E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı---

Amerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı

Amerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı
01 Mayıs 2024 - 16:41 borsagundem.com

Yıl başına FED’in 2024’te yedi kez faiz indirimi yapacağı beklentisiyle giren yatırımcılar nisan ayında beklentilerini geri çevirdi. ABD borsaları son beş aydır ilk kez aylık bazda düşüş gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 salı günü itibariyle nisan ayını %4,16 düşüşle 5.035,69 puanda kapattı. S&P 500 Endeksi’ni takip eden endeks fonu SPDR S&P 500 ETF’si ise ay boyunca %4,03 geriledi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, gösterge endeks Ekim 2023’ten bu yana ilk negatif ayını geçirdi ve geçen yılın eylül ayından bu yana en zayıf aylık performansını kaydetti. Bespoke Investment Group verilerine göre, 2024 Nisan ayı aynı zamanda S&P 500 Endeksi son 20 yıl içerisindeki nisan aylarında kaydettiği dördüncü düşüş oldu.

Seeking Alpha’nın haberine göre Wall Street borsalarında bu ay görülen düşüş yatırımcıların beklenenden daha güçlü gelen bir dizi ekonomik verinin ardından ABD Merkez Bankası’ndan bekledikleri faiz indirimlerini önemli ölçüde geri çevirmesinden kaynaklandı. Zira yatırımcılar yılın başında en az yedi kez 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyordu. Şimdiyse yıl boyunca herhangi bir faiz indirimi gerçekleşmemesi ihtimali bile masada.

Haberde Trade Nation’ın Kıdemli Borsa Analisti David Morrison, “Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde düzenli olarak yeni zirvelerin görüldüğü bu yılın ilk çeyreğinden oldukça farklı hissettiren bir ortam var. O dönemde hiçbir şey yatırımcıları hisse senetlerine yüklenmekten caydıramıyordu. İyi haberlerin yanı sıra kötü haberler de piyasalar için iyiydi” açıklamasında bulundu.

Morrison mevcut piyasa ortamındaki farklılığa dikkat çekerek, “Şimdiyse durum çok daha farklı hissettiriyor. Artı yatırımcılar önce hisse satıp sonra soru sormaya meyilliler. Bu tablo dışarıda herhangi bir panik havası ve hatta hafif bir alevlenme olduğu anlamına gelmez. Sadece tavan arasından bir ses geliyor ve kimse yukarı çıkıp bir göz atmak istemiyor. Yatırımcıların duygu durum değişikliklerine neden olan önemli bir sebep var” ifadelerine yer verdi.

Nisan ayındaki sıkıntılı hava ilk hafta açıklanan istihdam verileriyle başladı. Şubat ayına dair açık iş pozisyonları ve işgücü devir anketlerinin yanı sıra ADP mart ayı özel istihdam verileri ve tarım dışı istihdam raporu, FED’in agresif sıkı para politikasına rağmen istihdamın inatla dirençli kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Ayın ikinci haftasında açıklanan mart ayı tüketici fiyat endeksi verileri hem manşet hem de çekirdek enflasyonun aylık bazda beklenenin üzerinde arttığını gösterdi. Nisan ayının üçüncü haftasında açıklanan mart ayı perakende satışları ekonomik büyüme için iyi olsa da enflasyonu düşürmeye çalışan FED için sorun teşkil eden güçlü tüketici harcamalarını işaret etti.

Geçen hafta açıklanan ABD 1. çeyrek gayrisafi büyüme raporu piyasalar için gerçekle yüzleşmek anlamı taşıyordu. GSYİH yıllık bazda %1,6 yükseldi ver bu rakam %2,3’lük beklentilerin altındaydı. Bu arada FED’in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) fiyat endeksi 2024’ün birinci çeyreğinde beklenenden fazla arttı. Çekirdek enflasyon verilerindeki bu yükseliş de kalıcı enflasyonu işaret ediyordu.

Son olarak geçtiğimiz gün açıklanan ve ABD işçi ücretlerinin saatlik maliyetlerini hesaplayan çalışan maliyetleri endeksi 1. çeyrek için beklentilerin üzerinde geldi. Endeks verileri FED’in enflasyonla olan mücadelesinde gerilediğini gösteren bir dizi işaretin bir yenisi niteliğindeydi.

Şimdiyse tüm gözler FED’in gün içerisinde açıklayacağı para politikası kararlarında ve FED Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yapacağı basın açıklamasında.

Interactive Brokers Kıdemli Ekonomisti Jose Torres salı günü yaptığı açıklamada “Powell'ın sunumunun ardından yarın düzenlenecek basın toplantısının piyasa katılımcıları için önemi artıyor. Yılın başından bugüne, faiz indirimi beklentileri önemli ölçüde değişti. Ekonomi ve enflasyon verileri tüm yıl boyunca toplam bazda yukarı yönlü sürpriz yaptığı için 2024’e dair yedi faiz indirimi yapılacağı beklentisini yalnızca bire düşürdük" dedi.

JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor

 

Fed, faiz artırımı ihtimalini nasıl ele alacak?

 

Fed kararı öncesi altın fiyatlarında son durum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)