E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında dalgalı seyir---

Altında dalgalı seyir

Altında dalgalı seyir
23 Ağustos 2013 - 13:36 borsagundem.com

Altın birbirini dengeleyen faktörlerin etkisi ile kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor

Altın, Fed'in teşvikleri azaltmaya başlayacağı beklentilerinin artmakta olan fiziki talebi dengelemesi ile birlikte, son iki ayın en yüksek seviyesinin altında, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor. Platin 2006'dan bu yana en iyi haftalık çıkış serisini göstermeye yönlendi.
Altın 19 Ağustos'ta, ons başına 1,384.55 dolar ile son iki ayın en yüksek seviyesini gördü ve bu hafta yüzde 0.1 ağaıda. Fed'in 21 Ağustos'ta açıkladığı 30-31 Temmuz toplantı tutanakları, politika yapıcıların, ekonomideki iyileşme ile birlikte, varlık alımlarının bu yıl yavaşlatılması konusunda "büyük ölçüde rahat" olduklarını gösterdi.
Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmelerinin etkisi ile yüzde 18 düştü. Bloomberg'in 9-13 Ağustos'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltmasını bekliyor. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed'in varlık alım miktarını 75 milyar dolara düşürmesi öngörülüyor. Altın, düşük fiyatların özellikle Asya'da mücevher, sikke ve külçe altın alımlarını artırmasının etkisi ile, Haziran ayında gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı.
Çin'de bankaların kötü borçlarını satın almak için kurulan dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.'nun analisti Lv Jie, "Fed tutanakları, teşviklerin azaltılacağı beklentisini güçlendirdi ve bu durum net bir şekilde altın üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Altına Asya'da iyi alım geliyor ve bu da fiyatları desteklemeli" değerlendirmesinde bulundu.
Spot altın seans içinde yüzde 0.3 yükseliğ düşmesinin ardından, fazla değişmeyerek, Londra saati ile 09:28'de, ons başına 1,376.10 dolarda kaldı. Aralık vadeli altın varlıkları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,375.50 dolara çıktı.Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 44 altındaydı.
ETF Varlıkları
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 1 ton düşerek 1,947.3 tona indi. Bu yıl yüzde 26 azalan varlıklar, merkez bankası teşviklerinin yatırımcıların dövizin değerinin düşeceği ve enflasyonun hızlanacağı endişeleri le birlikte, Aralık ayında rekor seviyeye çıkmıştı.
Londra'da VTB Capital emtia stratejisti Andrey Kryuchenkov, "ABD istihdam piyasası, gelecekte varlık alımlarının azaltılması konusunda kilit faktör olmaya devam ediyor," dedi ve "Bu konu daha netleşene kadar, altın işlemlerindeki tedirginlik ve sinirlilik sürecek" değerlendirmesinde bulundu.
Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 23.1278 dolarda kaldı. Palladyum yüzde 0.1 yükselerek ons başına 755.20 dolara çıktı.
Platin ons başına 1,545.57 dolar ile 10 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselişle 1,541.70 dolara geldi. Metal yedinci hafta ard arda yükseliş göstererek, Mayıs 2006'dan bu yana en uzun süreli haftalık çıkış serisine yönlendi. Barclays Plc'ye göre, platin talebi 2013 yılında, kısmen en büyük üretici ülke Güney Afrika'daki maden grevleri ve yükselen madencilik maliyetlerinden dolayı, ikinci yıl ard arda arzı aşacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)