E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAltınyağ’da ilginç satış hikayesi---

Altınyağ’da ilginç satış hikayesi

Altınyağ’da ilginç satış hikayesi
20 Mart 2013 - 02:58 borsagundem.com

Aynı çatı altındaki bir şirket diğerine satılıyor, satış rakamı sermaye avansı olarak kaydediliyor. İşte ilginç satışın ayrıntıları…

Üstü üste yüksek miktarda zarar açıklayan ve zararı 8 milyon liraya kadar yükselen Altınyağ Kombinaları’nda ilginç bir satış işlemi gerçekleştirildiği dün KAP’a yapılan açıklamayla ortaya çıktı. Şirket bir iştirakini başka bir iştirakine satıyor, alım satım işleminden de bir kar oluşmuş gibi görünüyor. Altınyağ’dan dün KAP’a yapılan açıklamaya göre, 15 milyon lira sermayesinin %99.54 oranında sahip olduğu bağlı ortaklığı Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları, yine şirketin yüzde 100 oranında sahip olduğu bağlı ortaklığı Altınyağ Biodizel Petrol Ürünleri Enerji Üretim'e satıldı. Kavram Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik’in 18.03.2013 tarihli değerleme raporundaki tespitine göre Gürtaş Tarım’a net aktif değeri üzerinden 20 milyon 372 bin 831 lira değer biçilmiş. Şirketin bu satış sebebiyle oluşacak olan 20 milyon 372 bin 831 lira tutarındaki alacağı ise Altınyağ Biodizel Petrol Ürünleri Enerji Üretim bünyesinde yapılacak olan sermaye artırımında avans olarak kullanılması kararlaştırılmış. Altınyağ’ın yüzde 100 iştirak ettiği 100 bin lira sermaye ile kurulan Altınyağ Biodizel Petrol Ürünleri Enerji Üretim şirketinin tescil tarihi ise 06.03.2013. Yaklaşık 15 gün önce tescil olmuş bir şirket, aynı çatı altındaki başka bir şirketi 20 milyon lira değer üzerinden satın alıyor. 
İKİ İŞTİRAK NEDEN BİRBİRİNE SATILIYOR? 
Satılan payların nominal tutarının 14 milyon 931 bin lira olduğu belirttirilen açıklamada, satış sonucu 6 milyon 138 bin lira kar oluşmuş gibi gösteriliyor. Bu rakamın da şirketin geçmiş yıl zararlarına mahsup edileceği belirtiliyor. Ortada bir şirket var, bunun da iki iştiraki var hepsi aynı çatı altında faaliyet gösteriyor. Ana şirket bir iştirakini diğerine satıyor, yaklaşık 20 milyon liralık alacak sermaye avansı olarak kaydediliyor. Grup içerisinde karşılıklı işlem yapılarak ortaya bir kar rakamı çıkartılıyor bu da şirketin geçmiş yıl zararlarına mahsup ediliyor. İki iştirakin bir birine hisse devrinden dolayı kar rakamı oluşur mu? Zaten bu varlıklar Altınyağ’ın içerisinde değil mi? İki şirkette Altınyağ’ın olduğu için konsolide bilançoda kar rakamı nasıl muhasebeleştirilecek? Bağımsız denetim raporunda her şeyin daha net olarak ortaya çıkması bekleniyor.
ŞİRKET MÜDÜRÜNE SUÇ DUYURUSU 
Bu arada, Altınyağ’dan dün KAP’a yapılan bir diğer açıklama ise şöyle: “Şirketimizin bağlı ortaklığı Gürtaş Tarım Enerji Yatırımları San.ve Tic.A.Ş.'nin Karma Hayvan Yemi üretim faaliyetlerinin devam ettiği dönemde Fabrika Müdürü ünvanı ile çalışmakta olan Erol Hakan Güney hakkında, çalıştığı dönem içinde görevini kötüye kullanmaktan dolayı tarafımızdan İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Cumhuriyet Başsavcılığı'na kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zeki21 Mart 2013 07:30

    Bunlar hala eski kafada . Eski spk yönetiminde yaptıkları yanlarına kar kaldı. Patronlarla anlaşmalı indir bindir bedelli tahsisli yağlı börekler, kaymaklı kadayıflar, ataç lı ışıklar yok metem enerji daha onlarca yatırımcıyı soyma operasyonları..Hepsi yanlarına kar kaldı. Şimdide akıllarınca üzerlerine kalmış bu şirkette ali cengiz oyunları yapacaklarını sanıyorlar ama yemezler. BU DEĞERLEMEYİ YAPAN ŞİRKETİ İNCELEMEK LAZIM.

  • index20 Mart 2013 23:15

    ayrıntıları okumuyorum bile......hissenin ismine bakıyorum ve ekranımdan siliyorum...ömürboyu bulaşmamak üzere ...güle güle altınyağ...

  • gerçeklere cevap20 Mart 2013 21:17

    değerli arkadaşlar 1 yıldır bı şirkette bekliyorum.zararda ve 1 arkadaşmda ayı durumda izliyorum hisseyi sürekli aynı şeyler yapılıyor hisse 133-35 arası toplayıp sonra bir haber geliyor firmadan hızla 1,42 mal çıkılıyr. daha öcede 1,20 tpladıklarıı 1,52 lerde çıktılar ve tekrar 1,20de aldılar buu suç işte çükü maipulasya giriyor sabrımı sonuna geldimmm bizzat spk ya gidip şikayette bulunacam.

  • gerçekler20 Mart 2013 17:43

    Bu işlem tamamen mevzuata ve teamüllere uygun. Burada olan Gürtaşın arsasının/binasının vs yıllar içinde oluşan değer artışlarının Alyağ bilançosuna yansımasından başka bir şey değil. Hukuka uygun bir işlemi hukuka aykırıymış gibi lanse etmek de suç.

  • 20 Mart 2013 12:59

    buda yeni moda hisselerini halka sattığın şirkete, kendine ait olan başka bir şirketi sat kağıt üzerinde kurulu üretimi olmayan bu şirketi sattım diye para kazan aynısını memsa denilen batık şirkette yaptı.

  • sebep20 Mart 2013 12:13

    nedeni çok basit. şirkette zaten kar yok. eldeki malı halka açık olmayan kısma taşıyorlar ordaki iştirak oranı da düşük. bir nevi iç etme operasyonu. aynısını ranlo da yaptı. halka açılmadan önceki bilancolar muhteşemken, şirket taşıam işlerini iştiraklerine yaptırdı ve sadece iştirak payıyla iflasa getirdi.

  • memsazede20 Mart 2013 12:03

    memsa farklı mı orada da aynı işler. şirket kur. birini diğerine sat. sonrada holding olduk de. SPK'mı? inceliyordur herhalde...Sonucu atı alan üsküdarı geçtikten sonra görürüz.....

  • atakan20 Mart 2013 11:58

    serpil hanım size bir sorum var emekli paranızı bu tur şirketlere niye yatırdınzki akbnk baorsa şirketleri dururken bana düşmez o ayrı konu ama ben olsam yıllardır çalıtığım emeğimin para butur şirketler yatırmam inş kurtarırsınz

  • serpil acar20 Mart 2013 10:57

    ACİL ACİL Rumuzu ile yazan arkadaş çok haklı. Katılıyorum. Bu soygunu yazan Borsa Gündem i tebrik ediyorum. Bu ahlaksızlarda hiç vicdan ALLAH korkusu yokmu? 3 Kuruş emekli paramı aldılar. Yazıklar olsun

  • ACİL ACİL20 Mart 2013 08:27

    BORSA GÜNDEM İN GÜNLERDİR SÜRDÜRDÜĞÜ YAZI DİZİSİ BÜYÜK BİR SOYGUNUN ORGANİZE BİR ŞEKİLDE YAPILDIĞINI GÖSTERİYOR..AKTÖRLERİ BELLİ OLAN BU ORGANİZE SOYGUN İÇİN SAVCILAR NEYİ BEKLİYOR??SPK NEYİ BEKLİYOR..İMKB NEYİ BEKLİYOR.BORYAD DAN NEDEN SES ÇIKMIYOR? EĞER BU KURMLARDAN HİÇ BİR HAREKET GELMEZ İSE BU REZALET HALKA ARZLARDA HİSSE ALIP ZARAR EDEN PARASI RESMEN GASP EDİLEN VE AHLAKSIZCA VİCDANSIZCA DOLANDIRILAN YATIRIMCILARI, KENDİLERİNİ KORUMADIKLARI İÇİN SPK, İMKB VE BU ARACI KURUMLAR HAKKINDA DAVA AÇMAYA ÇAĞIRIYORUM..!!!!

  • veli20 Mart 2013 08:20

    Şişirilmiş şirket değerleri ile halka açılıp piyasayı soyan borsa gündeminde günlerdir yazı dizisi şeklinde yazdığı nerdeyse 100 ün üzerinde şirket var. Bu değerlemeyi yapıp halkı kandıranlara karşı hiç bir müeyyide yokmu? Herkesin yaptığı yanına karmı kalacak. Bu değerlemeyi yapanlara karşı yatırımcıların tazminat hakkı doğmuyormu? Değeri 10 lira eden yeri bana 100 lira gösteriyor aracı kurumda evet evet hakikaten 100 lira bunun değeri al kardeşim diye yatırımcıyı kandırıyor ve sonunda binlerce insanın parası buharlaşıyor.

  • metin gölcük/kocaeli20 Mart 2013 08:05

    SPK UYUYORMU! NEDEN BÖYLE ŞİRKETLER HAKKINDA GEREĞİNİ YAPMIYOR.UÇA ORTAK OLUYORLAR YATIRIMCININ HAKKINI SPK,İMKB YETKİLİLERİNDE NEDEN SEYİRCİ KALIYORLAR

  • Markiz20 Mart 2013 07:33

    Satılan firma değeri inanılmaz şişirilmiş bir rakam. İçerisinde ne var? Gürtaş tarım dediğin 4-5 trilyonluk sadece çiğli organizede atıl durumda olan yem fabrikası..değeri en fazla 4-5 trilyon eder. İçinde enerji filan yok.SPK nın yeni düzenlemelerini bu yolla aşacaklarını sanıyorlar. Daha sonra 50 trilyon bedellle o şirketi halka açacaklar plan bu şimdiden onun altyapısını hazırlıyorlar ama SPK bunu yemez..

  • Eski dost20 Mart 2013 06:01

    Bu Mubarek kardesler reel sektoru bilmiyor. Mudurden kazigi yemisler. Borsaya benzemez. Onlari koruyan eski Spk baskani da gitti ne yapacaklar bakalim. Bu altinyag da yakonda bedelli gelecek belli. Kendileri de para koymadan nasil yaparizon pesindeler.

  • minare-kilif20 Mart 2013 03:21

    adamlar profosyonel hi...z..her sey yaparlar inanin bizler ve spk da melül melül bakariz..bunlarin isi bu,,bunlar kesinlikle ellerinde ticaret kanunu,spk,imkb,sirketler,tüm bunlari ilgilendiren kitaplar ellerinde, nereden ne vurursak kanunlara aykirilik olmaz diye arastiriyorlardir,,en iyisi imkb30 lardan sasmayin uzak durun,veya durmaya calisin..bunlarin ekmegine yag sürmeyin..