E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında korkutan senaryo---

Altında korkutan senaryo

Altında korkutan senaryo
17 Nisan 2013 - 09:23 borsagundem.com

Wall Street'te altındaki hareketin nedeni bilinmezken, büyük fonların çıkışı korkutuyor

Altın fiyatlarında görülen iki günlük düşüş hareketi, Wall Street'in şimdiye kadar şahit olduğu en yıkıcı varlık satışlarından biri oldu.
Altındaki hareketi bu kadar kötüleştiren etken tam olarak bilinmese de yatırımcıların sorularının cevaplarını bulana kadar satışın devam edebileceği belirtiliyor.
Hedgeye Risk Yönetimi'nden Keith McCullough, bir katalizör olmadığı sürece fiyat beklentilerinde bir çöküş sırasında ucuzun daha ucuz hale geldiğini belirtti. McCullough, riskli bir süreçten geçildiğini belirtmek için bu durumu ''Düşen bıçağı yakalamak'' olarak nitelendiriyor.
Haftanın ilk işlem gününde sert düşüşle 1980 yılından bu yana en sert düşüşünü yaşayan altın Salı günü bir miktar toparlanmasa da 2011'in en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 26 aşağıda işlem görüyor.
Nomura analisti Tyler Broda, yayımladığı notta, altında nadir görülen bu hareketin dikkate değer olduğunu söyledi.
Altındaki hareket için öne sürülen pek çok neden olmakla birlikte en büyük korkunun, Güney Kıbrıs'ta altın satışı olduğuna dikkat çekiliyor. Goldman Sachs ise, Güney Kıbrıs'ta altın satışının diğer ülkelere emsal olabileceğinin endişe yarattığını bildirdi.
Egan-Jones Araştırma Bölümü'nden Sean Egan, ABD'den daha büyük altın hamillerinin (Avrupa Birliği ve İngiltere gibi) ekonomi ve bankalarını desteklemek için altına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Küçük miktarda satışın arz üzerinde önemli bir etki yarattığına değinen Egan, bu durumun fiyat düşüşlerini desteklediğini belirtti:
Büyük düşüş için temel bir neden olmadığını savunan analistlere göre, 13 yılık yükselişin ardından emtialarda düşüş sürecine girildiğini kaydediyorlar.
RiskReversal.com Editörü Enis Taner, vadelileri işleme konduğundan beri teknik olarak emtialarda diğer varlıklara nazaran daha çok trade edildiğini bildirerek çöküşün teknik olduğunu belirtti.
Altında 1,530 dolar ile 1,550 dolar arasındaki bölgeye dikkat çeken Taner'e göre, bu seviyelerin altına kırılması halinde altından çıkış hızlanacak.
Panik satışı sürecinde büyük fonlarda meydana gelen çıkış korkuttu. SPDR Altın Borsa Yatırım Fonu'nda iki günlük düşüş sürecinde önceki 16 günlük toplam hacminden fazla işlem yapıldı.
Bespoke Investment Group'a göre, altının ayı piyasasına girdiği dönemlerde (en yüksek seviyeden yüzde 20 aşağı) ortalamada yüzde 14 daha aşağı gitmeye devam ediyor. Bu da altını 1,300 doların altına getiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)