E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın 2017 için yatırım potansiyeli sunuyor---

Altın 2017 için yatırım potansiyeli sunuyor

Altın 2017 için yatırım potansiyeli sunuyor
17 Aralık 2016 - 20:49 borsagundem.com

Marketwatch tarafından düzenlenen anketin sonuçlarına göre uluslararası yatırımcılar 2017 yılında altının yükseleceğine inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

2011 yılının Eylül ayında 1900 dolar/ons ile zirve yapan altın fiyatları bu seviyeden itibaren düşüş içine girmiş ve Aralık 2015 tarihinde 1050 dolar seviyesine kadar bu düşüş devam etmişti. Bu seviyenin altın için dip seviye olduğuna inanan uzmanlar, S&P 500 endeksinin geçtiğimiz dönemde yaşadığı yükselişe dikkat çekerek önümüzdeki yıl için yükselişin hız keseceğini hatta bunun yerini düşüşe bırakabileceğini öngörüyor. Buna bağlı olarak hisse senedi piyasalarından çıkacak paranın altına yönelebileceği öngörülüyor.

Yatırımcıların altında yükseliş geleceğine dair beklentileri 3 nedene dayanıyor:

1. ABD ve Çin'de izlenen enflasyonist politikalar, altına spekülatif amaçlı fon girişine neden olabilir
ABD;'nin yeni seçilen başkanı Donald Trump’s vergilerde federal borçları ilk 10 yılda 7.2 trilyon dolar artırması beklenen bir kesinti planlıyor. Böylesi bir kesinti olmasa bile ABD'de borçların önümüzdeki 10 yıl içinde GSYİH'nın yüzde 86'sına ulaşması bekleniyor. Bu oranın 2016 sonu itibarıyla yüzde 77 olması bekleniyor. Bu durumda sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarının etkili olması bekleniyor. Buna ek olarak istihdam piyasasındaki sıkılığa bağlı olarak ücretlerin artmasının da yüksek enflasyona neden olması bekleniyor.

Buna benzer olarak Çin'de devam eden mali canlandırma önlemleri ve yükselen konut piyasası kredilerde yüksek artışa neden oluyor. Konut fiyatlarındaki aşırı yükselişin ardından düzenleyici otoritenin konut piyasası balonunun önüne geçmeye çalıştığı gözleniyor. Bunun ardından Çin'deki spekülatörler Çin Yuanı cinsinden varlıklarını h3edge etmek için emtia piyasalarına yöneliyor. Örneğin bu yöneliş son üç aylık dönemde çinko ve bakır fiyatlarında sırasıyla yüzde 20 ve 25 oranında artışlara neden oldu.

2. Çin ve Hindistan'ın mücevher talebi 2017'de toparlanacak
Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel düzeyde altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında geriledi. Bu durumda dünyanın en büyük iki altın pazarı olan Çin ve Hindistan'da altın talebinin beklenmedik bir düşüş göstermesi etkili oldu. Bu iki ülke küresel mücecherat talebinin yüzde 60 kadar bir bölümünü oluşturuyor. Anı8lan dönemler itibarıyla Çin'in talebi yüzde 27 ve Hindistan'ın talebi yüzde 41 oranında geriledi. Talepte bu düşüşü getiren unsurlar bir kereye mahsus unsurlardı ve bu unsurların önümüzdeki yıl etkili olması beklenmiyor.

Bu unsurlar şöyle sıralanabilir
A - Çin'de tüketici güveninde yaşanan düşüş
B - çin'in altın ithalatını sermaye hareketlerini kısıtlamak için sınırlaması
C - Yılın erken dönemlerinden Hindistan'ın altın ithalatına getirdiği vergiler
D - Hindistan'da yalanan nakit krizi

Bunlara ek olarak geçtiğimiz ay Hong Kong merkezli bir perakendeci olan Wo Shing Goldsmith, altın mücevherat satışlarının geçtiğimiz ay yüzde 20 ila 25 oranında artış gösterdiğini ifade ediyor.

3. Öte yandan 23 Haziran'da Brtexit korkusu ile ETF'den çıkan paranın önemli bir bölümünün SPDR Gold Trust GLD'ye yani altın fonuna gittiği gözleniyor ki bu durum da mevcut fiyat seviyelerinin altında yatırım için uygun seviyeler olduğuna işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)