E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizArtık güvenli liman değil---

Artık güvenli liman değil

Artık güvenli liman değil
31 Ağustos 2011 - 10:33 borsagundem.com

Son dönemin göz dolduran yatırımcıları çeken güvenli limaları artık eskisi kadar da güvenli değil.

Bir süredir piyasalarda güvenli liman olarak yatırımcının tercih ettiği altın ABD tahvilleri ve İsviçre Frank’ı artık risk unsuru olarak görülmeye başladı.
Bu yıl risk algısının değişmesi ve ABD tarafındaki sıkıntıların artması ile yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü bazı assetler yavaş yavaş özelliğini yitiriyor. Uzmanlar yatırımcıları uyarıyor. Ekonomik gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki aylarda altın ABD hazine kağıtları ve İsviçre Frank’ında sert düşüşler yaşanabilir.
BNP Paribas başekonomisti William De Vijlder güvenli assetlerin ekonomik çevreye göre belirlendiğini belirtirken seçilen limanın doğru olduğundan emin olmak gerektiğini vurguladı.
Hali hazırda altın ve frank tarafında talebin devam ettiğini kaydeden De Vijlder, her üç güvenli limanın farklı özelliklere sahip olduğunu belirtti. Yıl boyunca kayda değer artışlar yaşayan bu üç limanın risklerinin de arttığına dikkat çeken De Vijlder, 10 yıllık ABD kağıtlarının yüzde 2’nin de altına gerileyerek en düşük seviyeleri gördüğünü Merrill Lynch verilerine göre yaz sonuna doğru yüzde 11 geri dönüş olabileceğini kaydetti.
İsviçre Frank’ı tarafında ise dolar karşısında yüzde 15.3 yükseldiği hatırlatılırken yüzde 8.5 değer kazandığına yer verildi ve İsviçre Merkez Bankası’nın bu hareketin önüne geçmek için adım atacağı belirtildi.
En görkemli taraf olan altında ise 2 bin dolarların zorlandığı yüzde 33 değer kazandığı kaydedilirken değerli metaller tarafında yaşanan en uzun süreli ralli olduğu belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)