E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında alıcı kaldı mı?---

Altında alıcı kaldı mı?

Altında alıcı kaldı mı?
23 Eylül 2024 - 17:19 borsagundem.com

Fed faiz indirimi altın rallisini daha da güçlendirdi.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altının rekor rallisi Fed faiz indirimiyle daha da güçlendi. Peki altında alıcı kaldı mı?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, FxPro'da kıdemli piyasa analisti olan Alex Kuptsikevich, altın piyasasının yatırımcı talebinin 'neredeyse açgözlü' olmasından dolayı ‘yorulabileceğini’ öne sürüyor.

Alıcı havuzu kuruyabilir

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, altının amansız rallisi bu hafta Fed'in uzun zamandır beklenen faiz indirimiyle daha da güçlendi ancak bazı analistler potansiyel alıcı havuzunun kuruyup kurumayacağını merak ediyor.

Kuptsikevich, “Altın vadeli işlemleri, Hazine getirileri ve ABD Doları güçlenirken bile kazançlarına güç kattı; bu muhtemelen kalan kısa pozisyonların zorunlu tasfiyesinin piyasadan silindiğinin bir işareti” diyor.

En aktif olarak işlem gören Aralık teslimatlı altın sözleşmesi, Cuma günü yüzde 1,2 oranında artarak Comex'te rekor seviye olan 2.646.20 dolara ulaştı. Altın bu yıl bugüne kadar yüzde 27.7 oranında arttı ve son 12 ayda yüzde 36 oranında yükseldi.

Kuptsikevich, “Kısa pozisyonların zorunlu tasfiyesi, ABD Doları genellikle bir dizi büyük para birimine karşı yerini koruduğu ve artan tahvil getirileri altın için elverişsiz bir ortam yarattığı için altın fiyatını tarihi zirvelere çıkarabilir” diye yazıyor.

Yükselen dolar, genellikle altın ve birim olarak fiyatlandırılan diğer emtialar üzerinde bir ağırlık olarak görülüyor çünkü bunları diğer para birimlerini kullananlar için daha pahalı hale getiriyor. Bu arada daha yüksek tahvil getirileri, altın gibi getiri sağlamayan varlıkları tutmanın fırsat maliyetini artırıyor. Hazine getirileri bu hafta bir miktar arttı ancak Fed'in Çarşamba günü yaptığı faiz indirimi beklentisiyle Eylül ayında önemli ölçüde düştü.

Teknik ve momentum değerlendirmelerinin etkisi

HSBC'nin kıymetli metaller baş analisti ve deneyimli altın analisti James Steel, son dönemde altına yönelik alımların çoğunun teknik ve momentum değerlendirmeleriyle gerçekleştiğini belirtti.

Steel, “Şimdiye kadarki neredeyse açgözlü yatırımcı talebinde biraz yorgunluk görebiliriz” diyor ve bu düzeydeki talebin fiziksel piyasalarda karşılık bulmadığını, özellikle mücevher talebinin güçlü olmadığını, Batı'daki madeni para ve külçe talebinin ise çoğunlukla durgun olduğunu belirtiyor. Steel, momentumun ve Fed'in gevşeme döngüsünün başlamasının yakın vadede fiyatları yükseltmeye devam edebileceğini, ‘ancak piyasanın yorgun olabileceğini’ ekliyor.

Diğerleri, Fed'in gevşeme döngüsünün sonunda başlamasıyla talebin devam ettiğini, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'daki jeopolitik gerginliklerin ortasında altının bir sığınak olarak cazibesinin bozulmadığını öne sürüyor.

Dolar ve tahvil getirilerini aşağı çeken Fed faiz indirimi beklentisi, altın rallisinin temel itici gücü olarak görülüyor. RBC Capital Markets stratejisti Christopher Louney, paylaştığı notta, bunun piyasayı doğal bir geri çekilmeye hazır bıraktığını söylüyor ancak rallinin devam edeceğinden ve yeni alıcılar getireceğinden emin.

Louney, “Uzun zamandır beklenen faiz indirimi söyleminin sonunda başlamasının altın için olumlu olduğunu ve gelecek 12 ay boyunca kenarda bekleyen tahsislerin kilidini açacağını düşünüyoruz” diye yazıyor.

Ekim sürprizi ve kısa pozisyon sıkışması

TS Lombard'da küresel siyasi araştırma yönetici müdürü olan Christopher Granville, savaşçı ABD rakipleri Rusya, İran ve Kuzey Kore'den seçim öncesi bir ‘Ekim sürprizi’ riski konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Granville, “Belki de bu tür jeopolitik kuyruk riski kaçınmasının en belirgin ifadesi altına daha fazla maruz kalmak olurdu - veya perakende yatırımcıların durumunda, geçen yıldan bu yana kesintisiz yüzde 25'lik fiyat artışından sonra ancak şimdi pozitif hale gelen ETF portföylerine odaklanmak” diye yazıyor.

Granville, “Altının jeopolitik kuyruk risklerine karşı sigorta olarak çekiciliği, değerli metalin hem döngüsel hem de yapısal olarak sağlam kalması için temel itici güçler tarafından destekleniyor” diyor.

FxPro'dan Kuptsikevich, aşırı alım teknik göstergelerinin bir araya gelmesinin altın için anında bir satış anlamına gelmediğini ve daha fazla kısa pozisyon kapatması yaşanabileceğini belirtiyor.

Kuptsikevich, “Rallinin en şiddetli kısmı, büyük bir kısa pozisyon sıkışmasıyla hala gerçekleşebilir. Ancak, yatırımcılar aynı zamanda çok keskin bir düzeltmeyi takip edebilecek büyüme tükenmesi belirtilerine karşı da tetikte olmalı” diye ekliyor.

Altının kilogram fiyatı yükseldiAltının kilogram fiyatı yükseldi

 

Küresel piyasalarda altına hücum devam edecek mi?Küresel piyasalarda altına hücum devam edecek mi?

 

Altın ABD verisi öncesi rekor seviyelerde işlem görüyorAltın ABD verisi öncesi rekor seviyelerde işlem görüyor

 

Çin, İsviçre'den altın ithalatını durdurduÇin, İsviçre'den altın ithalatını durdurdu

 

Altında Fed yankısıAltında Fed yankısı

 

Altının gözü zirvedeAltının gözü zirvede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)