E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarApple hisseleri neden düştü?---

Apple hisseleri neden düştü?

Apple hisseleri neden düştü?
19 Ocak 2011 - 01:37 borsagundem.com

Apple'ın dördüncü çeyrek satışlarında artış beklenirken, Jobs'ın ayrılığının şirketi ne kadar etkileyeceğini merak ediliyor.

ABD'deki tatil sezonunda tüketicilerin son yılların en popüler ürünleri iPod ve iPhone’lara gösterdiği aşırı ilgi nedeniyle, Apple'ın bugün açıklayacağı dördüncü çeyrek satış rakamlarında yüzde 50’ye yakın bir artış beklenirken, yatırımcılar Steve Jobs’ın ayrılığının şirkete ne kadar etki edeceğini merak ediyor.
Teknoloji sektörünün efsanevi isimleri arasına adını yazdıran Apple’ın CEO’su Jobs, Pazartesi günü sağlık sorunları nedeniyle bir süreliğine şirketteki görevinden ayrılacağını açıkladı. Apple, yatırımcıların merakla beklediği, Jobs’ın durumun ne kadar ciddi olduğu ya da CEO’nun ne zaman geri döneceğine yönelik sorulara net yanıtlar vermedi.
Şaşırtan açıklama, Apple hisselerinin, Avrupa borsalarında yüzde 8'e yakın değer kaybetmesine neden oldu.
Apple’ın, ABD’nin teknoloji endeksi Nasdaq’da işlem gören hisseleri geçen yıl yüzde 62’nin üzerinde değer kazanmıştı.
Japon Nomura bankasının küresel teknoloji analisti Richard Windsor, “Steve Jobs, piyasalar tarafından Apple’ın stratejik ilerleyişinin en büyük tetikleyicilerinden biri olarak görülüyor” diye konuştu.
Windsor, “Jobs’ın pankreas kanseriyle ilgili sorunları yeniden baş gösterirse, yatırımcılar o zaman daha fazla endişelenecek” dedi.
Jobs en son, iki yıl önce şirketten  yine sağlık sorunları nedeniyle ayrılmış ve karaciğer naklini gerçekleştirmek için altı ay görevinden uzak kalmıştı. Apple CEO’su aynı zamanda 2004’te de pankreas ameliyatı oldu.

Apple, Jobs’ın sağlık durumuyla ilgili net açıklamalar yapmazken, CEO şirket çalışanlarına gönderdiği bir notta, özel hayatına saygı duyulmasını rica etti.

DÜMENE COOK GEÇİYOR

Jobs’ın yokluğunda, dümene Apple’ın operasyonlardan sorumlu genel müdürü Tim Cook geçecek. Cook, Jobs’ın yokluğuna şirketin kasasındaki 50 milyar dolarlık nakit ve diğer yatırımlar konusunda karar veren isim olacak.
Jobs kadar gazetecilerin önüne çıkmayan, 50 yaşındaki Cook’un büyük beyanatlarda bulunması beklenmiyor. Ancak, Jobs’ın yokluğunda iki kez şirketin başına geçen ve işleri başarıyla yürüten biri olarak, güvenilir bir yönetici olarak gösteriliyor.
Analistler, şirketin güçlü ürün satışları gerekçesiyle Jobs’ın ayrılığının Apple operasyonları üzerine fazla etkili olmayacağını, şirketin Asyalı rakipleri karşısında güçlü durmaya devam edeceğini düşünüyor.
Tayvan merkezli finansal danışmanlık şirketi Yuanta Securities’in analistlerinden Bonnie Chang, “Apple’ın yol haritası oldukça sağlam çizgilerle çizilmiş. iPhone 5 piyasa sürülmeye hazır. Şirket, bu şekilde rakiplerine çok fazla oyun alanı bırakmıyor” dedi.
YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLENİYOR
Jobs’ın sağlık sorunlarından bağımsız olarak, şirketin dördüncü çeyrek satış rakamlarının yüzde 50 artırdıklarını açıklaması bekleniyor.
Wall Street, Apple’ın dördüncü çeyrekteki satışlarını bir önceki çeyreğe kıyasla iki katına çıkararak, 24 milyar dolara yükseltmesini bekliyor.
Bu, hangi şirket için olursa olsun olağanüstü bir performans olsa da piyasa değeri 300 milyar dolara yakın olan Apple için o kadar da büyük bir gelişme olarak kabul edilmiyor.
Wall Street, Apple’ın ilk çeyrekte 15.5 milyon iPhone, 5.5 milyon iPad ve 4 milyon Mac bilgisayar satmasını bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)