E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında yükseliş sürecek mi?---

Altında yükseliş sürecek mi?

Altında yükseliş sürecek mi?
30 Nisan 2011 - 10:55 borsagundem.com

Fed Başkanı Ben Bernanke´nin Çarşamba günkü basın toplantısında yaptığı açıklamalar beklentileri destekliyor

Fed Başkanı Ben Bernanke´nin Çarşamba günkü basın toplantısında yaptığı açıklamalar ile de teyit edildiği üzere ABD´de para muslukları bir süre daha açık kalmaya devam edecek. Bu da demek oluyor ki dolarda değer kaybı sürerken petrol, metal ve gıda fiyatlarında şimdikinden daha da yüksek seviyeler oldukça muhtemel.
İki günlük Fed para politikası toplantısı sonrası Çarşamba günü basının karşısına çıkan Bernanke, Fed´in olağanüstü düşük faiz politikasının devam edeceğini açıkça ifade etti. Düşük faiz, doların mevcut ´´ucuz para´´ statüsünün devamı demek. Bu da yatırımcılara dolarla borçlanıp ardından bu dolarlarla daha yüksek getirisi olan para birimlerine geçmeleri ya da bu dolarlarla petrol, metal vb. ürünlerini satın almaları için fırsat sunuyor.

Carry trade denilen bu işlem, Fed tarafından özellikle teşvik ediliyor gibi. Dolarda Ocak ayından bu yana görülen sert değer kaybı dikkat çekici. Dolar endeksi Ocak ayındaki zirve seviyesinden bu yana % 10 gerilerken, ABD vadeli ham petrol fiyatı aynı süreçte % 23 yükseldi. Diğer emtialardaki sert yükseliş de tedirginlik sebebi.

Black Swan Capital analistleri, Bernanke´nin gevşek para politikasının emtia balonları gibi istenmeyen sonuçlara neden olma ihtimalinin en büyük risk faktörü olduğunu ifade ediyorlar. Goldman Sachs kur stratejisti Thomas Stolper ise ´´Fed para politikasını sıkılaştırma konusunda acele etmiyorsa, yani faizler düşük kalmaya devam edecekse dolar neden fonlama parası olarak kullanılmasın?´´ diyerek dolar carry trade işlemlerinin devamına işaret etti.

Öte yandan, uzmanlar, carry trade işleminde bolca tercih edilen Japon Yeni´nin yerine doları kullanmanın tek seçenek haline gelebileceği konusunda uyarıyorlar. Uzmanlara göre Japon ekonomisi durgunluğa girerse bu durum büyük miktarda denizaşırı yatırımı bulunan Japon yatırımcılarının fonlarını ülkeye geri çekmek istemelerine neden olabilir ve bu da Yen´in değerlenmesi sonucunu doğurabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)