E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiApple'dan yeni suçlama---

Apple'dan yeni suçlama

Apple'dan yeni suçlama
14 Ağustos 2012 - 13:07 borsagundem.com

Apple, Samsung’a açtığı patent davasında yeni bir suçlamayla Güney Kore devini köşeye sıkıştırmayı amaçlıyor

Samsung’a geçtiğimiz ayın sonunda açtığı patent davasında tüm kozlarını oynayan Apple, en son olarak Güney Koreli elektronik üretcisinin ABD’de gelirlerini hedef aldı. Apple, Samsung’un ABD’de elde ettiği 30.4 milyar dolarlık gelirin en az dörtte birinin patentleri çalınan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardan elde edildiğini öne sürdü.
Apple adına konuşan bir uzman, telif hakları çalınan ürünlerden elde edilen gelirin tazminatı için 2.75 milyar dolar talep etti. Samsung ise Apple’ın yaptığı suçlama için yeterli delil ortaya sunmadığı belirtti. Mahkemeye sunulan belgelere göre, Samsung Mart 2010-Mart 2012 döneminde ABD’de 87 milyon mobil cihaz satışı gerçekleştirdi.
Apple adına ifade veren muhasebeci Terry Musika, söz konusu dönemde Samsung’un sattığı 22.7 milyon cihazdan elde ettiği 8.16 milyar dolarlık gelirin, telif hakları ihlali kapsamında olduğunu ileri sürdü.
Samsung, ABD’deki satışlarına ait rakamlarını açıklamama politikasına sahip. Musika, Samsung’un Haziran 2010 ile Mart 2012 arasındaki kazancından yüzde 35.5 brüt kar marjı elde ettiğini de sözlerine ekledi.
KPMG ve PriceWaterhouseCoopers şirketleri için çalışmış olan Musika, “Yüz milyonlarca hesaplamadan bahsediyoruz... Bu rakamlara ulaşmak için 20 programcı, muhasebeci, istatistikçi ve ekonomist ile çalışarak, 1,75 milyon dolar harcadık” dedi.
“MICROSOFT’LA ANLAŞTIK”
Apple’ın en büyük rakibine karşı verdiği dava, bu hafta içinde teknik zararların tahmin edilmesi safhasına girdi. Dünyanın en değerli şirketi, Samsung’u iPad ve iPhone’u taklit etmekle suçlarken, bugün dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Samsung, Apple’ın kablosuz teknoloji patentlerini ihlal ettiğini öne sürüyor.
Musika, Samsung’un 2007’ye ait belgelerinde o yıl piyasaya sürülen iPhone’u temsil eden bigiler yer aldığını belirtirken, mahkemeye sulunan belgeler Apple’ın gizli faaliyetleri hakkında bilgiler de sunuyor.
Bir Apple yöneticisi dün verdiği ifade de, bazı patentlerinin lisansını ‘ürünlerin kopyalanmama şartıyla” Microsoft’a sattıklarını belirtti. Şirketin patent lisanslama direktörü Boris Teksler ise 2010’da Samsung’la temasa geçtiklerini ve patent lisansı konusunda uzlaşma sağlamak istediklerini anlattı. Teksler, iPad ve iPhone tasarımlarını içeren patentler üzerindeki görüşmelerden sonuç alınamadığını belirtti. Apple, bunun üzerine Nisan 2011’de mahkemeye başvurarak patent ihlali davası açtı.
Teksler, Microsoft ile yaptıkları anlaşmanın ise şirket stratejisiyle uyumlu olduğunu çünkü Microsoft’un iPhone ve iPad’i taklit etmesinin önüne geçtiğini fade etti.
Samsung, Apple’ın iddialarına karşı savunmasını sunarken, Yargıç Lucy Koh, son ifadelerin gelecek hafta verileceğini belirtti. Analistler, gelecek hafta sonlanması beklenen davada Apple’ın umduğu kadar büyük bir sonuç alamayacağını düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)