E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında herkes 'düşüş' diyor---

Altında herkes 'düşüş' diyor

Altında herkes 'düşüş' diyor
30 Haziran 2013 - 06:47 borsagundem.com

Altın fiyatlarındaki durdurulamayan düşüş hız kesmeden devam ediyor...

Altın fiyatlarındaki sert düşüş güvenli liman kavramını yitirdi. Yüksek fiyatlardan altın alanlar kara kara düşünmeye başladı. Şehir efsanesinden ibaret olan  "düğün mevsimi" kavramı da gerçekliğini yitirdi ve altın fiyatları düğün mevsiminde de çakılmaya devam etti. Hürriyet Gazetesi'nden Sefer Levent altın fiyatlarını köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Ayşe Teyze uyandı!
Altının gramı 80 TL’ye kadar gerileyince nisanda çeyrek altın karaborsaya düşmüştü.
Şimdi ise büyük fonların satışı sürdüreceği, fiyatların daha da gerileyeceği beklentisi vatandaşa ulaşmış. Düşen fiyata rağmen talep yok.
ÇOK değil nisan ayının ortalarında uluslararası piyasalarda altın fiyatları 5 günde yüzde 12 düşmüştü. Türkiye’de de bir süre önce gramı 94 TL’yi aşan altın birden 80 TL’ye gerilemişti. İşte bu düşüş vatandaşta ‘altına hücum’ duygusuna neden olmuş herkes soluğu kuyumcuda almıştı. Hatırlayın, talep öylesine çoktu ki kuyumcularda çeyrek altın resmen karaborsaya düşmüştü. Karaborsa diyorum çünkü Darphane ekstra mesaiye rağmen çeyrek altın talebini karşılayamamış, kuyumcular da çeyrek altınları piyasa fiyatının üzerinde satmaya başlamıştı. Aradan üç aya yakın bir süreç geçti. Ne oldu? O gün dip fiyattan altın alanlar bile bugün zararda. Türkiye’de altının gram fiyatı 76 TL’ye kadar geriledi. Ancak bu düşüşte 3 ay önceki düşüşe göre çok belirgin bir fark var. Meslektaşım, büyüğüm Güngor Uras’ın ekonomi basınına kazandırdığı müthiş bir karakter var; Ayşe Teyze. Ayşe Teyze ve niceleri nisan ayındaki düşüşte kuyumculara koşmuş altın almıştı. Oysa şimdiki sert düşüşe rağmen altına öyle bir talep yok. Çünkü vatandaş bu son düşüşte altın fiyatlarının daha da düşeceğine ikna olmuş durumda. Bu yüzden parasını kaptırmaya niyeti yok gibi gözüküyor.

BÜYÜK FONLAR SATIYOR
Dün, AA finans analisti Mehmet Ali Yıldırımtürk ile altın fiyatlarının geleceğini konuştuk. Fed’in parasal genişlemeye son vereceği sinyaliyle birlikte büyük fonların altın satmaya başlaması piyasayı da yönlendiriyor. Uluslararası piyasalarda 1180 dolara kadar gerileyen fiyattaki her yükseliş hareketi büyük fonlar tarafından satış fırsatı olarak görülüyor. Fonların satışı ise fiyatı yeniden aşağı çekiyor. Tüm yorumlarda dile getirilen altın fiyatlarının daha da düşeceğine ilişkin beklentiler ise vatandaşa ulaşmış durumda. Bu da altın talebini düğün, sünnet gibi zorunlu haller dışında kısıtlı tutuyor. Yani yatırım için altın düşünenler bugünlerde kuyumculardan uzak duruyor.

RAMAZANDA TALEP DURUR
Mehmet Ali Yıldırımtürk’e göre altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen talep düşük kalmaya devam edecek. Ramazana kadarki süreçte düğünlerin yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda talep mevsimsel olarak artacak. Ancak 8 Temmuz’da başlayacak Ramazan ile birlikte bu talebin de bıçak gibi kesilmesi bekleniyor. Buna uluslararası piyasalarda büyük fonların altın satışı ve fiyatta düşüş beklentisi de eklenince Türkiye’de altın fiyatlarındaki gerileme kaçınılmaz gözüküyor. Altın ons fiyatının uluslararası piyasalarda öncelikle 1150 dolara gerilemesi bekleniyor. Buradan tekrar küçük bir yükselişle 1200 dolarlara çıkması sonrasında da 1150 dolardan da aşağıya inmesi mümkün. Türkiye’de ise düşüşte, ilk durak gram fiyatının 70 TL, sonrasında ise 60 TL’ye doğru bir gerileme öngörülüyor. Bu arada, kurdaki yükseliş de altın fiyatlarını yukarıya çekiyor. Merkez Bankası ise dolardaki tırmanışı engellemeye çalışıyor. Bu yüzden altının kaderi biraz da Merkez Bankası’nın elinde.  
Teknik analiz de ‘düşer’ diyor

Zeynel Balcı Acar Yatırım
Düşüş trendi sürmekle birlikte düşüş kanal desteği olan 74.3 seviyesinde tepki alımlarıyla karşılaştı. Yaşanan sert düşüş sırasında oluşan GAP (boşluk) noktaları tepki çıkışında direnç seviyeleri olarak görülecek. Bunlar sıra ile 76.4, 78.0-79.4 ve 81.3-83.0 seviyelerinde. Ancak 79.5 ve 81.30-83.0 boşlukları daha önemli görülüyor. Yatay ve trend dirençleri ise 86.2 ve 88.0 seviyelerinde bulunuyor. Olası bir tepki çıkışında dikkate alınması gereken bir çok direnç noktaları var. Altın fiyatları üzerindeki baskının kalkması ve düşüş trendinin kırılması için ise 86.2 ve 88.0 direnç seviyelerinin geçilmesi gerekecek. Aksi takdirde satış baskısı devam edebilir. 74.3 destek noktası kısa dönem için önemli görülüyor. Bu seviyelere geri çekilmelerde tekrar tepki alımları görülebilir. 74.3 seviyenin altında kalması ise satış baskısının devamı ve daha alt destek seviyeleri demek olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)