E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında 30 yılın en kötü performansı---

Altında 30 yılın en kötü performansı

Altında 30 yılın en kötü performansı
31 Aralık 2013 - 08:21 borsagundem.com

Altın, son 30 yılın en kötü yıllık performansına ve 1981'den bu yana da ilk yıllık kayba yöneldi

Altın, iyileşen ekonominin metale yönelik refah koruma talebini azaltması ile birlikte 30 yılın en büyük ve 2000'den bu yana ilk yıllık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Gümüş 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Altın bu yıl yüzde 28 kaybetti ve Singapur saati ile 11:28'de, ons başına 1,198.28 dolara geldi. Yatırımcılar, hisse senetlerinin ralli yapması ve ekonomik toparlanmanın Fed'i aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltmaya yöneltmesi sonrası, metalind eğer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi. Gümüş bu yıl yüzde 36 değer kaybederek ons başına 19.4801 dolara geriledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, George Soros ve John Paulson gibi milyarder yatırımcıların satışları ile birlikte, yüzde 33 gerileyerek 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in verilerine göre, ETF varlıklarında 2013 yılındaki toplam 864.8 tonluk azalma,  önceki üç yılın toplam artışından daha fazla. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 29 yükselişle 1997'den bu yana en iyi yıllık performansını gerçekleştirmeye yönelirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) bu ay, ABD ekonomisinin tahmin edilenden daha hızlı büyüyeceğini işaret etti.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "ETF yatırımcıları daha önce talebin kaynağıydı, ancak artık net satıcı durumundalar," dedi ve "Yatırımcılar, en azından geçici olarak, merkez bankası teşviğininin batı ekonomilerinde görülebilir gelecekte enflasyon sorununa yol açacağı görüşünü bir kenara bıraktı" şeklinde görüş bildirdi.

Gümüş yüzde 1.7 değer kaybetti ve 24 emtia içeren S&P GSCI Endeksi'nde en kötü performansı gösteren meta oldu. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 20 yükselirken, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 3.4 yükseldi. Bloomberg Hazine Tahvilleri Endeksi yüzde 3.2 geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)