E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında 'ayı tuzağı'!---

Altında 'ayı tuzağı'!

Altında 'ayı tuzağı'!
24 Şubat 2013 - 11:22 borsagundem.com

Altında satış baskısı sürecek mi? Dip arayışında olan altının yönü ne olacak?

Destek Menkul Değerler araştırma birimi tarafından hazırlanan analiz:
3 Ocak’taki son Fed Toplantısı Altın’da 2 günde 50 USD’lik kayba yol açmıştı. Altındaki bu hareketin beklenenden daha hızlı gerçekleşmesi çoğu kesim için sürpriz oldu ve birçok kişiyi alışta savunmasız yakaladı. Öte yandan bu hareketin, FED 12 Aralıkta yapılan toplantının tutanaklarında, ekonomik sınırların açıklanmasından sonra görülen korkuları/şüpheleri neredeyse onayladığını söyleyebiliriz. Altın’ın 12 Aralık FOMC sırasında 1720 seviyelerinden fiyatlandığını, Ocak FOMC Tutanakları sırasında ise 1680 seviyelerinde seyrettiğini gösteriyor(Sadece 15 USD’lik bir ralli yapabildi).
FED açıklamalarından sonra Altında bir önceki toplantıdan sonra olduğu gibi güçlü bir düşüş eğilimi izleniyor. FED’den her ne kadar oyunu değiştirecek bir hamle gelmese de, Parasal Genişlemeyi yavaşlatma söylemleri açıklama öncesinde yaşanan satışları güçlendirdi. Bu yüzden Altın, Parasal Genişleme’yi yok sayarak satış yapanların ilgisini çekmeye devam edecektir.
Orta-Uzun vadede Altın fiyatlarında, Parasal Genişleme, Varlık Alım Programı ve Kurlardaki yükselişin zamanlamasını doğru tahmin etmek anahtar nokta olacaktır. Altın yatırımcıları için önemli olan ise dibin ne kadar büyük olacağı beklentisi ve arkasından Parasal Genişleme rüzgarının kesilmesi. Altın, reel faizler düşerken iyi hareket ediyor. Bu dönemde gerçekleşen hareketleri ise, piyasalarda oluşan yüksek Enflasyon beklentilerine odaklanmaya çalışan Altının yükselişlere hazırlanmak için yeniden pozisyon alması olarak yorumlayabiliriz. Başka bir deyişle kendisini Parasal Genişleme tartışmalarından uzak tutmaya çalışırken oluşan ‘Ayı Tuzağı’ olarak değerlendirebiliriz.
Altını, ABD 10 yıllık ve 2 yıllık Tahvil faizleri ile birlikte değerlendirelim;
Grafik 1 ve 2 reel faizlerin dip yaparkenki uyumunu gösteriyor.
ABD 10 yıllık Tahvili reel faizleri 2008’den beri SPX/Gold Endeksi trendiyle iyi uyum içindeydi. Bu reel faiz uyumuna paralel olarak, Altının 1800 seviyelerine çıkmasına uyumlu olarak 2012 sonunda da dip yaptı. Altın hisselere göre, düşen faiz oranları çerçevesinde 2009-2012 arasında daha iyi performans gösterdi. Ancak şimdi reel faiz oranlarındaki düşüş durdu.
ABD 2 yıllık Tahvil faizleri hala negatif bölgedeyken, Altın 2011 yazından itibaren yükseliyordu. 1980 başlarında ve 2009-2011 arasında reel faizler düşerken Altın patlamıştı. Reel faizlerin 1980’de dip yaptığı dönemde Altın fiyatları 600-650 USD civarındaydı. Eğer faiz oranları enflasyonun sessizce yaklaşmasından daha hızlı yükselirse, Altın zayıf kalmaya devam edecek. (Grafik 1).
ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2’de. Altın ve 10 yıllık getiri arasında güçlü bir ilişki var ( -0.79). Kabaca getiriler Nisan 2012’de %2 seviyelerindeydi (Altın-1620). Altın, 10 yıllık getiri %3’ten fiyatlanıyordu(2011 yazı, Altın 1650 altındayken). Nisan 2010’da ise %4 seviyelerinde(Altın 1150’nin altındayken). (Grafik 2)
Bu durumda, Altın için karar verilecek dipler 1520-1530 seviyeleridir. Bu seviyeler değişimin kalbini oluşturup, yeni bir uzun dönem trendin işaretçisi olabilir mi ?
Grafik 1: ABD 2 yıllık Tahvil faizleri –Altın Karşılaştırması

Grafik 2 : ABD 10 yıllık Tahvil faizleri – Altın Karşılaştırması

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • en ucuzu züccacınınbaşının her derde ilaç ola...24 Şubat 2013 18:05

    göya analiz yapmış ama ne olacağını da bilmiyor ne olması halinde ne olacağını da.at kafadan kim ne anlarsa.borsada da aynı tip yorum yapan analistler yatırımcıları batırdı,altında da forex'de batmayan kalmadı.böyle dandik yorumlarla iş yapan da batar demek ki ne yapmalı tasarruf sahibi yatırımcı önce kendi karar vermeli ne yapacağına sonra kimseyi dinlemeden pat diye en ucuz olan hisseyi alıp yatmalı borsa düşüşlerinde tabii ki.