E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltına istihdam dopingi---

Altına istihdam dopingi

Altına istihdam dopingi
05 Ağustos 2013 - 08:56 borsagundem.com

Altın, ABD istihdam verisi ve yükselen talep sonrası yükselişini ikinci güne taşıdı

Altın, ABD'de Cuma günü açıklanan istiham verisinin Fed'in teşviklere devam edeceği beklentisini güçlendirmesi ve fiyatların son iki haftanın en düşük seviyesine inmesinin talebi artırmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Gümüş de değer kazandı.
Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,321.20 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:18'de, 1,317.52 dolara geldi. Altın 2 Ağustos'ta, ABD'de tarım dışı istihdamın Temmuz ayında, işsizlik oranı düşerken, beklenenden düşük artış göstermesinin ardından 1,283.30 dolardan sıçradı ve yüzde 0.1 yükselişle 1,311.75 dolara çıktı.
Altın bu yıl, ABD merkez bankasının teşvikleri azaltabileceği beklentisi ile yüzde 21 düştü ve 12 yıl süren yükselişine son vermeye hazırlanıyor. Fed geçen hafta yaptığı açıklamada, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarına devam edeceğini kaydetti ve sürekli düşük enflasyonun ekonomik genişlemeye zarar vereceğine dikkat çekti.
Hong Kong merkezli değerli metaller traderı ve rafinerisi Wing Fung Financial Group'un araştırma müdürü Mark To, "Fiyatlar Cuma günü, beklentilerin altında kalan ABD istihdam verisinin Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı belentilerini zayıflatmasının ardından düşük seviyelerden geri döndü," dedi ve "Altında alım ilgisi güçlü kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg'in geçen ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 54'ü, ABD merkez bankasının Eylül ayında tahvil alımlarını azaltacağı tahmininde bulundu. Geçen haftaki toplantıda tahvil alımlarının devam etmesi kararını destekleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamda, politika yapıcıların, teşvikleri azaltmadan önce, istihdam piyasası ve ekonomide güçlenme işaretini görmek için beklemesi gerektiğini söyledi.
Şanghay'da İşlem Hacmi
Dünyanın ikinci en büyük altın tüketicisi Çin'in Şanghay piyasasında, gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, borsa verilerine göre, 1 Ağustos'taki seviyesi olan 11,810 kilogramdan 2 Ağustos'ta 17,165 kilograma yükseldi. İşlem hacmi 22 Nisan'da 43,272 kilo ile rekor kırmıştı.
Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,320.30 dolara kadar çıktıktan sonra, 1,316.80 dolara geldi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticileri, net uzun dolar pozisyonlarını, 30 Temmuz itibariyle, yüzde 6.5 azaltarak 65,517 kontrata düşürdü ve böylece yükseliş beklentilerine göre açılan pozisyon sayısı son beş haftada ilk kez düştü. Kısa pozisyon, diğer bir söylemle, fiyatların düşeceği beklentisi ile açılan pozisyon sayısı ise yüzde 6.8 ile son altı haftanın en hızlı yükselilşini gösterdi.
Spot gümüş yüzde 0.7 yükselişle ons başına 20.04 dolara kadar çıktıktan sonra 20.012 dolar seviyesine geldi. Spot platin yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,451.30 dolara kadar çıktıktan sonra 1,450.15 dolara gelirken, spot palladyum fazla değişmeyerek ons başına 730.85 dolarda kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)