E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAtaç’taki satışın perde arkası ---

Ataç’taki satışın perde arkası

Ataç’taki satışın perde arkası
23 Temmuz 2012 - 12:06 borsagundem.com

Ellerindeki hisseleri satarak şirkete sermaye avansı olarak koyan ortaklar bedelli sermaye artırımına mı hazırlanıyor?

Yaklaşık bir yıl önce 4.8 liradan halka arz (Halka arzdan kısa bir süre sonra yüzde 160.6 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaptı) edilen Ataç hisseleri bugün 1.70 lira. “Geleceğimize ortak olun Ataç çok iyi bir şirket” vaatleri üzerine hisse alanlar ise neredeyse paralarının 3’te ikisini kaybetmiş durumda. Ayrıca geçtiğimiz aylarda hisseler 3 liradan 9 liraya fırladı. 8-9 liradan hisse alanlar ise neredeyse paralarının tamamına yakın bir kısmını kaybettiler. Bir yıl önce halka arzdan Hisse alanların kaybı yüzde 65 iken, 9 Nisan’da gördüğü 8.70 liralık zirve fiyatıyla kıyaslandığında düşüş oranı yüzde 80!

Bu arada halka arzda olduğu gibi, son sert fiyat hareketlerinde yoğun satış yapanlar şirket ortakları. Ortaklar, yaklaşık 20 milyon lot hisse satışı gerçekleştirdi. Geçen yıl yaklaşık 6 milyon lot hisse 4.80 liradan satılırken bugün bunun yaklaşık 3 katı üçte bir fiyata satılıyor! Peki 4.80 liradan halka arz edilen hisseler bugün neden 1.70 lira seviyesinden satılıyor? Halka arz ederken şirket hisselerine 4.80 lira değer biçen ortaklar neden bugün 2 liranın altında yüklü hisse satışı yapıyor?
Bir yıl önceki halka arz fiyatının üçte bir fiyatına hisse satan ortakların tek savunması ise bu satışların sermaye avansı olarak şirkete aktarılacağı yönündeki açıklamalar.
SERMAYE AVANSI NE ANLAMA GELİYOR?
İleride yapılacak bedelli sermaye artırımına mahsup edilmek üzere şirkete konulan paraya SERMAYE AVANSI deniliyor. Yani Ataç ortakları açık açık bedelli sermaye artırımı yapacaklarını itiraf ediyor. BorsaGündem’e Ataç hisselerindeki gelişmeleri değerlendiren bir aracı kurum yetkilisi, “Sermaye avansı bedelli sermaye artırımı yapılması planlanan şirkete ortakların artırıma mahsup edilmek üzere aktardığı kaynaktır” dedi. Aynı yetkili, ortakların sermaye avansı adı altında para aktardıkları Ataç’ın da eninde sonunda bedelli sermaye artırımı yapacağını vurguladı.
Bu arada hisseler 9 lira seviyesinden taban taban geri çekilirken, şirket yetkilileri kulislere sızan 'bedelli sermaye artırımı yapılacağı' haberini yalanlamıştı.
YATIRIMCININ PARASIYLA SERMAYE ARTIRIMI
Ataç’ta kullanılan yöntemde ortaklar cebinden kaynak aktarmak yerine mevcut hisselerini satarak, küçük yatırımcılardan elde ettikleri geliri şirkete kaynak olarak aktarıyor. Ancak ortakların 1.70 liranın üzerinden sattıkları hisseleri 1 liradan yerine koyacak olmaları önemli bir ayrıntı! Çünkü bazı istisnalar dışında halka açık şirketlerde sermaye artırımlarında nominal değer yani 1 lira baz alınıyor. Bedelli sermaye artırımı ne zaman gerçekleşir bilinmez ama ortakların aktardıkları sermaye avansı kadar hisse alacağı kesin.
Bu arada borsayı çok seven Ataç Grubu ve ortakları birkaç şirketi daha halka açmaya hazırlanıyor. Halka arza aracılık edecek kurum ise yatırımcıların Vicdansız kardeşler (eski Mübarek) dediği Çevik kardeşlerin ortağı olduğu Endeks Türev Menkul Değerler.
www.borsagundem.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Düzelecek24 Temmuz 2012 17:08

    Eskiden devletin dağıtamadığı adaleti insanlar mafyadan arardı.

  • Selim24 Temmuz 2012 12:19

    Gözümüz aydın, Denge Yatırım da geliyor. Batık şirketler havada uçuşuyor. Büyük oyuncular al ver ile piyasayı allak bullak ediyor.. Biz gözleri kör, kim aldı kim sattı anlamadan olan oluyor.. Vay halimize..

  • andre24 Temmuz 2012 09:41

    peki mayıs ayında yapılan bedelsiz başvurusunu okudunuz mu? taraflı haber yapmak size yakışmamış

  • çoook ütopik24 Temmuz 2012 03:57

    aynısı ütopyada da oldu. btık şirket halka arz edilince önce sabun fiyat ve makyajlı bilanço ile yüksek fiyattan arz. pardon bir arkadaşın deyimi ile ırz. sonra yüklü ortak satışı ve sermaye avansı. sonra bedelli. yani batık işadamlarını küçük yatırımcı fonluyor. ama şirket yönetiminde 1 gramlık temsil edilmiyor. ülkede ne kadar batık firma varsa iflasını erteleyip borsaya gelsin. nasıl olsa bu amaçla çalışan borsa haline geldik...

  • fahri24 Temmuz 2012 01:42

    cemaşı neden konuşmuyorsunuz aynı soygun onda da yapılmadı mı bu küçük yatırımcının hakkı ahirete mi kaldı

  • Hayri Türker24 Temmuz 2012 01:38

    Bu ülkede ekmek ve baklava çaldığı için 9 yıl hapis cezası alanları biliyorum.Peki borsada göstere göstere yapılan bu soygunlara bir ceza yok mu?

  • 23 Temmuz 2012 15:13

    böyle yönetilem borsayı kim sevmez yahu,benim marketide halka açsammı acaba

  • adalet23 Temmuz 2012 13:38

    bu sirketi iskontolu diye halka arzına izin veren spk asıl sucludur.

  • Sedat23 Temmuz 2012 13:19

    Bu soygun girişimlerini önleyecek bir resmi kurum yok mu?! Devlet organizasyonu ne iş yapar?