E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivArabalarda yeni güvenlik kriterleri---

Arabalarda yeni güvenlik kriterleri

Arabalarda yeni güvenlik kriterleri
25 Ocak 2012 - 09:25 borsagundem.com

Motorlu araçların ve bağlı parçalarının genel güvenliğiyle ilgili tip onayı şartları belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, ''Motorlu Araçların ve Bunlar İçin Tasarlanan Römorklar, Sistemler, Aksamlar ve Aynı Teknik Ünitelerin Genel Güvenliği ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik ile Karayolları Trafik Kanunu hükümleri uyarınca motorlu araçların yapım ve kullanım bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyma zorunluluğunu yerine getirmek üzere ve sağlık ile çevrenin korunması amacıyla; motorlu araçlar ve bunların römorkları ile bunlar için tasarlanan aksam, sistem ve ayrı teknik ünitelerin güvenliği konusunda tip onayı şartları belirlendi.
Yönetmelikte ayrıca, güvenlik, yakıt verimliliği ve karbondioksit emisyonu ile ilgili olarak lastik basınç izleme sistemleri konusunda ve yakıt verimliliği ve karbondioksit emisyonuna göre vites değiştirme göstergesi konusunda motorlu araçların tip onayı şartlarını ve yeni imal edilmiş lastiklerin güvenlik, yuvarlama direnci performansı ve yuvarlama gürültü emisyonuna ilişkin tip onayı şartları da belirlendi.
Yönetmeliğe göre, imalatçılar, araç yolcularının ve diğer karayolu kullanıcılarının yaralanma riskini en aza indirecek şekilde araçların tasarımlanmasını, imal ve monte edilmesini sağlayacaklar.
Uygun olduğunda yedek lastikler dahil, bir aracın donanımının bir parçası olarak sağlanan bütün lastikler, özellikle boyutları, hızı ve yük performans özellikleri açısından tasarlandıkları araçlarda kullanıma uygun olacak.
M sınıfına giren yolcu taşıma amaçlı araçlar ile N sınıfına giren motorlu yük taşıma araçları, bu yönetmeliğin ve uygulama tedbirlerinin şartlarını karşılayan gelişmiş acil frenleme sistemi ile donatılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)