E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnalistlerden uyarı: Seçici olun---

Analistlerden uyarı: Seçici olun

Analistlerden uyarı: Seçici olun
10 Aralık 2013 - 10:23 borsagundem.com

Borsa kotundan çıkacak şirketlerin yapacakları çağrı önemli. Şu anda BİST’te halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında olan 30 hisse bulunuyor

Küresel piyasalarda özellikle de gelişmekte olan ülkelerde daha volatil hareketler  görülmesi beklenen yeni yıla az bir süre kala yatırımcıların hisse senetlerine  yatırım  yaparken seçici olmaları ve riski dağıtmaları analistler tarafından öneriliyor. Piyasaların gündeminde yılsonuna dek ABD Merkez Bankası’nın (FED) 17-18 Aralık  FOMC toplantısı ve sonrasında 15 Ocak’ta federal hükümetin borçlanma tavanının dolacak olması nedeniyle borç tavanı ve bütçe görüşmeleri olacak.

Yurtiçinde ise FED toplantısından yaklaşık bir hafta sonra açıklanacak 2014 yılı Para ve Kur Politikası, hem Merkez Bankası’nın piyasayla  iletişim şekli hem de gelecek döneme dair beklentilerin şekillenmesi  açısından önemli görülüyor. Ayrıca BDDK’nın kredi ve kredi kartlarında taksit düzenlemesini yıl bitmeden yürürlüğe girecek olması, halen açıklanmış olan sektöre yönelik komisyon oranlarıyla ilgili düzenlemelerin  de BİST’te volatilitenin artmasına neden olacağı ifade ediliyor. Bu veriler ışığında yatırımcılar için hisse seçimi de önem kazanıyor.

ÖNERİLER
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Baki Atılal, yurtiçinde dolar/TL’de görülebilecek oynaklıklarla karşı yatırımcıların  portföylerinde, yabancı para net pozisyonu artıda olan hisseleri bulundurmalarını tavsiye ediyor. Bunun dışında Atılal, finansal tablolarında dönemsel etkilere yılsonunda daha iyi performans sergileyen hisseleri ve temettü verimi yüksek hisseleri tercih etmeye de yönelmelerini öneriyor. Ayrıca endekste yükselişlere öncülük eden bankacılık hisseleri tercih edilebilir. Tekfen Holding, T.Şişecam, Sabancı Holding, Türk Hava yolları, Aselsan, Tofaş Teknosa, Ereğli, Kardemir D, Emlak Konut TAV Havalimanları önerilen hisseler.

YA DEĞİŞİKLİK OLMAZSA!
ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, FED’de politika değişikliği olmaması durumunda dolar/TL’de sert satış baskısı ile birlikte endekste yukarı yönlü kuvvetli hareket görülebileceğini, bu nedenle yatırımcıların döviz hareketlerine sert tepki verebilecek şirketlere karşı temkinli olması gerektiğini ifade ediyor. Karabulut’un önerdiği hisseler ise Halkbank, Vakıfbank, Halk GYO, Kütahya Porselen, Ege Seramik, Yıl sonuna kadar borsayı yukarı yönlü etkileyecek bir katalizör bulunmadığını söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Kemal Ozan Sayın da bu dönemde defansif hisselerde kalınmasını ve endeks hisselerinin dışına çıkılmaması gerektiğini düşündüklerini söylüyor. Sayın’ın önerdiği hisseler ise Türk Hava Yolları, Emlak Konut GYO, Halkbank gibi çarpanlar açısından uygun ve geride kalmış şirketler. Bu dönemde piyasada konuşulan bir başka konu ise borsada çok az halka açıklık payı bulunan şirketlerin borsa kotundan çıkış süreci. Buna yönelik hazırlıklar yatırımcılar tarafından takip ediliyor.

Yabancılara satıldıktan sonra küçük ortaklara yapılan çağrı nedeniyle halka açıklık oranı düşen bazı şirketler borsadan çıkmak istiyordu. Çünkü piyasada az sayıda hissesi olduğu için bu hisselerde düşük hacimlerle sert hareketler yapılabiliyor. Şirketler, halka  açık hisselerin sermayenin çok küçük  bir oranına tekabül etmesi ve bu hisse oranının düzgün ve likit bir piyasa için yetersiz olması nedeniyle borsada işlem görmek istemiyor.  Son olarak geçtiğimiz ay BSH Ev Aletleri’nin kottan çıkarılması sürecinde geri alım fiyatı 164,17 TL olarak açıklanmıştı. Bununla birlikte konu tekrar gündeme geldi ve gözler borsada yüzde 5’in altında halka açıklık oranı ile işlem gören şirketlere çevrildi.

BORSADAN ÇIKAN İLK ŞİRKET
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2010’da çıkarıldığı payları  Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören şirketlerin kendi istekleri ile borsa kotundan çıkmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik  karar, şirketlerin borsadan çıkışları için kolaylıklar getirmişti. Bununla birlikte önce OMW Petrol Ofisi benzer bir girişimde bulunmuş ancak daha sonra vazgeçmişti. Yapı Kredi Leasing ise borsa kotundan çıkan ilk şirket olmuştu. Sonrasında ise Acıbadem’in  ana hissedarı Almond Holding’in payının yüzde 97,33’e çıkmasının ardından şirket borsa kotundan çıkma ve yatırımcıların paylarının satın alınması için çağrıda bulunmuştu. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte Acıbadem hisseleri borsa kotundan çıkarılmış oldu.


ÇAĞRI ZORUNLU

Borsa kotundan çıkması beklenen şirketler arasında Yapı Kredi Sigorta, BSH Ev Aletleri, Denta Ambalaj gibi şirketler bulunuyor. Ayrıca şu anda çoğunluk payı yabancılara ait olan ve halka açık kısmı yüzde 5’in altında yer  alan şirketler arasında Denizbank (yüzde 0,16), Finansbank (yüzde 0,62), Kent Gıda (yüzde 0,91) Aviva Sigorta  (yüzde 1,49 Lafarge Aslan (yüzde 2), Carrefoursa  (yüzde 3) gibi şirketlerle ilgili beklentiler daha önce piyasada konuşulmuştu. Halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında olan 30 şirket bulunuyor. Ama bunların hepsinin  borsadan çıkma planı bulunmadığını belirtelim. Kendi isteğiyle kottan çıkacak olan şirketler, yasal olarak BİST’e başvurmak, SPK’nın tebliğine göre çağrıda bulunmak ve çağrı  bedelini nakit olarak ödemek durumunda. Öte yandan Mehmet Baki Atılal, elindeki payları borsada satmamış ve çağrıya da katılmamış yatırımcılar için de, SPK Mevzuatı çerçevesinde şirket hisseleri borsa kotundan çıkarıldıktan sonra hisse senetlerini satmak isteyebilecekleri mevzuatın dikkate alındığını ifade ediyor. Buna göre kottan çıkmaya dair Borsa Yönetim Kurulu karar tarihinden itibaren üç yıl boyunca çağrıya cevap vermeyen  ortakların hisselerini satmak üzere başvurabilme hakkının açık tutulmasını temin etmek için düzenlemeler yapıldı. Ancak kottan çıkmaya ilişkin Borsa Yönetim Kurulu karar tarihinden itibaren üç yıllık sürenin sonunda şirketin başvuran ortakların paylarını satın alma yükümlülüğünün kalmadığı da unutulmamalı. (GÖZDE YENİOVA- EKONOMİST)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsavirus10 Aralık 2013 17:36

    çimsa, petun, pnsut şowa başladı, mayısa kadar %50 üzeri primler görülebilir:) siz daha bunları yazmayın emi hehhe. bu sene dümettü patlaması gelayor...

  • eren10 Aralık 2013 13:52

    bunların hangısı goz altı pazarında,hangısı C GRUBUNDA. C GRUBUNUN AMACI NEDIR

  • sancak10 Aralık 2013 12:53

    borsa kotundan cıkacam deyıpte cıkmayan şirket ky yi zarara ugratmiş olmuyormu,kandırılıp elınden hisseler alınmıyormu.pofs,demırdokum,kent.deniz bank gıbı sırketler cıkacam deyıpte halada borsa kotundalar.ıyı ben cıkacaktım vaz gectim.butün bunlar ve buna alet olanlar ky yi zarara ugratmak için yapılan planlardır

  • eren severli10 Aralık 2013 10:59

    tskb nin payı yüksekte ne oluyor.adamlar sürekli aşşağıya veriyor.hissede hırıszlık yapılıyor.2.0 tl yi aşamayan kambur olan bu hisseden bir cacık olmaz.nasıl büyüyecek bu banka hissesi.geçen hafta .0,75 olan oyayo bu gün 2.25 lerde.bu koca banka hiçmi bir şey yapmıyor.tskb yi uyutuyorlar.