E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yükselişte---

Altın yükselişte

Altın yükselişte
25 Şubat 2015 - 09:43 borsagundem.com

Altın, Fed Başkanı Yellen'ın kısa zamanda faiz artırımı olmayacağını işaret etmesinin ardından değer kazandı

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yakın zamanda bir faiz artırımı olabileceği olasılığını ortadan kaldırmasının ardından, yatırımcıların dikkatlerini ABD faiz görünümüne çevirmesi ile birlikte, son yedi haftanın en düşük düzeyinden sıçrama yaptı. 

Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,211.84 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:33'te, 1,211.26 dolara geldi. Altın Salı günü 1,190.52 dolara kadar inerek, 5 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Yellen, Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'ne yaptığı konuşmada, Fed'in faize ilişkin sözlü yönlendirmesinde bir değişikliğe gitmesinin, merkez bankasını sıkılaştırma konusunda belli bir zaman çizelgesine bağımlı kılmayacağını ve yakın bir zamanda faiz artırımı olmayacağını işaret etti. Yellen, işgücü piyasasının iyileşmekte olduğunu, ancak enflasyon ve ücret artışının çok düşük kaldığını sözlerine ekledi. Yellen Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşacak ve ABD'de Perşembe günü tüketici fiyatları endeksi verileri açıklanacak.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Yellen faiz artırımları için yolu gösterdi ve tüketici fiyatları endeksi ve enflasyon verilerini yakından izleyecek," dedi ve "Altın bu seviyelerde destek bulmalı" yorumunda bulundu. 

Fed'in Ocak ayı toplantısının tutanakları, 32 aydır Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında seyreden enflasyon oranının nedenleri ve sonuçları konusunda yoğun tartışmaların olduğunu gösterdi. ABD'de TÜFE'nin Ocak ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 0.6 düşüş göstermesi bekleniyor. 

Fed'in Taahhüdü

Yüksek faiz oranları, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla yatırımcısına kazanç sağlamasından dolayı, metalin cazibesini azaltıyor ve altın 2013 ve 2014 yıllarında, dünyanın en büyük ekonomisinde faiz artırımlarının olabileceği beklentisi ile değer kaybetti. Fed 2006'dan bu yana borçlanma maliyetlerini artırmadı.

Yellen, faiz artırımlarında sabırlı olunacağı taahhüdünün, faiz artışının "en az önümüzdeki birkaç" toplantıda yapılma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geldiğini tekrarladı. Yellen, halen, bankanın duruşunda bir değişiklik olmasının, faizlerdeki artışın "herhangi bir toplantıda" yapılabileceğinin bir işareti olacağını sözlerine ekledi.

Phillip Futures Pte'nin yatırım analisti Howie Lee, bilgilendirme notunda, fiyatların, bir haftalık tatilina rdından geri dönen Çinli alıcılardan destek görebileceğini söyledi. Altın Londra'da, Çin tatilinin bir gün öncesi, 17 Şubat'ta, 1,209.89 dolardan kapanmıştı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, ons başına 1,210.90 dolara geldi ve böylelikle üç günlük kaybın ardından değer kazandı. Spot gümüş yüzde 2.1 yükselerek ons başına 16.6413 dolara ulaştı. Platin yüzde 1.1 yükselişle ons başına 1,176.88 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.8 yükselişle 801 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)