E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıArz fazlası petrol fiyatlarını vurabilir---

Arz fazlası petrol fiyatlarını vurabilir

Arz fazlası petrol fiyatlarını vurabilir
11 Ekim 2024 - 13:54 borsagundem.com

Petrol fiyatlarının 2025 yılında aşağı yönlü seyredeceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oil Price Information Service enerji analisti Tom Kloza, petrol arz fazlasının 2025'te fiyatları düşürebileceğini söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Oil Price Information Service’te küresel enerji analizi başkanı olan Tom Kloza, “Petrol piyasası 2025'te sıkıntılı bir yıla giriyor ve ham petrol fiyatları ‘çok fazla’ düşebilir” diyor.

Fiyatların düşmesi kaçınılmaz

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, petrol analisti, Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanıp fiyatları yükseltebileceği endişelerine rağmen ham petrol fiyatlarının 2025'te daha fazla aşağı yönlü baskı yaşayacağını söylüyor. CNBC'ye verdiği röportajda Kloza, yatırımcıların Orta Doğu'daki arz kesintilerine bahse girmemesi gerektiğini ve dünyanın zaten petrol açısından fazlasıyla arzı olduğunu ve fiyatların düşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.

Enerji Bilgi İdaresi'nin (Energy Information Administration) verilerine göre, ABD 2023'te tarihindeki diğer tüm ülkelerden daha fazla petrol üretti. Goldman Sachs daha önce, artan sondaj verimliliği gibi faktörlere işaret ederek üretim patlamasının muhtemelen en az 2026'ya kadar süreceğini tahmin etmişti.

Orta Doğu’daki çatışmalar endişe kaynağı değil

Kloza, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+'in de yıl sonuna kadar daha fazla ham petrol üretmesinin beklendiğini belirtti ve petrol piyasası koşullarını inceleyen son bakanlar toplantısına işaret etti. Kloza, “Düşüş gösteriyordu ve bence hala düşüş gösteriyor çünkü Suudi Arabistan ve Irak'ta sıcaklıklar ılımlı hale geldikçe muhtemelen yaklaşık 600.000 veya 700.000 varil ek ham petrolün ihraç edileceğini hesaba katmalısınız. Aşağıya işaret eden bir piyasa var” şeklinde konuşuyor.

Kloza, Orta Doğu'daki çatışmalardan kaynaklanabilecek tedarik kesintileri endişelerini ise reddediyor ve şöyle diyor: “Bu bir olasılık değil; ben buna bahse girmezdim” diyor.

Büyük yatırımcının ilgi sahasında değil

Kloza, büyük yatırımcıların artık petrol fiyatlarını takip etmediğini ve bunun ham petrol fiyatlarının yükselişini sınırlayabileceğine inandığını söylüyor.

Klzoa ayrıca diğer enerji tahmincilerinin petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara kadar düşebileceğini öngördükleri tahminlerine de işaret ediyor. Bu, Brent ham petrolün Perşembe günü işlem gördüğü yerden yaklaşık yüzde 37'lik bir düşüşe karşılık geliyor.

Kloza, “Bence petrolün çok, çok daha düşük rakamlara mahkum olduğunu düşünüyorum ve gelecek ay başkanlığı kim kazanırsa kazansın, belki biraz petrol deflasyonu sorunuyla karşılaşacak. 2025'e ilişkin tüm dengeler, dünyanın gerçekten ihtiyaç duyduğundan daha fazla petrole işaret ediyor ve OPEC+'in kestiği üretimin bir kısmıyla piyasaya geri dönmesi durumunda, bunun 2025'te gerçek bir sorun olacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Brent ham petrolü Perşembe günü yaklaşık yüzde 3,7 oranında artarken ABD petrol fiyatları yüzde 3,6 oranında yükseldi.

Petrol sert yükseliş ardından düşüştePetrol sert yükseliş ardından düşüşte

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttıABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Petrolde yön yukarıPetrolde yön yukarı

 

ABD petrol fiyat tahminini revize ettiABD petrol fiyat tahminini revize etti

 

Petrolde yön yukarıPetrolde yön yukarı

 

Morgan Stanley'den yeni petrol fiyat tahminiMorgan Stanley'den yeni petrol fiyat tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)