E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyor---

Aşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyor

Aşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyor
09 Ekim 2024 - 10:51 borsagundem.com

ABD’de borsa rallisinin kısa vadeli oyuncuların giderek arttığı sahte bir iyimserliğe dönüştüğü düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aşırı iyimserlik ABD borsalarını çok daha tehlikeli bir hale getiriyor ve olası bir düşüşün çok daha can yakıcı olma ihtimalini artırıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki ‘uçurum oyunu’nun ne kadar süreceğini bilmenin bir yolu olmasa da bu oyunun kötü bir şekilde biteceğine yönelik endişelerin yükseldiği görülüyor.

Uçurum oyunu

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, ABD borsalarındaki ralli, kısa vadeli yatırımcıların oynadığı bir uçurum oyunu tarafından canlı tutuluyor.

Bu bakış aslında, kısa vadeli yatırımcıların mevcut borsa hissiyatını yansıtıyor. Bu yıl piyasa coşku uçurumunun kenarına her yaklaştığında tam zamanında geri adım atan bu yatırımcılar, bunu yaparak boğa piyasasının yeni zirvelere bir kez daha ulaşmasını sağladı.

Bu uçurum, yakından izlenen kısa vadeli borsa yatırımcılarının ortalama önerilen hisse senedi pozisyonunu gösteren verilerde de kendini gösteriyor. Bu ortalama maruz kalma ya da bir başka deyişle pozisyon alma seviyesi, bu yıl, günlerin yüzde 60'ından fazlasını ‘aşırı iyimserlik’ bölgesinde geçirdi. Bu, normalde piyasanın devam eden yükselişini mahvetmeye yeterdi. Ancak bu yıl piyasa her acı çekmeye başladığında, ortalama, bu duruma hızla geri çekilerek yanıt verdi.

Yeniden yükseliş için büyük bir düşüş gerekli

Bu uçurum oyununun ne kadar devam edebileceğini bilmenin bir yolu yok ancak kötü bir şekilde biteceği konusunda iyi bir bahis olduğu açık. Bunun nedeni, bu oyun ne kadar uzun sürerse, bu yükseliş eğiliminin piyasa zamanlayıcıları arasında o kadar yerleşmesi; çünkü trend takip eden yatırımcılar her geri çekilmenin sığ ve dolayısıyla iyi bir satın alma fırsatı olacağına inanmaya başlayacak.

Bu inanç yerleştiğinde, yükseliş eğilimini piyasadan çıkarmak ve bir sonraki boğa piyasası ayağı için yeniden güçlü bir ‘endişe duvarı’ inşa etmek için çok daha büyük bir düşüş gerekecek.

Beklentiler belirleyici olacak

Piyasanın gelecek birkaç haftadaki beklentileri, piyasa zamanlayıcılarının bir sonraki piyasa türbülans işaretine nasıl tepki vereceğine bağlı olacak.

Öngörüler, beklentilerin bir kez daha coşku uçurumunun kenarına doğru ilerlemesi şeklinde olacak. Eğer ilk sorun sinyalinde hızla geri çekilirlerse, ki son iki aşırı iyimserlik döneminde, yani Ağustos başı ve Eylül ayı başlarında bu oldu, o zaman ralli daha uzun süre devam edecek. Aksi takdirde, aşağı seviyelere odaklanmak gerekecek.

Jeopolitik gerginlikler borsa rallisini neden engellemedi?Jeopolitik gerginlikler borsa rallisini neden engellemedi?

 

Borsada Ekim sürprizi ihtimal dışı değilBorsada Ekim sürprizi ihtimal dışı değil

 

Bank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalıBank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalı

 

Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?

 

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalıJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

 

Goldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puanGoldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)