E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmatör yatırımcıların yaptığı 7 hata---

Amatör yatırımcıların yaptığı 7 hata

Amatör yatırımcıların yaptığı 7 hata
01 Ağustos 2024 - 17:40 borsagundem.com

Borsada ve piyasalarda aktif olarak işlem ve yatırım yapmaya başlayan amatör yatırımcılar genellikle öğrenme eğrisini hafife alma hatasına düşer.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım yapılacak piyasaya dair yeterli araştırmayı yapmamak, bir sistem oluşturmamak ya da duygularla yatırım yapmak başta olmak üzere birçok hata, amatör yatırımcıların başına altından kalkılması zor dertler açar.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, uzun yıllara dayalı deneyim sonucu piyasalarda ancak hatalarından doğru dersleri çıkaran ve sebat edebilen yatırımcılar istikrarlı şekilde kazanç elde edebilir.

Acı deneyimler ve hatalardan ders çıkarma

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, kendi yatırım deneyiminin bir özetini verdiği makalesinde, yatırım serüveninin henüz başlarında yaptığı hataları sıralıyor.

Burns, yatırım deneyimini, şu sözlerle anlatıyor: “1990'larda borsadaki ilk yıllarımda çok şanslıydım çünkü ana odak noktam teknoloji şirketlerine yatırım yapmak ve kazanan pozisyonlarımın yükseliş trendinde koşmasına izin vermekti. Bu basit strateji bana yanlış bir beceri hissi verdi. Nasdaq, ralli sona erene kadar her zaman yeni zirveler yaptığı için stratejim Mart 2000'e kadar işe yaradı. Ancak sonra işler değişti.

Düşüşleri satın almak ve tutmak ve bir toparlanma beklemek yavaş yavaş imkansızlaştı çünkü 2001-2002 dönemi özellikle Nasdaq için derin bir ayı piyasasıydı. Kendi yatırım sermayemdeki yüzde 50'lik düşüşten, sadece güçlü bir yükseliş trendine girmenin değil, aynı zamanda kârımı kilitlemenin yollarına ihtiyacım olduğunu da öğrendim.

Aşağıdaki dersleri, piyasa 2003 yılında tekrar yükseldiğinde sermayemi birkaç yıl içinde eşitlemek için çıktığım yolculukta öğrendim ve yüksek yıllık getiriler elde ettim. Üstelik 2008 çöküşünde de başka bir büyük düşüşten kaçınmayı başardım ve bu benim finansal bağımsızlığımı elde etmemi sağladı.”

New Trader U’da yer alan makalesinde Burns, yaşadığı acı deneyimlerin hatalarından ders almasına ve istikrarlı şekilde kazanan bir trader olmasına nasıl yardımcı olduğunu yaptığı hataları listeleyerek aktarıyor.

7 hata

Araştırma yapmamak: Borsada paramı riske atmadan önce geriye dönük testler yapmalı ve tarihsel verileri incelemeliydim.

Hesabıma yeterli miktarda nakit eklememek: 1990'larda bileşik sermayeye çok fazla güvendim ve ilk birkaç yılda sistematik olarak tasarruf etmeyi ve hesaplarıma daha fazla para yatırmayı ihmal ettim.

Bir yatırım sistemi oluşturmamak: Belirli bir yöntem kullanarak işlem almalı ve pozisyona girişler, pozisyondan çıkışlar ve pozisyon boyutlandırma için bir trade planı oluşturmalıydım.

Fikirlerime ve tahminlerime güvenmek: Fikirlerimin önemli olmadığını ve geleceği tahmin edemeyeceğimi daha önce anlamalıydım. Trendi belirlemeye ve takip etmeye odaklanmalıydım.

Başkalarının fikirlerini ve tahminlerini dinlemek: Başkalarını asla dinlememeliydim. Kendi işlem sistemimi yürütmeye odaklanmalıydım.

İnatçı olmak: Bir pozisyonun yanlış olduğu kanıtlandığında kayıplarımı kısa sürede ve en az hasarla kesmeli ve inatla pozisyonlarıma tutunup toparlanmasını ummamalıydım.

Sinyal kullanmamak: Bir işleme girmek ve çıkmak için bir nedenim olmalıydı. Başından beri uzun vadede bir avantajı olan sinyallerle işlem yapmam gerekiyordu.

Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?

 

Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?

 

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı

 

Yatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veriYatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veri

 

5 ilkede kazançlı yatırımın sırrı5 ilkede kazançlı yatırımın sırrı

 

Yatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensipYatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensip

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)