E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Antepfıstığına destek verilmeli'---

'Antepfıstığına destek verilmeli'

'Antepfıstığına destek verilmeli'
07 Eylül 2013 - 13:02 borsagundem.com

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, son dönemde antepfıstığındaki fiyat artışına dikkat çekti

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, stokçuluğun ve bu nedenle fiyat artışlarının önüne geçebilmek için antepfıstığının destek kapsamına alınması gerektiğini belirten Tiryakioğlu şunları kaydetti:
“Son dönemde antepfıstığında yaşanan darboğaz sebebiyle piyasada sıkıntılı durumlar yaşanıyor. Antepfıstığı Türkiye’nin yurtdışına ihracat yaptığı ve ihracat potansiyeli olan ürünler arasındadır ve bölgenin de temel gelir kaynaklarındandır. Ancak, son dönemdeki fiyat artışları hem üreticileri hem de tüketicileri rahatsız etmeye başladı. Özellikle antepfıstığına bağımlı olarak üretim yapan farklı gıda sektörleri de üretimlerini durdurma noktasına geldi.”
“FİYAT ARTIŞLARININ NEDENİ STOKÇULUK”
Antepfıstığındaki fiyat artışlarının nedenlerini kayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğu olduğunu dile getiren Tiryakioğlu şunları kaydetti:
“Bu sebeple, bazı çevreler rekolte olarak bu yıl az olan fıstığı stoklayarak fiyatları artırmaya çalışmaktadır. Bu darboğaz, kaydı bilinmeyen stokçuluk sebebi ile maalesef bazı dönemlerde hep yaşanmaktadır. Kronik hale gelen bu stokçuluğun ve arz-talep dengesinin bilinerek bozulmasının önüne geçmenin en önemli çözümü, antepfıstığında çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kayıt altına alınabilmesidir. Bunun için de antepfıstığının çiftçiler bazında devlet tarafından desteklenmesi, yani antepfıstığının destek altına alınması gerekiyor. Bu şekilde destekleme altına alınacak olan antepfıstığı, çiftçiler tarafından satılırken hangi aracıda ne kadar ürün olduğu bilinecek ve kayıtsız ürün alım-satımının da önüne geçilecektir. Böylece ticaretin sonraki aşamalarında doğacak katma değerden devletimiz de kazanacaktır.”
“ÇİFTÇİ ZARAR GÖRÜR”
Sanayinin bu darboğazı ya bu tür ürünlerin üretimini durdurarak ya da yurtdışından antepfıstığı ithalatının serbest bırakılmasını isteyerek aşmaya çalışacağı uyarısında bulunan Ahmet Tiryakioğlu, “Bu ise antepfıstığı üreten çiftçilerin ve üreticilerin büyük zarara uğraması anlamına gelir. Buna ek olarak, yetişmesi uzun yıllar isteyen ve son yıllarda pek çok sayıda dikilen antepfıstığı ağaçları sökülmeye başlayacaktır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)