E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltına güvenli liman desteği---

Altına güvenli liman desteği

Altına güvenli liman desteği
07 Ağustos 2014 - 09:32 borsagundem.com

Altın, Ukrayna krizi ile gelen güvenli liman alımlarının etkisi ile gücünü korudu

Altın, Ukrayna'daki krizin yoğunlaşmasının güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu son üç haftanın en hızlı sıçramasını gerçekleştirmesinin ardından gücünü korudu. Palladyum değer kazandı. 

Spot altın yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,308.13 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:57'de 1,306.35 dolara geldi. Metal dün yüzde 1.3 sıçrayarak, 17 Temmuz'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Altın bugün de yükselirse, yaklaşık bir ayın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmiş olacak. 

Ukrayna ve Orta Doğu'daki sıkıntılar, altının geçen yıl son 30 yılın en hızlı kaybını yaşamasının ardından bu yıl sıçrama yapmasına yardımcı oldu. NATO ve Polonya'dan sonra ABD de, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptırımlara misilleme olarak bazı gıda maddelerinin ithalatına yasak getirmesi ile birlikte, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme riski konusunda uyarıda bulundu. Altın, Avrupa ekonomisi teklerken ABD ekonomisindeki toparlanmanın etkisi ile dolarıon euro karşısında son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen değer kazandı. 

Çin'de bankaların kötü borçlarını satın almak için kurulmuş dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.'nun analistlerinden Lv Jie, "Altın, jeopolitik konuların tekrar başlıklara çıkmasından destek buluyor," dedi ve "Daha uzun vadede, ABD ve Avrupa ekonomilerinin ters yönde hareket etmesi ile birlikte, dolar euro karşısında daha da değer kazanacak. Bu durum altın için aşağı yönlü bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin'de, Şanghay piyasası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi dün 17,687 kilogram ile bir haftanın zirvesine çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Lv, fiyatın 1,300 doların üzerine çıkmasının ardından alım ilgisinin düşebileceğine dikkat çekti.

Merkez bankaları

Avrupa Merkez Bankası (AMB), dün açıklanan verilerin Almanya'da fabrika siparişlerinin düştüğünü ve İtalya'nın yeniden resesyona girdiğini göstermesinin ardından, bugünkü para politikası toplantısında karar açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler ve analistler, AMB'nin refinansman faizini yüzd 0.15'te tutmasını ve negatif mevduat faizi uygulamasını sürdürmesini bekliyor. 

Altın 2013 yılında, Fed'in aylık varlık alımlarını azaltamaya başlayacağı spekülasyonu ile yüzde 28 düştü. Fed son altı toplantısında varlık alımlarını azaltma kararı aldı. Metal bu yıl yüzde 8.7 değer kazandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,308.20 dolardan bugün 1,307.90 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 1.8 sıçrayarak, 19 Haziran'dan bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün yüzde 0.3 gerileyerek 797.65 tona indi. 

Palladyunm yüzde 0.9 yükselişle ons başına 858.07 dolara çıktı. Fiyatlar 17 Temmuz'da 889.75 dolar ile 13 yılın zirvesine ulaştı. Metal bu yıl, Güney Afrika madenlerindeki grevin üretimi olumsuz etkilemesi, otomobillerdeki kullanımın artması ve Ukrayna krizinin Rusya'daki arzı olumsuz etkileyebileceği endişeleri sonucu yüzde 20 değer kazandı.

Stratejik pazarlama müdürü Anton Berlin'e göre, dünyanın en büyük palladyum üreticisi OAO GMK Norilsk Nickel, müşterilerin yaptırımlar konusunu sorduğunu, ancak şirketin işlerinin şimdiye dek etkilenmediğini ve etkilenmesinin beklenmediğini kaydetti. Rus hükümeti bu hafta, Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım uygulayan ülkelerden gıda ithalatına sınırlamalar getirdi. 

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselişle ons başına 20.0875 dolara çıktı ve dünkü yüzde 1.3'lük kazancını genişletti. Spot platin yüzde 0.6 prim yaparak ons başınan 1,473.13 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)