E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisARACI KURUMLARDA ÜCRETLERE SINIR ÇEKİLİYOR---

ARACI KURUMLARDA ÜCRETLERE SINIR ÇEKİLİYOR

ARACI KURUMLARDA ÜCRETLERE SINIR ÇEKİLİYOR
23 Şubat 2010 - 07:38 borsagundem.com

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), Finansal İstikrar Kurumu'nun bağlayıcı kararı çerçevesinde aracı kurumlarda ücretlendirme politikalarına el attı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Finansal İstikrar Kurulu’nun bağlayıcı kararı çerçevesinde aracı kurumların ‘ücretlendirme politika ve prosedürlerine’ ilişkin ilke ve esasları belirleyen Tebliğ taslağı hazırladı. SPK’nın internet sitesinde görüşe açılan taslağa göre, ücretlendirme politika ve prosedürleri yazılı hale getirilecek. Ücretlendirme politikalarının, ortakların, çalışanların ve müşterilerin çıkarlarını zedeleyecek teşvik sistemlerini içermemesine dikkat edilecek. Büyük ölçekli aracı kurumlar için ücretlendirme sistemine ilişkin prosedürlerin uygulanması, revize edilmesi önerilerinin geliştirilmesi ve denetlenmesiyle yükümlü bir ücret komitesi oluşturulacak. Aracı kurumlar, ücretlendirme sistemlerine ilişkin yıllık gözden geçirme raporlarını SPK’ya sunacak. Komite oluşturulacak Nitelikli çalışan sayısı 50’den fazla olan veya hakim ortağı banka, sigorta şirketi, aracı kurum, yatırım ortaklığı gibi bir finans kuruluşu olan aracı kurumlar, yönetim kurulu adına ücretlendirmeye ilişkin işlem ve prosedürlerin uygulanması, yenilenmesi önerilerinin geliştirilmesi ve denetlenmesi ile yükümlü bir ücret komitesi oluşturacaklar. Ücret komitesi üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak ve süresi bitenler yeniden seçilebilecek. Ücret komitesinin yılda en az üç kez toplanması zorunlu olacak. Taslakta performansa bağlı olmaksızın, düzenli ve sürekli olarak yılın belirli dönemlerinde sabit miktarlarda yapılan nakdi ödemeler sabit ücret olarak tanımlandı. Bu ücretler sektör ve aracı kurumun mali durumu göz önünde bulundurularak emsallerine uygunluk ilkesine veya piyasa teamüllerine uygun düzeyde belirlenecek. Kamuoyunu bilgilendirme Performansa dayalı prim, ikramiye, komisyon, ortaklık payı gibi sabit ücret dışında kalan her türlü nakdi ve gayri nakdi ödemeler değişken ücret olarak tanımlanırken, bu ücretler de mevcut ve potansiyel riskler, sermaye ve likidite durumu ile gelecekte elde edilmesi planlanan gelirlerin gerçekleşme olasılığı ve zamanı dikkate alınarak tespit edilecek. Taslak ile ücretlendirmeye ilişkin politikaların, bu politikalarda yapılacak değişikliklerin ve ücretlendirme ile ilgili SPK’ca uygun görülecek diğer bilgilerin genel kurulda ortakların bilgisine sunulması ve mali tablolarla birlikte kamuya duyurulması da zorunlu hale getiriliyor. BDDK da yapacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, geçen hafta düzenlediği toplantıda, FSB düzenlemelerin kendilerini bağladığını ve ilk düzenlemeyi yakında görüşe açacaklarını belirterek şunları söylemişti: “Bu ücretlendirmeyle ilgili düzenlemedir. Aşırı risk almayı engelleyen, ücretlendirmeyi performansa bağlı hale getiren, bankalarda özel komisyonların oluşturulması zorunlu kılan ve ücretlendirme politikalarını ve ücretlendirmeyi raporlamayı zorunlu kılan bir yönetmelik yakında karşınızda olacak. 2010 yılı sonundaki ücretler, primler ve bonuslar herhalde Türk bankacılık sisteminde en şeffaf ve herkesin görebileceği şeklide olacaktır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)