E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnalistler Nvidia hisselerinde ne görüyor?---

Analistler Nvidia hisselerinde ne görüyor?

Analistler Nvidia hisselerinde ne görüyor?
03 Eylül 2024 - 16:00 borsagundem.com

İkinci çeyrek bilançosunun ardından ciddi bir düşüş trendine maruz kalan Nvidia hisseleri hâlâ analistlerin gündeminde. The Motley Fool’un haberine göre çip üreticisinin geleceği ise oldukça parlak

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son birkaç yıldır Nvidia hisseleri küresel piyasaların en çok konuşulan hisse senedi yatırımı oldu. Şirketin kaydettiği astronomik büyüme de bu yüksek performansta etkiliydi. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci çeyrek bilançosunun ardından çip üreticisinin hisseleri düşüşe geçti. Şirket analistlerin beklentilerini geride bırakan bilançosuna rağmen yatırımcıları etkileyemedi.

The Motley Fool’un haberinde şirketin üç aylık sonuçlarına ve yatırımcıların aklına takılan risklere daha yakından bakılıyor.

Olağanüstü bilanço büyümesi devam ediyor

Mali ikinci çeyreğinde Nvidia, satışlarını yıldan yıla %122 artarak 30 milyar dolara yükseltti. Düzeltilmiş hisse başına kazancı (EPS) %152 artışla 0,68 dolar olarak kayda geçti. Kuşkusuz bu rakam 1. çeyrekte görülen %262'lik gelir artışı ve %461'lik düzeltilmiş EPS büyümesine göre bir yavaşlamayı işaret ediyor. Ancak bu rakamlar yine de inanılmaz bir bilanço büyümesi niteliğinde.

Şirketin veri merkezi işletmesinin geliri %154 artarak 26,2 milyar dolara ulaştı ve şirketin en büyük gelir kalemi oldu. Şirket büyümesini Hopper bilgi işlem platformuna borçluydu ve çeyrek boyunca en yeni H200 Hopper çiplerinden elde edilen geliri artırmaya başladı.

Nvidia’nın yeni Blackwell çiplerinin ölçeğini artırmasıyla brüt marjlar düşese de %75,1’lik sağlam bir seviyede kaldı. Bu oran 1. çeyrekteki %78,4 seviyesinden düşüktü.

Çip üreticisi ayrıca 14,5 milyar dolarlık işletme nakit akışı ile muazzam miktarda nakit üretiyor. Nvidia’nın serbest nakit akışı ise 13,5 milyar dolar.

Nvidia ikinci çeyreği 26,3 milyar dolarlık net nakit ve ticareti yapılabilir menkul kıymet varlığıyla kapattı. Ayrıca 50 milyar dolarlık yeni bir hisse geri alım programı duyurdu.

Dev çip üreticisi Hopper’ın büyümesi ve yeni Blackwell çiplerinin nakliyesi sayesinde 3. çeyrek için 32,5 milyar dolarlık gelir beklentisi paylaştı. Şirket Blackwell’e olan talebi ‘inanılmaz’ olarak nitelendirdi ve hem Hopper hem de Blackwell çiplerine olan talebin güçlü kalmasını beklediğini açıkladı. Yeni nesil çip mimarisine geçişin sorunsuz olacağı bildirildi.

Veri merkezi işletmesinin gelecek yıl ve sonrasında da güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğini öngörüldü. Yeni nesil büyük dil modelleri (LLM'ler) için bilgi işlem gücünün, önceki nesle göre 10 ila 40 kat daha fazla bilgi işlem gücü gerektireceği ve bilgi işlem gücüne olan ihtiyacın artarak devam edeceği belirtildi.

 

Nvidia için alım zamanı mı?

Habere göre Nvidia muhteşem bir büyümeye, güçlü brüt marjlara ve ciddi fırsatlara sahip. Ancak analistler Nvidia’nın mütevazı bir değerlemeyle işlem gördüğünü belirtiyor. Zira şirketin ileriye dönük fiyat kazanç oranı 30 kat seviyesinde.

Daha karmaşık yapay zeka modellerinin eğitilebilmesi için bilgi işlem gücüne olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka alanında ilerlemek için yaptıkları harcamalar göz önüne alındığında Nvidia’nın önünde hâlâ uzun bir yol olduğu görülüyor. Bu tablo şirketin makul değerlemeleriyle birleştiğinde ise hisse senedi alım için uygun gibi gözüküyor.

Hisse senedinin karşı karşıya olduğu en büyük risk ve birçok yatırımcının aklındaki soru, yapay zekaya yapılan tüm harcamaların, harcamaları yapan şirketler için bir getiri sağlayıp sağlamayacağı. Microsoft, Alphabet ve Amazon gibi bulut bilişim segmentlerine sahip şirketler yapay zeka yatırımlarının bazı avantajlar görüyor. Meta Platforms ve Apple gibi teknoloji devleri de yapay zekaya büyük yatırımlar yapıyor.

Bununla birlikte, bu faydaların yapay zeka uygulamaları geliştiren yazılım şirketlerine ve müşterilerine de yansıması gerekecektir. Şu anda, yapay zeka altyapısına çok para harcanıyor ve bu durum aslına bakılırsa Nvidia’nın yararına. Ancak diğer şirketlerin bu yatırımların karşılığını alıp almayacağı konusunda hâlâ devam eden bir tartışma var. Getiri doyurucu miktarda olmadığı takdirde yapay zeka altyapısına yapılan harcamalar nihayetinde önemli ölçüde yavaşlayabilir.

Motley Fools haberine göre Nvidia hisseleri alım için uygun gözükse de yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli konu bu. Yapay zeka teknolojileri yazılım şirketlerinin büyümesine destek olmazsa şirketler önümüzdeki yıllarda veya daha ötesinde Nvidia’nın gelirleri önemli ölçüde azalabilir. Ancak habere göre mevcut piyasa ortamında şirketin hisseleri kömür madenindeki kanarya gibi görünüyor.

Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?Nvidia’nın LeBron James’le ne alakası var?

 

Küresel piyasalarda 'Nvidia' depremiKüresel piyasalarda 'Nvidia' depremi

 

Nvidia için hayal kırıklığıNvidia için hayal kırıklığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)