E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAltınyağ’da neler oluyor ---

Altınyağ’da neler oluyor

Altınyağ’da neler oluyor
14 Ekim 2012 - 09:38 borsagundem.com

Yatırımlar durdu, zarar katlandı, hisselerde fiyat hareketleri hızlandı... Neden?

BORSAGUNDEM.COM
Borsacıların halka açık Altınyağ Kombinaları’nı almalarından sonra önemli gelişmeler yaşanıyor. 27 Eylül tarihinde 1.20 lira seviyesinde olan hisseler bugün 1.55 liraya ulaşmış durumda. Hissenin iki haftalık getirisi yüzde 30. Dün yüzde 4 oranında düşen hisseler bugün yüzde 8 oranında primli. Hissede yaşanan fiyat hareketlerini anlamak mümkün değil! Zaten İMKB de bunu fark ediyor ve şirkete 5 Ekim tarihinde yaşanan sert fiyat hareketlerinin nedenini soruyor. Cevap: “Özel durum yok.” Şirketteki fiyat hareketlerinin temelinde ise, yapılan bedelli sermaye artırımı olduğu öne sürülüyor. Şirketin sermayesini 27.6 milyon liradan 60 milyon liraya yükseltilmesine ilişkin bedelli sermaye artırım işlemleri 8 Ekim tarihinde sonuçlandı.
Şirketin son bir yıllık fiyat hareketlerine bakıldığında hisselerin 0.60 lira ile 2.5 lira arasında dalgalandığı gözleniyor. (Bedelli sermaye artırım sonrası oluşan fiyatlara göre) Fiyat hareketleri kadar dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise şirketin geçmişte hakkında çok sayıda manipülasyon suçlaması yapılan kişilerin eline geçtikten sonra zararının 2 milyon lira seviyesinden 4 milyon liraya çıkması. Daha da önemlisi şirketin bedelli sermaye artırımıyla finanse edeceğini açıkladığı önemli bir yatırımı durdurması ve Altınyağ’ın ‘amiral gemisi’ olarak bilinen Altınyem’in kapatılması. Ardından iddiaya göre tüm çalışanların kapının önüne konulması.
Süreç, bakıldığında Michael Douglas'ın efsanevi Wall Street filmini andırıyor. Borsa simsarı Douglas, firmaya yakın isimlerle işbirliği yaparak ele geçirdiği bir hava yolu şirketinde maliyetleri düşürmek ve şirketi karlı konuma getirmek için işçi çıkarma kararı alıyor. Amaç halka açık şirketin hisselerini fahiş fiyata taşıyarak elden çıkarmak. Ancak planı bozuluyor ve amacına ulaşamıyor.
YATIRIM SERMAYE ARTIRIMIYLA FİNANSE EDİLECEKTİ
Şirket, sermayesini 60 milyona bedelli olarak çıkarma kararı alırken, gelecek paranın bir kısmıyla yeni yatırımcıları finanse edeceğini duyurmuştu. Bedelli sermaye artırımı onaylandıktan sonra da bir açıklama yaparak bu yatırımdan vazgeçtiğini açıkladı. Açıklama şöyle: “Şirketimizin sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 27.639.480.-TL'den 60.000.000.-TL'ye artırılması nedeniyle 27.07.2012 tarihinde KAP'ta ilan edilen pay İzahnamesinin muhtelif bölümlerinde Rafine Yağ Üretimi Faaliyetlerine yönelik olarak kapasite artırımına gidileceği, sözkonusu kapasite artırımı çerçevesinde 1.463.200.-EURO tutarında "De Waxing Nötralizasyon Seperator Grubu" yatırımının Eylül ayında tamamlanacağı ve yatırımın 1.113.200.-EURO tutarındaki kısmının sermaye artırımından gelecek fonla ödenmesinin planlandığı kamuya ilan edilmiştir. Takip eden süreçte 03.09.2012 tarihli özel durum açıklamamızda özetle; Karlılık esasına göre Rafine Yağ Üretim Faaliyetinin sürdürülebilir olmadığı gerekçesiyle şirketimizin Rafine ve Ambalajlı Yağ Üretim faaliyetlerini durdurma kararı aldığını, 11.09.2012 tarihli özel durum açıklamamızda ise Rafine ve Ambalajlı Yağ Üretim Faaliyetlerinin durdurulması kararı nedeniyle izahnamede yer verilen "De Waxing Nötralizasyon Seperatör Grubu" yatırımı ile ilgili sözleşmenin feshedildiği kamuya duyurulmuştur. Şirketimizin sermaye artırım sürecinin 03.05.2012 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile başladığı dönemde hazırlanan ve 27.07.2012 tarihinde KAP'ta ilan edilen pay İzahnamesinde Rafine Ünitesinin üretim faaliyetinin durdurulması ve planlanan yatırımının iptal edilmesi konusu, o dönemde Yönetim Kurulumuzun gündeminde bulunmaması sebebiyle İzahnamemizde bu süreçle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Rafine Üretiminin durdurulması ve yatırımının iptal edilmesi Sermaye artırım sürecinin payların halka arzının tamamlanması sonrasında gündeme alınmış ve 03.09.2012 tarihli Yönetim Kurulumuzda görüşülerek karara bağlanmıştır.”
Bu yatırımdan caymanın halka açık yani binlerce ortağı olan şirkete faturası ise yaklaşık 1 milyon lira.
ŞİRKETİN KASASINA 32 MİLYON LİRA GİRDİ
İzmir’de en çok konuşulan konulardan biri de borsa spekülatörlerinin eline geçen şirketin, “Altınyem” gibi önemli bir üretim tesisini kapatması ve tüm çalışanların çıkarıldığı iddiası. Mehmed Nureddin Çevik-Enver Çevik ve Masum Çevik kardeşlerin satın aldığı şirket bir yılda borsanın en fazla konuşulan şirketi konumuna geldi. Şimdi gözler şirketin kasasına giren 32 milyon lirada! Bu paranın hangi amaçlar için kullanılacağı merak ediliyor.
ŞİRKET YÖNETİCİLERİ BİR BİR BIRAKIYOR
Çevik kardeşler Altınyağ Kombinaları’nı satın aldıktan sonra öncelikle şirketin üst yönetimini değiştirdi. Şirket Genel Müdürlüğü’ne Şevket Yılmazçetin, Mali ve İdareden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak da Mustafa Karaman getirilmişti. Yönetim sihirbazı olarak lanse edilen Genel Müdür Yılmazçetin Nisan ayında göreve başlamıştı, Altınyağ kariyeri sadece 6 ay sürdü. Yılmazçetin ile birlikte göreve getirilen Mustafa Karaman da geçtiğimiz günlerde şirketle ilişkisini kesti. İki önemli ismin 6 ay gibi kısa sürede şirketi bırakmasının nedeni ise kamuoyuna henüz açıklanmadı.
Bu arada Altınyağ ortakları arasında yer alan Ercan Canmutlu hakkında SPK 2009 yılı Aralık ayında Marmaris Altınyunus hisselerinde gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle manipülasyon suçlamasıyla savcılığa başvurmuştu. Yani Altınyağ’da geçmişte hakkında manipülasyon suçlaması yapılan kişiler sadece Çevikler’le sınırlı değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FATİH16 Ekim 2012 14:55

    sormak lazım borsda işlem gormeyen hisseleri neden sunki piyasa degerinin cok altında bi fiyatla toplamaya calısıyor sirketin sahiplrriii

  • masumm16 Ekim 2012 00:29

    yahu meltem enerjiyi aldık dediler 3.5 milyon euro ya sonra ceylan nın sahibi selim e sattılar ne hikmetse nerden tanıyorlar ceylan nın sahibini.. Meltem enerji diye bir şirket sadece kağıt üstünde var..gidin bakın verilen adreste ne var?? adamlar açık seçik ceylan da yaptıkları operasyonun parasını bu şekilde tahsil ettiler..yazık tüm yetkili kurum uyuyor veya göz yumuyor

  • 14 Ekim 2012 10:34

    Hattatoglu ilginc bir yere dikkat cekmis

  • Hattatoğlu13 Ekim 2012 22:00

    Sayın Pala, haklı yazılarınıza ragmen hiç bir tedbir alınmıyor. SPK olanları bizim gibi sadece seyrediyor. Bölünmeden sonra eski ve yeni Alyag hisseleri hala işlem görüyor. 2011 yılında zarar edip kar dağıtmayacağı aşirak olan bu şirketin hisseleri neden hala birleştirimliyor. SPK neden yönetim kararı aldırtamiyor. Temettü vermeyeceği kesin olan bu şirketin hisselerinde eski hissede spekülatörün kontrolu olduğunu bildiği icin mi spk da birleştirme icin baskı yapmıyor.

  • 13 Ekim 2012 21:17

    Acaba satmayami calisiyolar alyag i

  • 13 Ekim 2012 00:06

    Guzel bir yazi olmus

  • kkkk12 Ekim 2012 21:16

    ekiz de de aynı olay var bu yagcıların hepsı aynı zannedersem

  • 12 Ekim 2012 17:39

    borsa gündem sen ilk önce adamlar batık şirketi kurtardı sen ne diye altınyagı yazarsın anlamış degilim bu durumda fiyatın artması dogal degilmi sen ilk önce şuan imkb de bir sürü manipüle edilen şirket var onları yazsana milleti ilk öncce onlardan kurtar bu siteyi çok yanlış yönlendiriyyorsunuz farkındamısınız

  • kenan12 Ekim 2012 16:48

    nerde zararı 4 e 6 katlamış ,batmış veya batmak üzere,şirket varsa,bilinki o hisse borsa da tavan tavan gidiyor,buda şu anlama geliyor ky uzakdur..dolandırıcılar bu tür hissedeler..bu kurula uymayan batar.simdi halka arzlar,borsa da işlem platformunda yapılıyor 250 çıokarıyorlar,alıcı buldıukları noktalarda arz ediyorlar ör: acsel-ascel,flap... gibi..

  • misafir12 Ekim 2012 15:47

    bu şirketi bende el degiştirdiğinden beri izliyorum.önce zarar eden şirketi süslediler püslediler.yönetime transferler yaptılar.iştirak şirketi üzerinden motor ve enerji şirketi aldılar.iştiraği halka açacagız dedileri,alyag ı temetttü veren şierket haline getircez dediler,yatırım anlaşmaları yaptılar.sonra her şey tek tek olumsuza döndü.yönetimdekiler istifa etti anlaşmalar feshedildi fabrikalar iştirakler kapandı.bu adamların kagıdına güvenilmez sevgili arkadaşlar alanlar sonra çok ağlar bakın görün yakın zamanda öbür şirketlerde bedeeli yapacak,mmcas, asyo .işin en komiğide 1.432 000 euro luk anlaşma feshedildi yaklaşık 1 mio luk kısmıda sözleşmeye istinaden karşıya ödenmişti o parada boşuna gitti .buna çocuk bile güler eminim o şirketlede bunların irtibarı vardır.kasadan çıkış görünecek ama o para bişekilde bunlara geri dönmüştür. bunların herşeyleri katakulle bunların oyuncağı olmayın ağlarsınız !!!! biraz Galip Öztürk e bakında ders alın ey mübarek kardeşler, sırtı yere gelmese onun gelmezdi onun yanında siz deve de kulak kalırsınız bu insanların ahı elbette sizede bir gün tutar ne oldum diye şaşar kalırsınız !!!

  • Yasakyağ12 Ekim 2012 14:47

    borsagundeme bir kez daha teşekkürler.bütün yasaklılar alyag ı doldurmuş.adı yasakyag olarak degiştirilsin bence :)