E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnalistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?---

Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?

Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?
11 Ekim 2024 - 11:24 borsagundem.com

Wall Street analistleri önümüzdeki 12 aya ilişkin borsa beklentilerini açıkladı. Uzmanlara göre iki yıl süren boğa piyasasının ardından küresel borsalardaki getiriler yavaşlamaya başlayacak

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 2024’ün ilk üç çeyreğinde yaklaşık %21 yükseldi. Ancak Bankrate'in Üçüncü Çeyrek Piyasa Uzmanları Anketi'ne göre analistler, borsaların önümüzdeki 12 ay boyunca bu kadar canlı olamayabileceğini söylüyor. Araştırma raporuna göre analistler önümüzdeki dört çeyrekte endeksin sadece %4,1 artmasını ve uzun vadeli yıllık ortalaması olan %10’un altında kalmasını bekliyor.

Ankete katılan analistler, S&P 500 Endeksi’nin 5.738 puandan 2025'in üçüncü çeyreğinin sonunda 5.975'e yükseleceğini öngörüyor. Yine de bu rapor analistlerin önümüzdeki yıl bir boyunca yükseliş öngördüğü üst üste 16. anket. Analistler ayrıca ABD hisse senetlerini uluslararası hisse senetlerine tercih ettiler ve değerinin altındaki Hisse senetlerinin aynı zaman aralığında büyüme odaklı hisse senetlerinden daha iyi performans göstereceğini öngördü.

Bankrate'in Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick, "Birden fazla belirsizlik kaynağını yansıtan ekonomik tablo konusunda temkinli olmak için bazı nedenler var. Yine de ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve borsanın birlikte ele alındığında birden fazla tehdide karşı güç sağlama kabiliyeti oldukça etkileyiciydi” açıklamasında bulundu.

Bankrate anketinde öne çıkan bazı göstergelerse şöyle:

12 ay boyunca borsalar sınırlı yükselecek

S&P 500, 2023'ün başından bu yana gerçekten güçlü bir performans sergiledi. 2024'te bazı aksaklıklar yaşansa da bu yıl da borsalar için oldukça güçlü geçti. Ancak Bankrate tarafından ankete katılan piyasa profesyonelleri, önümüzdeki 12 ay içinde daha sessiz getiriler bekliyor. S&P 500 için ortalama tahmin, 30 Eylül 2025'te sona eren çeyrek için 5.975 puanı işaret ediyor. Söz konusu rakam anketin gerçekleştirildiği son tarih olan 27 Eylül 2024'te 5.738 puan olan endeksin %4,1 yükseleceği anlamını taşıyor.

Uzmanlar 5 yıllık borsa getirileri konusunda temkinli

Borsalardaki güçlü boğa piyasası yatırımcıların sadece gelecek yıl için değil önümüzdeki 5 yıl için de temkinli olmasına sebep oldu.

Katılımcıların %42’si önümüzdeki beş yılda borsa getirilerin uzun vadeli getirilerden düşük olacağını öngördü. %33’lik kesim uzun vadeli getirilerle benzer bir getiri oranı %25’lik kesimse daha düşük bir getiri oranı beklediğini açıkladı. S&P 500 Endeksi’nin tarihsel ortalaması yıllık %10’luk yükselişi ifade ediyor.

Bazı analistler gelecekten neden daha az getiri beklenmesini hisse senetlerinin aşırı pahalı olmasına bağlıyor. Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Küresel Piyasalar Kıdemli Stratejisti Sameer Samana, "Tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın olduğumuz göz önüne alındığında, pek olası görünmeyen çoklu genişleme senaryosunu görmezden gelirsek, getiriler bilanço büyümesine eşit olmalı ve tarihsel getirilerden biraz daha düşük olmalıdır" diyor.

Commonwealth Financial Network'ün Kıdemli Portföy Yöneticisi Chris Fasciano, "Değerlemeler açısından bakıldığında mevcut başlangıç noktası normalden daha yüksek ve bu da büyük getirilerin elde edilmesini zorlaştırıyor" dedi.

 

ABD hisseleri zirvede kalacak

Bankrate’in geleneksel anketi ABD hisse senetlerini sürekli olarak muadillerine tercih ediyor. Söz konusu tablo bu çeyrekte de değişmedi.

Ankete katılanların %75’i önümüzdeki yıl için ABD hisse senetlerini tercih ettiğini açıkladı. Katılımcıların %17’si uluslararası hisse senetlerinin ABD borsalarından daha iyi performans göstereceğini savundu ve %8’i iki tarafın da aşağı yukarı benzer getiri sağlayacağını öngördü.

SLC Management Genel Müdürü Dec Mullarkey konuyla ilgili açıklamasında “Ücret ılımlılığı ve daha düşük faiz oranları tarafından güçlendirilecek olan bilanço görünümüne bakıldığında ABD önümüzdeki yıl hâlâ en sağlam pazar olacak gibi görünüyor. ABD şirketleri yüksek kâr marjlarını da korudu. Bu şirketler zor dönemlerde güçlü bir büyüme sağladı ve marjlarını yüksek tutmaları bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

Analistler değerinin altındaki hisseleri tercih ediyor

Geçen yıl büyüme odaklı hisse senetleri analistlerin en çok sevdiği hisse senedi türüydü. Ancak bu çeyrekte uzmanlar değerinin altındaki Hisse senetlerini tercih ediyor ve değer hisselerinin daha iyi fiyat performans oranı sağladığını belirtiyor.

Anket katılımcılarının %42’si gelecek yıl büyüme hisseleri yerine değer hisselerini seçeceklerini açıkladı. %33’lük kesim iki tarafın da aynı getiriyi sağlayacağını %17’lik kesimse büyüme hisselerini tercih edeceğini söyledi. Katılımcıların %8’i konuyla ilgili yorum yapmadı.

Mullarkey konuyla ilgili açıklamasında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine dikkat çekti ve “Değer hisseleri faiz indirimi döngüsünün başlangıcında büyüme hisselerinden daha iyi performans gösterme eğilimindedir” açıklamasında bulundu.

CFRA Research'ün Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, "Boğa piyasalarının üçüncü yılları genellikle oldukça zorludur. Yatırımcılar muhtemelen değer hisselerinin güvenliğine yönelecek” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?

 

Küresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyorKüresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyor

 

Bağımsız bir Fed, dolara duvar olabilirBağımsız bir Fed, dolara duvar olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)