E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarArap borsalarını Tunus korkusu sardı---

Arap borsalarını Tunus korkusu sardı

Arap borsalarını Tunus korkusu sardı
20 Ocak 2011 - 01:27 borsagundem.com

‘Yasemin Devrimi’nin diğer Arap ülkelerine yayılma korkusu, Arap ülkelerinin borsalarında da düşüşlere neden oldu.

Tunus’ta üniversiteli işportacı Muhammed Bouazizi’nin tezgahına el koyulunca kendisini ateşe vermesiyle hükümeti deviren eylemin benzerlerinin başka ülkelerde de olması ‘Yasemin Devrimi’nin bir domino etkisi yaratacağı yorumlarına neden oluyor. Protestocular Cezayir, Mısır, Umman ve Ürdün’de de kendilerini ateşe verirken, bu ülke borsalarında son yılların en büyük düşüşlerinin yaşanması bu etkileşimin ilk işareti olarak kabul ediliyor.

Tunus’ta borsa kapalı

Halk ayaklanmasının meydana geldiği cuma gününden bu yana kapalı olan Tunun borsasında, 7 Ocak’ta 5 bin 200 puan olan endeks 14 Ocak’ta 4 bin 530 seviyesine kadar gerilemişti. Ekim ayının ilk günü 5 bin 685 puanla 2010 yılının en yüksek seviyesine ulaşan Tunus borsasının, o tarihten itibaren düşüşe geçerek, son 4 ayda yüzde 21 değer kaybettiği belirlendi. Tunus’ta yaşananların bir domino etkisine dönüşmesi halinde Mısır, Ürdün, Fas, Suriye, Cezayir ve Libya en kırılgan ülkeler olarak gösteriliyor.

Mısır’da kayıp yüzde 6

Tunus’taki olaylardan sonra, kötü yaşam koşullarını protesto etmek için kendini yakan protestocuların bulunduğu Mısır’daki gelişmeler çok yakından izleniyor. 84 milyon kişinin yaşadığı Mısır’ı 30 yıldır yöneten Hüsnü Mübarek’in devredecek olması, Ürdün’de yüksek işsizlik ve gıda fiyatları nedeniyle sokağın her an karışabileceği tahminleri yapılıyor. Bir Mısırlı’nın ayda ortalama 60 dolara hayatını sürdürdüğü Mısır’da borsa da hızla değer yitiriyor. Mısır borsası, geçen haftayı 7 bin 170 seviyesinden kapatırken, salı günü 6 bin 693 seviyesine gerileyerek yüzde 6 düştü.

Arap ruhu bozuldu

Olayların dalga dalga Arap ülkelerinin tamamına yayılmaya başlaması nedeniyle, Avrupa piyasalarında görünen domino etkisinin Orta Doğu’da da yayılacağı söylentilerinin ardından Arap Birliği ülkeleri, ekonomik durumlarını tartışmak üzere dün Mısır’da ekonomi zirvesinde bir araya geldi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkelerinin liderlerine uyarıda bulunarak şöyle konuştu: “Tunus’taki halk ayaklanması, Arap dünyasında giderek kötüleşen ekonomik koşullarla bağlantılı. Arap ruhu, açlık, işsizlik ve küresel kriz nedeniyle bozuldu.

‘Çökecek’ denilen Euro iki ayın zirvesine çıktı

ULUSLARARASI piyasalarda kısa süre öncesine kadar ‘çökecek’ tartışmaları yapılan Euro, başta ABD Doları olmak üzere önemli para birimlerine karşı tırmanışa geçti. Euro-dolar paritesi, piyasalarda iki ay içinde 1.29’dan 1.35’li seviyelere çıktı. Euro, dün 1.3508 dolar ile geçen kasım sonundan beri en yüksek seviyeyi gördü. Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Washington’daki görüşmesinin öncesinde dolar, sadece Euro karşısında değil yuan karşısında da değer kaybetti.

Euro’nun uluslararası piyasalarda değer kazanması, sorunlu Avrupa ülkelerinin son günlerde peş peşe gerçekleştirdiği başarılı tahvil ihalelerine bağlanıyor. Geçen hafta başında, Portekiz ve İspanya ihalelerinin gerginliği ile 1.29’lara inen Euro-dolar paritesi, ihalelerin başarılı geçmesiyle yükseldi. Bu haftaki ihalelerde sorun çıkmaması da Euro’ya destek oldu.
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Marka’a dönüş olmayacağını, Euro’nun istikrarı için gerekenleri yapacağını bildirdi.

hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)