E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAracı kurumların 'sermaye' zirvesi---

Aracı kurumların 'sermaye' zirvesi

Aracı kurumların 'sermaye' zirvesi
18 Nisan 2013 - 12:26 borsagundem.com

TSPAKB'de bir araya gelen aracı kurum temsilcileri SPK'nın yeni 'Tebliğ Taslağı'nı masaya yatırıyor

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL
Yeniden yapılanma sürecinde olan sermaye piyasalarında aracı kurumlar da elden geçiriliyor. Sermaye Piyasası Kurulu, Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri Tebliğ Taslağı’nda, aracı kurumlar yürüttükleri yatırım hizmet ve faaliyetinin taşıdığı riskler dikkate alınarak sahip olmaları gereken özsermaye açısından üç farklı gruba ayrıldı. Emir iletmeye aracılık edecek veya yatırım danışmanlığı hizmeti verecek kurumlar için 2 milyon 500 bin lira sermaye şartı getirildi. Yeni düzenleme ile bu tarz kurumlar bir yatırım şirketinin acentesi gibi çalışması öngörülüyor.
İşlem aracılığı faaliyeti, en iyi gayret aracılığı faaliyeti, sınırlı saklama hizmeti ve/veya portföy yöneticiliği faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumlar için ise 10 milyon lira sermaye şartı getirildi. Yani portföy yönetim şirketlerinin en az 10 milyon lira sermayesi olması gerekiyor. Bu iki faaliyetlere ilave olarak, portföy aracılığı faaliyeti, genel saklama hizmeti ve/veya aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların ise 25 milyon lira sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Düzenlemenin 2014 yılı Haziran ayında hayata geçirilmesi planlanıyor. SPK bu düzenlemeyle "Mali yapısı güçlü olan şirketler bu işi yapsın" mesajını verirken, özellikle portföy yönetim şirketi ve bir bankaya bağlı olmayan aracı kurumlar bu düzenlemeye itiraz ediyor.
ORTAK BİR KARAR ALINMASI PLANLANIYOR
Borsagundem.com'a gelen bilgilere göre bugün Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nde (TSPAKB) bu konuyla ilgili bir toplantı yapılacak. Aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketlerinin temsilcileri SPK'nın tebliğini masaya yatıracak ve düzenlemeyle ilgili ortak bir karar alınması planlanıyor. Tacirler Menkul Değerler, Gedik Yatırım ve Euro Menkul gibi sınırlı sayıdaki aracı kurumun sermayesi 25 milyon liranın üzerinde. Bunun dışında kalan birçok aracı kurumun sermayesi 10 milyon liranın bile altında. Banka aracı kurumları dışarıda bırakıldığında yaklaşık 40 aracı kurumun mali durumu SPK'nin yeni kriterlerine uygun değil. Bu aracı kurumların önünde iki seçenek bulunuyor; birincisi ya güçlü bir yatırım şirketinin acentesi olarak devam edecekler ya da başka kurumlarla birleşecekler. Ancak Türkiye'de birleşme ve ortaklık kültürü tam olarak yerleşmediği için düşük sermayeli kurumlar bu görüşe karşı çıkıyor.
Bugünkü toplantıda düşük sermayeli kurumların SPK'nın sermaye şartını esnetmesi ve daha düşük seviyeye çekmesi için Birliğin kulis yapmasını istemesi bekleniyor. Benzer bir girişim geçtiğimiz günlerde portföy yönetim şirketleri tarafından yapılmıştı. SPK'yı ziyaret eden sektör temsilcileri 10 milyon lira sermayei şartının 5 milyon liraya çekilmesini talep etmişti. Borsagundem.com'a gelen bilgilere göre SPK bu konuda oldukça kararlı ve mali yapısı güçlü parası olan kurumların sektörde kalmasını istiyor. Aracı kurumlar bugünkü toplantıda birleşme ya da mali yapısını güçlendirmeye çözümler aramak yerine SPK'nın oranları aşağı çekmesini görüşüyor. SPK'nın bu talebe sıcak bakmayacağı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekçi20 Nisan 2013 16:50

    aracı krumların bankadan daha kalitesiz ve güvensiz kurumlar olarak algılanması bizim köşedeki marketten az sermayeye sahip olmaları

  • uyanık20 Nisan 2013 16:49

    kimse "yeni chp" masalını yutmadığı gibi "yeni spk" masalını da yutmaz. pazarlık yukardan açılmış biraz sıkıştrıp anlaşıtlar

  • UGUR19 Nisan 2013 09:28

    COK YERINDE BIR KARAR.. 30 MİLYON SERMAYE KOYAN SALAK DA 2 MİLYON SERMAYE KOYAN MI AKILLI..

  • hasan bülbül18 Nisan 2013 13:39

    UYUM GIDANIN KÜÇÜK YATIRIMCIYI PERİŞAN ETME OPERASYONUNA ARACI KURUMLARDA ORTAKLAR. DÖNEN DOLAPLARIN FARKINDALAR GÜNAHLARI BOYNUNA. YÜCE ALLAH BUNUN HESABINI KAT KAT SORAR İNŞALLAH.

  • MERKEZ Bankasının sermayesi 25,000 tl.18 Nisan 2013 13:23

    Bankaların bankası Merkez Bankasının sermayesi : 25,000 t.l. ve 81 yıldır Hazine sermaye artırmıyor , buna mukabil aracı kurumlar Merkez Bankasının en az 50 katı sermaye ile iş yapıyorlar , biraz mantıklı olmak lazım ..

  • kumadam18 Nisan 2013 13:05

    Az bile sermaye şartı getirmişler 50 milyondan aşağı olmamalı , zamanında bir çok kişinin canı yandı