E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında gerilemeler sınırlı kalacaktır---

Altında gerilemeler sınırlı kalacaktır

Altında gerilemeler sınırlı kalacaktır
26 Mayıs 2014 - 09:28 borsagundem.com

Altın fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor. Yatırımcılar hangi yolu izlemeli?

Avrupa Kıtası’nda hafta sonu seçim süreci takip edildi. Özellikle Avrupa Birliği karşıtı partilerin ciddi anlamda güç topladığı gözlendi. Almanya başbakanı Merkel’in partisinin Avrupa Parlamentosunda 42 sandalyesinin 7’sini kaybettiği görülmekte. Seçim sonuçlarına EUR/USD paritesine etkisi sınırlı kaldığı gözleniyor. Parite Cuma günü kapandığı seviyelere yakın seyrediyor. Dün Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin Portekiz’de yaptığı konuşma takip edildi fakat Draghi para politikasından bahsetmedi. Bugün ve yarın birer konuşması daha bulunuyor. Yapacağı konuşmalarda para politikasından bahsetmesi durumunda paritede hareketlilik gözlenebilir. Bugün ABD piyasalarının kapalı olması paritede yatay hareketler gözlemlememize sebebiyet verebilir. Teknik olarak 1.3640 seviyesinin aşağısında bulunması paritede düşüş hareketinin devamının görülmesine neden olabilir. Bu noktada 1.3560 ve 1.3475 destek seviyeleri olarak takip edilmeli. 1.3640 seviyesinin yukarı yönde aşılması durumunda ise 1.3700 seviyesi hedeflenebilir.
 
Jeopolitik risklerin geçtiğimiz hafta etkilerini oldukça fazla hissettirdiğini gördük. Özellikle Ukrayna’da Rusya yanlılarının Ukrayna askerlerine pusu kurması, Tayland’da ordunun yönetime el koyması ve Libya’da iç savaşın eşiğinde bulunulması küresel ölçekte piyasalarda baskı unsuru oluşturabilir. Her ne kadar büyük merkez bankalarının genişleyici politikalara devam yönünde söylemlerde bulunması ile artan risk iştahı varlık fiyatlarını pozitif yönde etkilese de jeopolitik ve siyasi riskler göz ardı edilmemeli. Ukrayna haberlerinin hala altın fiyatlarını etkileyen birinci unsur olduğu görülmekte. Hafta sonu Ukrayna seçimlerinin galibi beklentiler doğrultusunda Poroşenko kazandı. Poroşenko, Avrupa’ya yakınlığı ile bilinmekle beraber Rusya ile de ilişkileri sıcak tutma taraftarı olması piyasalar tarafından olumlu karşılanmakta. Teknik olarak 1300 ve 1280 seviyeleri arasında sıkışma olduğu görülmekte. Sıkışmaların ardından fiyatlarda sert hareketler görülebilir. Gün içerisinde ise 1295 seviyesi direnç konumunda bulunuyor. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi ile 1300 seviyesi hedef konumuna gelecektir. 1295 seviyesinin yukarı yönde geçilememesi ile 1285 seviyesine doğru gerilemeler görülebilir fakat mevcut ortamda bu gerilemeler sınırlı kalacaktır.
Geçtiğimiz hafta oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle yurt içi piyasada TCMB’nin sürpriz olarak nitelendirilebilecek faiz indirimi en dikkat çekici gelişmeydi. Hatırlatmak gerekirse TCMB, piyasanın genel beklentisinin aksine politika faizini 50 baz puan indirerek %10 seviyesinden %9.5 seviyesine çekti. Her ne kadar beklentiler faiz indirimi olmayacağı yönünde olsa da piyasa oyuncularının 50 baz puanlık indirime kapıları tamamen kapatmadığını ve bu olasılığın da fiyatların içerisinde bulunduğunu belirtmiştik. TCMB’nin faiz indirimi kararından sonra USD/TL paritesinde majör hareketler görülmedi. Bilakis kur tarafında 2.08 seviyelerine geri çekilmeler izlendi. Ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında yaptıkları yorumlar takip edildi. Standard Poosr’s, beklentiler dahilinde Türkiye’nin not ve görünümünde değişikliğe gitmedi. Fakat bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in, TCMB’nin faiz indirim kararına yönelik olumsuz eleştirilerde bulunması kur tarafında yükseliş hareketlerinin görülmesine sebebiyet verdi. Bugün ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olması yurt içi piyasalarda işlem hacminin sınırlı kalması ile yatay hareketlerin görülmesine neden olabilir. Teknik olarak 2.09 seviyesi direnç konumunda bulunmakta. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesi durumunda alım yönünde pozisyon açılarak 2.1060 ve 2.1100 seviyeleri hedeflenebilir. Stop-loss olarak 2.0860 seviyesi belirlenebilir.  Kurda geri çekilme hareketlerinin görülmesi durumunda ise 2.0790 seviyesi destek olarak izlenmelidir.
 
İngiltere Merkez Bankası ( BOE ) geçtiğimiz hafta para politikası tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda üyelerin faiz artırımı kararlarını tartıştığı ve eğer faizler kademeli ve yavaş bir şekilde artırılacaksa bu artırımın beklentilerden daha erken olabileceği yorumlarının yapılmasının ardından Pound’un Dolar karşısında değer kazandığı görüldü. Tutanakların hemen ardından İngiltere perakende satışlarının da beklentilerden olumlu gelmesi ile GBP/USD paritesinde yükseliş hareketleri hız kazandı. Paritede 1.6830-40 aralığı kritik seviyeler konumunda. Paritenin bu seviyelerin üzerinde kalması durumunda yükseliş hareketleri görülebilir. Bu noktada 1.6900 seviyesi kısa vadede direnç olarak takip edilebilir. 1.6830 seviyesinin altına kaymalar durumunda 1.6790-70 aralığı destek olarak belirlenebilir.
 
Bugün Açıklanacak Önemli Veriler:
 

ABD ve İngiltere Piyasaları Kapalı
Saat 11.00 Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi Konuşması

DESTEK MENKUL DEĞERLER
www.destekmenkul.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)