E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltınları satmayın daha da alın---

Altınları satmayın daha da alın

Altınları satmayın daha da alın
15 Kasım 2011 - 08:08 borsagundem.com

Emtia gurusu Rogers, "Elinde altını olanlar satmasın, eğer düşerse ben almaya devam edeceğim" dedi

Emtia piyasalarına yatırım denince akla gelen ilk isimlerden nam-ı diğer emtia gurusu Jim Rogers'tır. Her konuşmasında Türkiye ve Asya'ya övgüler düzen Rogers, dün yapılan toplantıdaki yorumlarının içinde yine Asya ve emtiaya yatırım yapın sözleri yoğunluktaydı. Jim Rogers, Garanti Bankası'nın ortağı İspanyol BBVA ile birlikte çıkardıkları Rogers Global Doğal Kaynaklar Endeksi (RGREI) ve bu endekse dayalı mevduat ürününün tanıtımı için Singapur'dan telekonferansla katıldı. Garanti Masters'ın özel bankacılık biriminin düzenlediği telekonferansta Rogers, Türkiye'yi çok sevdiğini belirtti ve beklendiği üzere emtiaya yatırım yapmaya çağırdı. Kısa vadede kötü bir işlemci olduğunu ve uzun vadeli yaklaşımı tercih ettiğini kaydeden Rogers "Emtialar bana göre önümüzdeki 20 yıl iyi olacak" dedi. Öngörülerinden bazıları özetle şöyle:
TARIM: 30 yıldır çok düşük bir piyasa içinde. ABD'de çiftçilerin ortalama yaşı 58, Japonya'da 66... Tarımda ciddi tedarik sorunları olacaktır ve bu dünyada bir kıtlığa neden olabilir. Enerji kadar iyi performans göstermemesi benim tarımla ilgili gelecekten daha umutlu olmamı sağlıyor.
ALTIN: 11 yıldır yükseliyor. Bu sıradışı bir durum. Ama ben yine de düşerse daha çok altın satın alırım çünkü çok daha yukarı gidecek. Çinliler altın alıyor ve dünyada altın madenleri açılmıyor. Altınınızı asla satmayın çünkü yükselişi devam edecek.
TAHVİL: Kısa vadeli özel bir kazancı yoksa tahvil almıyorum. Dünyanın birçok yerinde tahvilin getirisi yok ya da çok düşük. Bence tahvil yöneticileri başka işler baksa iyi olur.
3 MİLYAR YENİ OYUNCU VAR
EMTİA: Dünyada 1970'leri andıran bir ortam var. O dönemde gelişmiş ülkeler para basıyordu. Şimdi de aynı. O dönemde emtia ya da emtiaya dayalı hisseleri olanlar kazanç sağlarken diğer hisse senetleri olanlar enflasyondan arındırıldığında hiçbir şey kazanmadı. Ek olarak Hindistan, Vietnam, Çin 70'lerde oyunun içinde değildi. Şimdi ise o bölgedeki 3 milyar insan oyunun içinde. 70'ler geri geldi ve emtiaya dayalı varlıklardan büyük kazanç sağlayabilirsiniz. Kendimi, çocuklarımı emtia dışında başka nasıl koruyabilirim bilmiyorum. Bu arada emtia şirketlerinin hisselerine dayalı olarak oluşturulan Rogers Küresel Doğal Kaynaklar Endeksi'ne dayalı ürün Türkiye'de Garanti Bankası tarafından satışı sunulacak. Endeksle ilgili bilgi veren BBVA Asya Hisse Senetleri Bölüm Başkanı Eugene Lee, endeksin getirisinin MSCI Gelişmekte Olan Ülke Endeksi ya da ABD'deki S&P 500 endeksinin üzerinde olduğunu kaydederek "Getirisi yüzde 18'i geçtiğinde portföyün yüzde 10'u satılarak nakde döndürülüyor. Bu nedenle dengeli bir getiri elde etmeye çalışıyoruz" dedi.
HEDGE FONLAR ALIMDA
Bin 785-90 dolar aralığında gezinen altın 6 Eylül'de bin 900 doları aştığında "Önce 2 bin sonra 2 bin 500 dolara gider" yorumları yapıldı. Ancak kâr satışlarıyla eylül sonunda altının onsu bin 540 dolara kadar düştü. Son iki haftadır altın yükselişte. AB krizi gibi temel sebep bir yana hedge fonların pozisyon açması altını bin 800 dolarlara kadar taşıdı. Kafalar karışık. Uzlaşılan tek konu alanın da almayanın da pişman olduğu...Tarık Yılmaz-Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)