E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiArif Ünver: İhracatta yavaşlama dünya kaynaklı---

Arif Ünver: İhracatta yavaşlama dünya kaynaklı

Arif Ünver: İhracatta yavaşlama dünya kaynaklı
11 Haziran 2015 - 12:19 borsagundem.com

''Dünyadaki ekonomik aktivite yavaşlaması performansı düşürdü''

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver de ihracatın temel sac ayaklarının "ihracat yapılan karşı tarafın satın alma gücündeki değişimler, ihracatı yapan ülkenin ekonomik realitelerinin para birimleri üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri ve dış ticaret yapan ülkeler arasındaki siyasal ilişkilerin durumu" olduğunu belirtti.

Türkiye'de son dönem ihracat rakamlarında yaşanan gerilemenin iç ve dış nedenleri bulunduğuna işaret eden Ünver, iç tarafta otomotiv sektöründe yaşanan grev sürecinin ihracata geçici kısmi bir zarar verdiğini ancak dış etkenlerin daha baskın olumsuz etki yarattığını söyledi.

Ünver, Türkiye ihracatının son dönem yaşadığı performans düşüklüğünün çok büyük oranda dünyada var olan ekonomik aktivitenin yavaşlamasından kaynaklı olduğunu savundu.

Yılın ilk 5 ayında gerçekleştirilen ihracatın neredeyse yarısının Rusya, Irak ve Avrupa tarafına yapıldığına dikkati çeken Ünver, Rusya ekonomisinin petrol kaynaklı darbe aldığını, Avrupa bölgesinin ise ekonomik baskılar altında mücadele verirken bunun Türkiye ihracatına olumsuz yansımaların olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

-"Yerli ürün üretim çabası devam etmeli"

Türkiye'nin elinde var olan ana malların işlenmesi ve markalaşma gibi son derece önemli kavramların peşinde ısrarcı olması gerektiğini ifade eden Ünver, inovasyon üzerinde yoğunlaşılması ve bilgi ve teknoloji destekli ürün ortaya konulması gerektiğini söyledi.

İthalata konu yoğun ürünlerin yerli olarak üretilmesi adımlarının hız kesmeden devam etmesinin de çok önem taşıdığını vurgulan Ünver, şöyle devam etti:

"Yerli otomobil, yerli uçak, yerli cep telefonları gibi ürünlerin üretilmesi gibi çabaların durmadan devam etmesi, diğer taraftan enerji ithalatının azaltılması için nükleer ve benzeri çalışmaların çoğalması kaçınılmaz. İçerisinde bulunduğumuz kur kaynaklı, başka bir ifade ile dış ülkeler kaynaklı iniş çıkışları minimuma indirgemek için köklü mental bir revizyona ihtiyacımız var ve bu revizyona start verildi fakat bunun kararlılıkla devam etmesi siyasal istikrara göbekten bağlı" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)