E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Altını İran yükseltiyor'---

'Altını İran yükseltiyor'

'Altını İran yükseltiyor'
23 Kasım 2012 - 07:01 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali babacan Meclis plan ve bütçe komisyonu'nda bakanlığı'nın 2013 bütçesi üzerine sunum yaptı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gündeminde altın ihracatında yaşanan artış vardı.
Ali Babacan, altın ihracatındaki artışa en büyük neden olarak İran’ı gösterdi.
İran'dan alınan gazın parasını Türk lirası olarak ilgili bankaya yatırdıklarını söyleyen Babacan,"İran da parayı döviz olarak kendi ülkesine götüremediği için bunu çekiyor ve altın alıp götürüyor” dedi.
Babacan, bu uygulamanın ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından kaynaklandığını söyledi.
Babacan, cari açıkla ilgili eleştirileri de yanıtladı. Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı, bunun da cari açığın en önemli nedeni olduğunu vurguladı. Babacan, yeterli petrol ya da doğalgazımız olsaydı, cari açık sıfırlanmıştı'' diye konuştu.
KAMU BORCU AZALDI
Babacan, kamunun borçluluğunun azaldığını belirterek, ''Reel sektörün dış borcunda bir artış olduğu doğru. Özel sektörün dış borcunun milli gelire oranı 2002'de yüzde 18,7'ymiş. Bu rakam 2007'de 24,7'ye çıkmış. 5 yılda 6-7 puanlık artış var ama 2007'den bu yana rakam fazla değişmiyor. 2012'de bu rakam sadece yüzde 26,6'da'' diye konuştu.
Özel sektörün dış borcu diye görülen rakamın önemli bir kısmının aslında, özel sektörün kendi parası olduğunu bildiren Babacan, şunları söyledi:
''Bu kadar yüksek miktarlarda krediyi bankalar bir şekilde hallediyor ama reel sektör kuruluşlarının dışarıdan nasıl aldığını açıklamak zor. Şirket sahibinin orada şahsi parası duruyor, onu teminat gösterip kendi şirketine krediyi kullandırıyor. Serveti Türkiye'de göstermemek için ya da vergi yönetimi için. Dolayısıyla Türkiye'nin gerçek dış borçluluğu konusunda çok emin değiliz.
Bunu zaten Türkiye'ye kredi açanlar da görüyor. Onun için özel sektörümüz bu kadar rahat, bu kadar yüksek miktarlarda borçlanabiliyor. Bizim kendi bankalarımız bile bu kadar teminat konusunda ihtiyatlı giderken, bir özel sektör kuruluşunun 100 milyonlarca dolar dışarıdan kolayca kredi bulması o kadar kolay bir olay değil. Dolayısıyla burada ciddi bir teminat sisteminin ve şahsi varlığın olduğunu düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)