E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarApple ve IBM'den son çeyrekte rekor kâr---

Apple ve IBM'den son çeyrekte rekor kâr

Apple ve IBM'den son çeyrekte rekor kâr
20 Ocak 2011 - 02:06 borsagundem.com

Dünyanın önde gelen teknoloji devleri Apple ve IBMson çeyrekte rekor kâr açıkladı.

ABD'li bilgisayar şirketi IBM, geçen yıl son çeyrekte kârının önceki yıl aynı döneme göre yüzde 9 artarak 5,3 milyar dolara (hisse başına 4,18 dolar) çıktığını açıkladı. Şirketin 2009 yılı son çeyreğinde hisse başına 3,59 dolar olan kârının, geçen yıl aynı çeyrekte 4,08 dolar olması bekleniyordu.

Şirketin, geçen yıl dördüncü çeyrekte gelirleri ise 2009 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 7 yükselerek, 29 milyar doları buldu. IBM'in 2009 yılının son çeyreğinde gelirleri 27,2 milyar dolar olmuştu. Apple hakkında yorum yapan analistler ise 26,7 milyar dolar gelir ve 6 milyar Dolar kârla kapatılan son çeyrekteki bu rakamların rekor olduğunu ifade ederken, Apple'ın bu denli kâr etmesinin sebebinin, tatilde tırmanan Mac, iPhone ve iPad satışları olduğu tahmin ediliyor. Şirketin kurucusu Steve Jobs ise yaptığı açıklamada, tatil döneminin kendileri için harika bir son çeyrek olduğunu söyledi. Jobs, geçtiğimiz günlerde çalışanlarına mesaj göndererek, sağlık sorunları nedeniyle işlerin başında bulunamayacağından, kendisi ve ailesinin özel hayatına saygı duyulmasını istemişti. Jobs, Apple'ın alacağı önemli şirket kararlarında üst yöneticiliğe (CEO) devam edeceğini de açıklamıştı. Şirketin kârına en büyük katkıyı yapan cihazların başında akıllı telefon iPhone geliyor. Geçen yıl saniyede 1,5 adet iPhone satıldı. Firma 2010'da 47 milyon adet akıllı telefon üretti. Bu da her iki saniyede 3 adet iPhone satıldığını gösteriyor. iPad satışları da 13,3 milyon olarak gerçekleşti.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUK APPLE'A DAMGASINI VURDU

Bu arada 14 yaşındaki Robert Nay'in geliştirdiği bir uygulama, Apple'da en çok indirilen oyun olan Angry Birds'ü geride bırakmayı başardı. Bugüne kadar 1,5 milyon kez indirilen Bubble Ball isimli oyun, ücretsiz olarak App Store'dan indirilebiliyor. Bubble Ball isimli oyunu tek başına geliştiren Nay'in aksine, Angry Birds'ü 17 profesyonel programcı bir araya gelerek hazırlamış ve 0,99 dolarlık fiyat etiketiyle App Store'da satışa sunmuştu. Bir ay gibi kısa bir sürede geliştirilen oyun, android uygulama mağazasından da indirilebiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)