E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltındaki yükseliş spekülatif mi?---

Altındaki yükseliş spekülatif mi?

Altındaki yükseliş spekülatif mi?
26 Eylül 2024 - 12:18 borsagundem.com

Altındaki güçlü yükseliş yatırımcılarını sevindirse de küresel ekonomi bakımından endişe verici bulunuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Peki bu yükseliş temel faktörlerden mi kaynaklanıyor yoksa spekülatif mi?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, altına hücum devam ediyor. Yeni rekor seviyelerini sürekli güncelleyen değerli metalde yükselişin daha ne kadar devam edeceği merak ediliyor.

Altının fiyatı bugün nerede?

The Associated Press’in haberine göre, altın bu hafta bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Değerli metal için son kazanımlar büyük ölçüde devam eden ekonomik belirsizlik, jeopolitik gerginlikler ve dünya çapındaki merkez bankalarından gelen güçlü talebe bağlanıyor. Analistler ise eğilimler devam ederse, gelecek aylarda altın fiyatı için iyimser görüşlere sahip.

New York spot altın fiyatı Salı günü, FactSet'e göre bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviye olan ons başına 2.657 doların biraz üzerinde kapandı. Bu, bugün 400 ons ağırlığındaki bir altın külçesinin 1,06 milyon dolardan fazla değerde olduğu anlamına geliyor.

Bu haftanın rekor seviyesi, altın fiyatının son bir yılda ons başına yüzlerce dolar arttığı anlamına geliyor. Salı günkü fiyat bir ay öncesine göre yaklaşık 145 dolar ve 2023'ün bu zamanına göre 740 dolardan fazla artmış durumda.

Analistler, altının fiyatının yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını ve 2024'ün başından bu yana S&P 500'ün yaklaşık yüzde 20'lik devasa artışını geride bıraktığını belirtiyor.

Altın fiyatı neden yükseliyor?

Son kazanımların arkasında birkaç önemli faktör bulunuyor. Altın alımına yönelik ilgi genellikle belirsizlik zamanlarında ortaya çıkıyor. Örneğin enflasyon ve ABD Doları’nın gücüyle ilgili potansiyel endişeler, bazı kişilerin paralarını park etmek için alternatif yerler aramasına neden oluyor. Altının, bu teoriyle uyumlu şekilde Kovid-19 salgınının ilk günlerinde de yükseldiği hatırlanıyor.

Bugünkü belirsizlik kaynakları arasında ise jeopolitik gerginlikler de öne çıkıyor. İsrail’in Lübnan'daki ölümcül saldırılarının son günlerde tırmandığı gözleniyor ve Gazze ve Ukrayna'daki devam eden savaşlar, dünya çapında gelecekle ilgili korkuları beslemeye devam ediyor.

ABD’de, iş piyasasının sağlığı konusunda da özel bir endişe bulunuyor. Fed'in geçen haftaki normalden daha büyük yarım puanlık indirimi, istihdam rakamlarının yavaşlamasına yeni bir odaklanma sinyali veriyor ve yıl sonundan önce daha fazla faiz indirimi bekleniyor. Böyle bir eylemin, ekonomi politikası için kritik olabilecek çalkantılı bir seçim yılının ortasında gelmesi de ayrı bir endişe yaratıyor.

FxPro kıdemli piyasa analisti Michel Saliby, insanların yakın gelecekte ekonomide bir türbülans beklediğini söylüyor ve ekliyor: “Bu yüzden portföylerinde 'güvenli liman' olarak önemli miktarda altın tutuyorlar.”

Analistler ayrıca dünya çapındaki merkez bankalarından gelen güçlü talebe de işaret ediyor. Dünya Altın Konseyi'nde kıdemli piyasa stratejisti olan Joe Cavatoni, merkez bankalarının talebinin beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu ve bunun ‘enflasyon ve ekonomik istikrarla ilgili artan endişeyi' yansıttığını belirtiyor.

Saliby, tüketici harcamalarını artırmayı amaçlayan Çin'deki son teşvik önlemlerinin perakende yatırımlarını artırmasının da beklendiğini ve bunun altının performansını daha da artıracağını sözlerine ekliyor.

Altına yatırım ideal bir tercih mi?

Altın yatırımının savunucuları, emtianın yatırım portföyünüzü çeşitlendirmeye ve dengelemeye hizmet edebileceğini ve ayrıca ileride olası riskleri azaltabileceğini savunarak buna ‘güvenli liman’ demeyi tercih ediyor. Bazıları ise zamanla değer kazanma potansiyeli olan somut bir şey satın almanın rahatlık verici bir yanı olduğunu öne sürüyor. Uzmanlar ise tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymamanız konusunda uyarıyor.

Saliby, hem perakende hem de kurumsal yatırımcıların ‘FOMO etkisi' veya bir fırsatı kaçırma korkusundan etkilenmemesi gerektiğini belirtiyor ve insanların sadece başkalarının kazanç elde ettiğini gördükleri için tüm paralarını riske atmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Saliby, yatırımcılara piyasayı izlemelerini ve pozisyonları için her zaman net bir risk yönetimi stratejisine sahip olmalarını tavsiye ediyor.

Jeopolitik gerginlikler azalırsa, Saliby altın fiyatlarında 50-80 dolar aralığında hafif bir düzeltme görmesini bekliyor ancak yakın gelecek için genel olarak iyimserliğini koruyor. Saliby, altının spot fiyatının 2025 için daha önce tahmin edilen 2.700 dolar sınırını yakında aşmasını ve eğilimler devam ederse belki de 2.800 veya 2.900 dolara kadar yükselmesini bekliyor.

Yine de herkes altının iyi bir yatırım olduğu konusunda elbette hemfikir değil. Eleştirmenler, altının her zaman birçok kişinin söylediği gibi enflasyon koruması olmadığını ve türev tabanlı yatırımlar gibi potansiyel sermaye kaybına karşı korunmanın daha etkili ve başka yolları olduğunu söylüyor.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu da, insanları altına yatırım yapma konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Komisyon, kıymetli metallerin oldukça oynak olabileceğini ve talep arttıkça fiyatların yükseldiğini ifade ediyor; bu da ‘ekonomik kaygı veya istikrarsızlık yüksek olduğunda, genellikle kıymetli metallerden kar eden kişilerin satıcılar olduğu’ anlamına geliyor.

Altında yükseliş devam ediyorAltında yükseliş devam ediyor

 

Altında gözler Powell'ın konuşmasına çevrildiAltında gözler Powell'ın konuşmasına çevrildi

 

Altının kilogram fiyatı 3 milyon lirayı aştıAltının kilogram fiyatı 3 milyon lirayı aştı

 

Altın rekor serisini sürdürüyorAltın rekor serisini sürdürüyor

 

Altında alıcı kaldı mı?Altında alıcı kaldı mı?

 

Küresel piyasalarda altına hücum devam edecek mi?Küresel piyasalarda altına hücum devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)