E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAşıda pozitif gelişme olmadıkça tepki alımları satış fırsatı olmalı---

Aşıda pozitif gelişme olmadıkça tepki alımları satış fırsatı olmalı

Aşıda pozitif gelişme olmadıkça tepki alımları satış fırsatı olmalı
30 Ekim 2020 - 09:22 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne yurtdışı borsalardaki eğilime paralel güçlü satışlarla başlaması beklenirken, gün içinde tepki denemeleri oluşsa da satış baskısının devam etmesi bekleniyor

Güne sınırlı negatif eğilimle başlangıç yapan BIST-100 endeksi satıcılı seyrini yurtdışına paralel devam ettirerek günü %2,22’lik güçlü düşüşle 1.126,99’dan kapattı. Almanya ve Fransa’nın artan vaka sayıları sonrası kısmi sokağa çıkma yasağı ve kısıtlama önlemlerine başvurulacak olması, yurtdışı majör borsaların Çarşamba gününü %3-4 arasında değişen sert düşüşlerle kapatmasına neden oldu.

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kapalı olduğumuz dün global piyasalarda endeksler kayıplarının bir kısmını geri almayı dense de vadeli endekslerde satıcılı seyir halen devam ediyor. ABD teşvik paketine ilişkin belirsizlik de satıcılı seyirde etkili oluyor. Artan vaka sayıları ve kısmi kapanma, global büyüme endişelerini güçlendirirken piyasalarda yeniden riskten kaçış yaşanmaya başladı. Bu nedenle borsalarda tepki alımları oluşsa da aşı çalışmalarına ilişkin pozitif gelişme olmadıkça satış fırsatı olarak kullanılması beklenir. BIST’in yarım gün işlem gördüğü günde endeks yurtdışına paralel güçlü düşüş gerçekleştirirken, TL’deki değer kayıpları ve negatif ayrışma güçlenerek devam ediyor.

TCMB ortalama fonlama maliyeti %13,08 seviyelerine kadar yükselmesine rağmen jeopolitik riskler ve AB ile ilişkilerin zayıflaması da TL’deki değer kayıplarının devam etmesinde etkili oluyor. BIST’teki güçlü satışlara rağmen bankacılık endeksi BDDK’nın aktif rasyoya ilişkin yaptığı düzenleme sonrası negatif ayrışmasını sonlandırarak pozitif ayrıştığı görüldü. Önümüzdeki dönemde yurtdışı borsalarla yüksek korelasyonla hareket etmesi beklenen BIST’in yurtdışı borsalardaki satış baskısının etkisiyle satıcılı seyrini sürdürmesi beklenir. Ancak henüz Türkiye’de vaka sayıları AB gibi yüksek olmaması nedeniyle relatif olarak yurtdışına göre kayıplar kısmen daha sınırlı kalabilir.

AB ve ABD ile ilişkilerin negatif yönde ilerleyebileceğine yönelik beklentiler önümüzdeki dönemde TL varlıklar üzerinde negatif baskı yaratmaya devam edecektir. Kurlardaki yükseliş eğilimi devam ettikçe endekste tepki alımı denemeleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılması ve kısa vadeli dip arayışının devam etmesi beklenmektedir. VIX endeksi 40 seviyeleri üzerini test ederken, endeks ilk etapta 33 seviyesi altına gelmedikçe ABD borsalarındaki yüksek volatilite ve satış baskısının devam edeceğine işaret etmeye devam edecektir. BIST’in Çarşamba gün kapanışına göre ABD Dow vadelileri
%3’e yaklaşan, Almanya vadeli endeksleri %2 üzeri düşüşle hareket ediyor. Asya borsaları ise vaka sayılarının bölgede kontrollü seyretmesi nedeniyle ABD ve AB borsalarında göre daha sınırlı satıcılı hareket ediyor. Endeksin güne yurtdışı borsalardaki eğilime paralel güçlü satışlarla başlaması beklenirken, gün içinde tepki denemeleri oluşsa da satış baskısının devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Çarşamba günü USD/TRY paritesi, 8,2216-8,2846 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,34 oranında değer kazancıyla 8,2790 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,95 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında on yıllık gösterge tahvilinin getirisi Çarşamba günü, önceki kapanışa göre 15 baz puan artışla günü %14,67 seviyesinden tamamladı.

Riskli varlıklara talep geriliyor

Endekste negatif başlangıç bekleniyor

Salgın kaynaklı endişeler risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor

Endekste yükselen trend altında kısa vadeli görünüm zayıf

O seviye aşılmadıkça endeksteki zayıflığın sürmesi bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET AKDENİZ30 Ekim 2020 10:27

    her geçen gün değiştirilen kurallar küçük yatırımcıyı tamamen bitirdi.borsa tamamen turgut özal zamanındaki durumuna dönmeli.

  • Shortçu30 Ekim 2020 09:48

    Dow 26 binden, bist100 de 110 binden yükselişe geçer. Açılışa panik satışlar gelince hisse alıp long pozisyon açacağım.

  • Shortçu 30 Ekim 2020 09:41

    115.500 üstünde shorta geçip 110 bine düşmesini bekliyorum demiştim.