E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltındaki rekor kuyumcunun ayarı bozdu---

Altındaki rekor kuyumcunun ayarı bozdu

Altındaki rekor kuyumcunun ayarı bozdu
20 Temmuz 2011 - 14:15 borsagundem.com

Altın fiyatında bir haftadır art arda gelen rekorlar kuyumcunun başını döndürdü. Düğün sezonunda bile dükkânlar siftahsız kapanıyor.

Vitrine uzun uzun bakıyor ama bir türlü içeri girmiyor. Belli ki içinden hesap yapıyor diye düşünüp soruyorum: Neden içeri girmiyorsunuz? “Valla çekiniyorum, kaç lira diyecekler şimdi” cevabı geliyor. Hafta sonu yapılacak bir yakının düğünü için takı bakılıyor. Sonunda birlikte içeri girip orta halli 22 ayar bir bileziği tarttırıyoruz. Bilezik tartıdan 500 TL’ye inince malum soru geliyor: 14 ayarı yok mu bunun, şöyle 200 TL’ye filan? İşte Kapalıçarşı esnafının son günlerde en sık karşılaştığı soru bu.
Rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarının malum en yakın takipçisi Kapalıçarşı’nın kuyumcu esnafı. Normalde tıklım tıklım görmeye alıştığımız kuyumcularda bu kez sahne farklı. Müşteri, değil içeri girip alışveriş yapmak, vitrine bakmaya çekinirken, kuyumcuların çoğu siftah bile yapamamaktan dertli. Üstelik düğün mevsiminde... Düğün alışverişlerinin de yeni düzene uyduğu Kapalıçarşı’da eskiden 10 bilezik alınıyorsa, 5’e düşmüş. Vicdanlar el vermese de, cüzdanın dediği olmuş; 22 ayar takılar 14 ayar ile yer değiştirmiş. Esnaf, “Dükkânlar boş, gelinler de boynu bükük kaldı” diyor.

‘Tek umudumuz turistler’
20 yıldır Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan İsmail Cingöz, “Öğlen oldu, daha siftah yapamadık” diye dert yanıyor. Çarşının yüzde 80’inin böyle olduğunu belirten Cingöz, eskiden günde en az 15-20 müşteri ciddi alışveriş yaparken bugün 3’e düştüğünü söylüyor. Cingöz, “Gelin alışverişine bile 22 ayar bilezik alamıyorlar. 14 ayara düştü. Eskiden bilezik, takı seti derken damat tarafı 6 bin TL’ye tamamlardı her şeyi, şimdi aynı alışverişi en az 10 bin TL’ye yapabilirler. Yani damada, geline yazık oldu” diyor.
‘Alışverişler yarıya indi’
Eşe dosta takı takmak için küçük altının bile yanına yaklaşılmadığını söyleyen Cingöz, artık 1 gramlık hatta yarım gramlık altına rağbet olduğuna dikkat çekiyor. Şu anda tek umutlarının yabancı turistler olduğunu belirten Cingöz, “Onlar fiyatları pek bilmediğinden alıyor. Bir küçük yüzük, bileklik, kolye de olsa giderken yanlarında hatıra ya da hediye götürmek istiyorlar. En azından turistler sayesinde biraz iş yapıyoruz” diyor.
Siftah yapamayanlara göre biraz şanslı olsa da alışveriş miktarının yarıya düştüğünü belirten Kuyumcu Hayri’den Işık Yoluker, müşterinin dükkâna girerken bile çekimser davrandığını söylüyor. Temmuz ayının dipte geçtiğini vurgulayan Yoluker, “Düğünler de ertelendi galiba. Doğru dürüst alışveriş yapan yok. Özellikle son 15 gündür böyle” diyor. Altın satmak için gelenlerin de azaldığını belirten Yoluker’e göre, sata sata yastık altında da altın kalmadı.
Neredeyse siftah yapamaz hale gelen Bircan Kuyumculuk’tan Serdar Dinç de, müşteriden altın alımı tarafında işlerin daha hareketli olduğunu belirtiyor. Dinç, “En fazla Cumhuriyet altını ve bilezik bozdurmaya geliyorlar. 10 bin TL’lik altın satanlar var. Fiyatlar böyle gider” diyor.

Yastık altında da kalmadı
Sadece altın alımı yapan Uluağaç Kuyumculuk ise, geleni gideniyle kuyumculara oranla daha hareketli. Son günlerde yastık altındakilerin de hızla tüketildiğini belirten yetkili Eren Yüksel, müşterisinin yüzde 30 arttığını söylüyor. Bu gidişle kimsede bozduracak altın kalmayacağını ifade eden Yüksel, en fazla bilezik geldiğine dikkat çekiyor. Bir kerede 30-40 bilezik bozduranlar olduğunu vurgulayan Yüksel, “Fiyatlar daha da yükselebilir” diyor.

Gümüşün getirisi yüzde 30 artışla göz kamaştırıyor
Uluslararası piyasada gümüşün onsu yılbaşından bu yana yüzde 30 oranında artarak 40.38 dolara çıktı. Geçen yıl 30.90 dolardan kapanan gümüş, yıl içinde 50 dolar sınırına kadar yükseldi.
Uluslararası piyasalarda dün 40.38 dolar seviyelerinde bulunan gümüş, böylece yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 30,67 oranında getiri sağladı.
Son günlerde rekorlarını yenileyen altın da gümüşün gerisinde kaldı. Uluslararası piyasada altının onsu yılbaşından bu yana yüzde 12,87’lik yükseliş kaydetti. Gümüş, sadece altını değil döviz cinsi yatırım araçlarının getirisini de geride bıraktı.
Yılın başından bu yana Amerikan Doları yüzde 6,9 euro yüzde 13,56, İngiliz Sterlini yüzde 11,62, İsviçre Frangı ise yüzde 23,26 getiri sağladı.

NURİYE DOĞU / Radikal

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)