E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında 2013 hedefi 1850 dolar ---

Altında 2013 hedefi 1850 dolar

Altında 2013 hedefi 1850 dolar
07 Ocak 2013 - 15:44 borsagundem.com

Altında 2008 yılından bu yana süregelen yükseliş trendinin 2013 yılında da süreceği belirtiliyor

Alb Menkul analistlerinden Fırat Gül’ün geçmiş döneme dair verileri değerlendirdiği ve altın piyasasında 2013 yılına dair beklentilerini aktardığı araştırma, 2013 yılında altının seyrine dair çarpıcı bulguları ortaya koydu. 2008 yılından bu yana süregelen yükseliş trendinin 2013 yılında da süreceğini belirten Gül altın fiyatlarının 1850 dolar seviyesine ulaşabileceğine dikkat çekti.
Altın ‘güvenli liman’ olmaya devam edecek
Altın fiyatlarında 2008 yılından bu yana oluşan hareketleri incelediğimizde, yükselişlerin devam ettiğini söylememiz mümkün. Özellikle 2010 yılı içerisinde gerçekleşen yükseliş hareketlerinin yüzde30lara yaklaşması, altına “güvenli liman” yakıştırmalarının, daha sıklıkla vurgulanmasına neden oldu.
2012 yılının kapanış ile birlikte son beş yılda altın fiyatlarının, bir önceki yıla oranla artışının devam ettiğini belirtebiliriz. Yıllık gerçekleşen yükselişlerin sebepleri; Merkez Bankalarının düşük faiz politikaları, parasal genişlemeye gitmeleri ve altın rezervlerini her geçen gün artırmaları gösterilebilir.
2013 yılı için beklentilerini oluştururken, Merkez Bankalarının uyguladığı politikaların devam edip etmeyeceğini incelememiz gerekir. Öncelikle FED’in uyguladığı politikalara baktığımızda, faizlerin düşük tutulmaya devam edileceğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, son FOMC tutanaklarında da belirtildiği gibi, parasal genişlemenin yılın son çeyreğinde sonlanması beklenebilir. Parasal genişlemenin sonlanabilmesi için en önemli kriter işsizlik oranı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzde 7.8 olan işsizlik oranı, yüzde 7’nin altına inmediği sürece, parasal genişleme devam edecektir.
Avrupa Merkez Bankası’nın da yüksek işsizlik karşısında parasal genişlemeden kaçması mümkün görünmüyor. Japonya’nın parasal genişlemeye gitmesi bekleniyor ki bu durum altın fiyatları üzerinde pozitif etkiyi artıracaktır.
Altın rezervleri yükselişi destekliyor
Altın fiyatlarının son 5 yılda ve 2012 yılı içerisinde gerçekleştirdiği hareketleri inceledikten sonra, altın fiyatlarını etkileyen temel faktörlerden biri olan, ülkelerin altın rezervinde oluşan hareketlere de göz atmak gerekir.
Son beş yılın verilerine baktığımızda, altın rezervlerinin toplamında bir artış olduğu gözlenmektedir. 2008 yılında, 29.985 ton olan rezervlerin, 2012 yılında 31.491 tona ulaşması, rezerv hareketleri ile fiyatlar arasında pozitif ilişkiyi göstermektedir. Elbette burada altın fiyatlarında yükselişleri sadece rezervlerde oluşan artışa bağlayamayız ancak rezervlerde oluşan artışın önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz.
2008-2012 yılları arasında, altın rezervlerinin toplamında meydana gelen değişiklik, net bir şekilde görülmektedir. 2013 yılında, rezervlerde artışın devam etmesi durumunda, altın fiyatlarında yukarı yönlü beklentiler de güçlenecektir.
ABD ve Almanya gibi ülkelerin, altın rezervlerinde ilk sırada olması ve başta bu iki ülke olmak üzere birçok ülkenin toplam rezervlerinin büyük bir kısmını altına ayırması, 2013 yılı için altın beklentilerimizi artıran etkenlerden biridir.
Sert düşüşler krizi tetikleyebilir
Ülkelerin rezervlerindeki altının payında oluşan artış veya azalışlar da altın fiyatlarına etki etmektedir. Tabloda; 2011 ile 2012 arasında, ülkelerin rezervleri içinde bulunan altın oranındaki değişiklikler görülmektedir. 

Tabloda en dikkat çekici nokta; krizdeki Avrupa ülkelerinin rezervlerinin büyük çoğunluğunu altının oluşturduğudur. Bu sebeple; altın fiyatlarında oluşabilecek sert düşüşler, yeni bir krizi tetikleyebilir.
Gelişmekte olan ülkelerin, altın rezervlerindeki artış da, 2013 yılında bakılması gereken rakamlardan diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen ülkelerin, altın rezervlerini 2013 yılında da artırmasını beklemekteyiz. 2013 yılında; Brezilya, Arjantin ve Hindistan’ın rezervleri dikkatle incelenmelidir.
2013 yılında hedef 1850 dolar
Son dönemde açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında, parasal genişlemenin sonlanacağı haberlerinin ardından fiyatlar, 1630 Dolar seviyelerine kadar geri çekildi. Hemen ardından; ABD işsizlik oranları verisinin beklenenden kötü gelmesi, parasal genişleme söylentilerinin şimdilik önüne geçmiş durumda olduğunu belirtebiliriz.
Yıl içerisinde; gerek rezerv hareketleri, gerekse de parasal genişlemelerin devamı ile birlikte, yukarı yönlü hareketler beklemekteyiz. 1700 dolar seviyesi ilk hedef olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılması durumunda alışların destekleneceğini ve yukarı yönlü sert hareketler gözlemleyebileceğimizi düşünmekteyiz. Yıl içerisinde 1850 dolar seviyeleri hedef alınabilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1600 dolar seviyesi ve bu seviyenin aşılması ile birlikte 1530 desteğinin hedeflenebileceğini öngörmekteyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • altın07 Ocak 2013 15:59

    Bi yorumcu diyor düşecek öteki yorumcu çıkyor aynı gün çıkacak diyor bıktık artı sizden bilende konuşyor bilmeyende bende size bir yorum yapyım altın iki ucu boklu deynek kimse bilemez