E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında yükseliş sürer mi?---

Altında yükseliş sürer mi?

Altında yükseliş sürer mi?
05 Mayıs 2023 - 09:13 borsagundem.com

Çarşamba akşamı açıklanan Fed faiz kararının ardından, altın fiyatlarında hareketliliğin arttığı görülüyor.

Fed beklentilere uygun olarak faizleri 25 baz puan artırarak %5,25’e yükseltti. Daha önceki karar metinlerinde yer alan "Gelecekte daha fazla faiz artışı"na işaret eden ifadeyse karar metninden çıkarıldı. Karar metnindeki değişiklik ve kararın açıklanması sonrası gerçekleşen Fed Başkanı Jerome Powell’ın  basın toplantısında kullanılan ifadeleri piyasalar «parasal sıkılaştırmaya ara verildi» olarak yorumladı.

Fed Başkanı Powell, basın toplantısında  veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti. Bu manada önümüzdeki dönemde enflasyon ve istihdam verileri, Fed ve piyasadaki fiyatlandırmalar açısından önemini korumaya devam edecektir.

ABD'de bankacılık likidite sorunuysa hala devam ediyor. PacWest Bancorp, (NASDAQ: PACW) Çarşamba akşamı satış dahil stratejik seçenekleri değerlendirdiğini açıkladı. Çarşamba gününü %2’lik değer kaybı ile 6,42$’dan kapanan hisseler Perşembe günü %50’ye yakın değer kaybıyla işlem görüyordu. Üç bölgesel banka iflasının hemen ardından gelen bu haber ABD bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yeniden artmasına neden oldu.

Fed’in parasal sıkılaştırmaya ara verdiğine dair inancın artması sonrasında Altın spot piyasada 2081$’a kadar yükseldi. CME borsasında işlem gören Haziran vade Altın Sözleşmeleri ise 2085$’ı test etti. Spot altın kar realizasyonlarını 2000$ üzerinde karşılayabilirse 2030-2050$ aralığında oluşan direnci kırıp yeni zirvelere ulaşma potansiyelini koruyacaktır.

Uluslararası yatırımcılar, altın fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören 'Altın Vadeli Sözleşmeleri'nde işlem yapıyorlar. Altın fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, altın fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 10 ons, 50 ons ve 100 ons altını dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 10 ons altını dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 913$ iken, 100 ons altını dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9130$’dır. 4 Mayıs Saat 17:00’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 2050$’da işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı altının önümüzdeki günlerde 2070$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 913$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Altın sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve Altın 2070$’a yükselirse, yatırımcı bugün 2070$’dan aldığı sözleşmeyi satarak ons başına 20$ kar elde eder. Micro Sözleşme 10 ons büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 913$ elde edilen kazanç 200$ (%22 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahmini gerçekleşmez, altın 2030$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 2030$’dan satarsa 200$ zarar ((2030-2050) x 10) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası'nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altında yükseliş devam ediyor

S&P500 tarım dışı istihdam verisi öncesinde geri çekildi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)