E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan tahvil piyasası FED'e alarm veriyor---

Amerikan tahvil piyasası FED'e alarm veriyor

Amerikan tahvil piyasası FED'e alarm veriyor
05 Haziran 2024 - 14:10 borsagundem.com

Hafta başında ABD ekonomisinin yavaşladığına işaret eden göstergeler tahvil piyasalarına damgasını vurdu. Uzmanlar FED’in ABD ekonomisini resesyondan kurtarmak için zamanının daraldığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonla mücadele eden ABD ekonomisinde yavaşlama ibareleri görülmeye devam ediyor. Bu yavaşlamayla birlikte ABD Hazinesi tahvil getirileri de salı günü itibariyle 4 seans üst üste düşüş gerçekleştirdi.

ABD Merkez Bankası (FED) 2024’ün büyük bir bölümünde faiz oranlarının 23 yılın en yüksek seviyesinde tuttu. Dolayısıyla ekonominin sonunda yavaşladığına dair işaretleri piyasaların iyi bir haber olarak görmesi beklenebilir.

Ancak MarketWatch’un haberine göre tahvil piyasasında görülen hareketlenme FED’in ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri düşürmesi gerekip gerekmediği sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Henüz bir hafta öncesine kadar FED’in faiz oranlarını mevcut %5,25-%5,50 aralığından düşürmesi için aylarca daha olumlu enflasyon verileri görmesi gerektiği düşüncesi hakimdi. Bu görüş aynı zamanda tahvil getirilerinde önemli bir yükselişe neden olmuştu.

New York merkezli tahvil aracı kuruluşu Roosevelt & Cross’un Başkan Yardımcısı John Farewell konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa FED’in er ya da geç faiz indirimi yapması gerektiği fikrine odaklanmaya başlıyor. Yumuşak inişe ulaşıyor gibi görünüyoruz. Ancak FED’in ekonomiye yardım etmesi gerekebileceği bir noktaya geri döndük” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre piyasalardaki bu pozisyon değişiminin temelinde pazartesi ve salı günü açıklanan ekonomik veriler yatıyor. Pazartesi günü Amerikan Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün imalat satın alma yöneticileri endeksi mayıs ayı verileri %48,7 olarak paylaşıldı. Ekonomistlerin %49,6’lık medyan tahmininin altında gelen bu rakam Amerikan ekonomisinin yavaşladığına işaret ediyor. Salı günkü ABD açık iş ilanları raporu da nisan ayında 8,1 milyona düştü. Ekonomistlerin beklentilerinin altındaki bu rakam istihdam piyasasındaki soğumayı gösteriyor.

Ekonomik göstergeler ABD’de bir resesyonun yaklaşmakta olduğunu işaret edecek kadar kesin değil. Ancak verilerin ardından salı günkü tahvil piyasasında ekonomideki yavaşlamanın devam etmesi halinde FED’in birkaç ay içerisinde harekete geçmesi gerekebileceği sinyali hissedildi.

CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar eylül ayına kadar en az çeyrek puanlık bir faiz indirimi olasılığını %65,7 olarak fiyatladı. Bu oran bir gün öncesinde ise %59,6’ydı. Bu arada, Bloomberg News'in haberine göre, swaplar kasım ayından itibaren faiz indirimi olasılığının daha da arttığını fiyatlıyor.

MW haberinde yatırım danışmanlığı firması Truist Advisory Services Sabit Getiriler Genel Müdürü Chip Hughey, “Son birkaç işlem seansında getirilerdeki düşüş ekonominin gerçekten soğuduğunu gösteren bir dizi veriye yanıt olarak geliyor. Bugün açık iş ilanları üç yıldan fazla bir sürenin en düşük noktasına geriledi. Bu veri, konut, harcama ve imalat faaliyetlerinde bildirilen durgunluğun hemen ardından geliyor. Görünüşe göre FED’in tarihi sıkılaştırma döngüsünün etkisi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor” açıklamasında bulundu.

Hughey FED’in sürdürülebilir dezenflasyona dair daha fazla kanıt görmek isteyeceğini, ancak son ekonomik eğilimlerin devam etmesi halinde FED’in daha fazla faiz artırmaması aksine faizleri bu yıl içerisinde düşürmeye başlaması gerekeceğini sözlerine ekledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş hisse senetleri için iyi haber mi?

 

Küresel merkez bankaları dolar istiyor

 

Borsada yaz rallisini riske atacak 3 tehlike

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)