E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında pazartesi sendromu---

Altında pazartesi sendromu

Altında pazartesi sendromu
15 Nisan 2013 - 18:56 borsagundem.com

Altın, keskin düşüşünü sürdürdü ve 1980'den bu yana en hızlı düşüşünü göstermeye yönlendi

Altın, ABD'deki toparlanmanın ekonomiye yönelik teşviklere olan ihtiyacı ortadan kaldıracağı beklentisinin "refah koruma" talebini düşürmesi ile birlikte, geçen hafta ayı piyasasına girdikten sonra, bugün 1980'den bu yana en hızlı düşüşünü göstererek ons başına 1,400 doların altına indi. Gümüş, platin ve palladyum da güçlü kayıplar yaşadı.
Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları yaklaşık üç yılın en düşük sevieysine indi ve hedge fonları, fiyatların yükseleceği beklentisi ile aldığı pozisyonları Ekim ortasından bu yana yüzde 72 azalttı. Altın vadelileri 12 Nisan'dz yüzde 4.1 düştü ve kayıplarını Ağustos 2011'deki rekor kapanıştan bu yana yüzde 20'nin ötesine genişleterek, "ayı piyasası" olarak adlandırılan duruma girdi.
Metal, ülkelerin ekonomilerini desteklemek için daha fazla teşvik uygulamalarına gitmeleri ile birlikte, 2012 yılında da yükselerek 12 yıl üst üste kazanç sağlamış oldu. Fiyatlar bu yıl, bazı Fed yetkililerinin, ekonominin iyileşmesi ile birlikte aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programının yılsonunda durdurulması gerektiğini düşünmeleri ve ABD hisse senetlerinin rekor seviyeye çıkması ile birlikte yüzde 18 düştü. Goldman Sachs Group Inc., 10 Nisan'daki raporunda, altın fiyat çevrimindeki dönüşün hız kazanmakta olduğunu kaydederek, yatırımcıalra "sat" tavsiyesinde bulundu. Fiyatlar ayrıca, geçen hafta, Güney Kıbrıs2ın altın satabileceği sprkülasyonunun etkisi ile de düştü. Emtia grubu, Çin ekonomisinin beklenenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren verinin ardından, Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi.
Cincinnati'de Huntington Asset Advisors'tan Peter Sorrentino, "Altında, gümüş ve platin grubu metallere de sıçrayabilecek keskin bir düzeltme görebilirdik," dedi ve "Varlıklarımızı birkaç hafta önce azalttım ve şu anda neden daha fazla satmadığıma üzülüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Haziran vadeli altın kontratları yüzde 9 düşerek, New York saati ile 10:54'te ons başına 1,366.90 dolara gerledi ve 17 Mart 1980'den bu yana en hızlı düşüşünü göstermeye yönlendi. Fiyatlar 1,356.60 dolara kadar inerek Şubat 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü.
Mayıs vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 12 düşüşle ons başına 23.15 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 22.92 dolara kadar düşerek 22 Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.
Nymex piyasasında, Haziran vadeli palladyum yüzde 6.3 düşüşle ons başına 664.35 dolara indi. Temmuz vadeli platin ise, 1,419 dolar ile 16 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, yüzde 4.9 düşüşle ons başına 1,422.60 dolara geldi.
24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 2.6 düşerek, 12 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi olan 606.7'ye kadar geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)