E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıArabistan petrol akıtacak---

Arabistan petrol akıtacak

Arabistan petrol akıtacak
19 Eylül 2012 - 08:09 borsagundem.com

G-7 ülkelerinin geçtiğimiz ayki çağrısının ardından Suudi Arabistan,petrol fiyatlarını kontrol etmek için ekstra petrol arz etmeye hazırlanıyor

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, ABD, Avrupa ve Asya'daki temel müşterilerine yıl sonuna kadar ekstra petrol arzı teklif ederek, artan petrol fiyatlarının küresel ekonomiye etkisinden kaygılı olduğunun sinyalini verdi.
G-7 ülkeleri maliye bakanları geçtiğimiz ay en büyük petrol ihracatçılarına üretimlerini genişletme çağrısında bulunmuştu. İlk başta küresel arz ve talebin dengeli olduğunu savunarak fiyatlar konusunda büyük bir tepki vermemese de, büyük rafinerilerle görüşüp ekstra petrol arzı teklif ederek, fiyatları aşağı çekmek üzere harekete geçti.
Financial Times gazetesine konuşan Körfez'deki kıdemli petrol yetkililerinden biri, mevcut fiyatların çok yüksek olduğunu, varil fiyatını 100 dolarda görmeyi umduklarını söyledi.
Küresel petrol göstergesi olan Brent petrol, Cuma günü Haziran ortasındaki zirvesi olan 117.95 dolardan yüzde 33 yükseldi; Pazartesi ise yalnızca 4 dolar düştü.
Suudi Arabistan bu tür bir konsültasyonda en son, 30 yılın en yükseği olacak şekilde günlük 10 milyon varil üretimine başladığı Mart ayında bulunmuştu. Riyad yeniden rafinerilerin görüşlerini değerlendiriyor.
Riyad geçtiğimiz ay günlük 9.9 milyon varil üretti; ancak yetkili ülkenin yeniden günlük 10 milyon varil arza geçtiğiniz söyledi. Yetkili, müşterilerinin petrol ihtiyaçları üzerine görüştüklerini ve daha fazla arza hazır olduklarını söylediklerini aktardı.
Opec delegeleri, Riyad'ın fiyatları aşağı çekmeye çalıştığını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)