E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAracı kurumlara foreks piyangosu---

Aracı kurumlara foreks piyangosu

Aracı kurumlara foreks piyangosu
25 Temmuz 2011 - 08:18 borsagundem.com

SPK, bankaları devre dışı bırakarak kaldıraçlı işlemleri sadece aracı kurumlara yaptırmaya hazırlanıyor

Eylül 2008'de Lehman'ın batışı ile başlayan ve önce ABD finans çevrelerini, ardından da tüm dünyayı saran krizin başrol aktörü kaldıraçlı işlemler olmuştu. Krizin ardından bu alanda yeni düzenlemeler getirilmesine karar verildi ve bu konuda Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da ilk adımını attı. Kurul'un Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği Taslağı'na göre aracı kurumlar dışında kaldıraçlı işlemler yapılamayacak.
MERDİVENALTINA KARŞI
Merdivenaltı yapılan işlemlerin ortadan kalkması ve bu alanda kuralların daha iyi oturabilmesi için hazırlanan tebliğ kapsamındaki müşterilere uygulanacak kaldıraç oranı 100:1'i geçemeyecek. Bankacılar ise kendilerinin halihazırda uyguladıkları kaldıraçlı işlemlerin aracı kurumlara devredilmesinin sektöre zarar vereceği görüşünde. Ayrıca bu kurumların yeterli sermaye yapısına da sahip olmadıkları belirtilirken günde 10 milyar dolarlık hacmi bulunan bir piyasanın 2 milyon dolarlık şirketlere emanet edilmeyeceğinin altı çiziliyor. Kaldıraçlı alım satım işlemleri için gereken özsermaye 10 katı kadar, başka kuruluşlara yönlendirilmesi faaliyetini yürütmek isteyen aracı kurumlar için ise sahip olunması gereken özsermaye tutarının üç katı kadar özsermaye bulundurmak zorun hale getiriliyor. Ancak işlemlerin büyüklüğü düşünülünce bu kriterlere uyacak firma sayısının çok az olacağının da altı çiziliyor.
BDDK DA DEVREDE
Tebliğdeki koşullara itiraz edeceklerini belirten sektör yetkilileri bugünden itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Bankalar Birliği'nin devreye gireceğini belirtiyor.
İSVİÇRE DENEDİ, 120 ŞİRKETTEN İKİ TANE KALDI
Kaldıraçlı işlemlerin uygulanması konusunda dünyada buna benzer örnekler de bulunuyor. İsviçre'de denenen sistem sonrası 120'ye kadar ulaşan firma sayısı kısa bir sürenin ardından ikiye kadar düşmüştü. Bu alanda kısa sürede milyonlarca dolarlık zarar olasılığı nedeniyle "Büyük oyuncular bulunmalı" değerlendirmesi yapılıyor. Bankacılık yasasında kendilerinin kaldıraçlı işlem yapma yetkilerinin olduğunu da belirten sektör temsilcileri yeni tebliğle birlikte bir çelişki ortaya çıktığını belirtiyor. SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)