E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivAvrupa 5’inciliği için kolları sıvadı---

Avrupa 5’inciliği için kolları sıvadı

Avrupa 5’inciliği için kolları sıvadı
25 Temmuz 2011 - 02:01 borsagundem.com

Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un “Türkiye’de satışlardan mutlu değilim' dedi.

RENAULT-Nissan ittifakının Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn’un ekim ayında Paris Otomobil Fuarı’nda, “Türkiye’nin artan önemine rağmen Nissan’ın bu pazardaki payından mutlu değilim. Türkiye’de yatırım kaçınılmaz” mesajı vermesinin ardından Japon marka Türkiye’de hem iç pazar, hem de üretim için düğmeye bastı. Türkiye’de üretim için fizibilite çalışmaları yapan ve Oyak’tan ortaklık teklifi alan Nissan, iç pazarda büyümek içinde Türkiye’deki operasyonuna destek vermeye başladı. 2010 yılında Türkiye’de satışlarını yüzde 85 artırarak 13 bin 500 adede çıkaran, bu yılın ilk 6 ayında da yüzde 120’lik büyümeye imza atan Nissan, en çok otomobil satan ilk 10 marka arasına girdi.
Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, kısa bir süre önce Türkiye operasyonunun Japonya’ya bağlandığını ve önemli destek almaya başladıklarını belirerek, “Bunda kuşkusuz Ghosn’un açıklamasının da etkisi var. Sonuçta Nissan’ın radar ekranına girdik” dedi. Sahip oldukları modellerle iç pazarın yüzde 21’ine hitap etmelerine rağmen yıl sonunda 20 bin adetlik satışı çok rahatlıkla aşacaklarını kaydeden Sancaktaroğlu, 6 ayda sattıkları 8 bin 600 adet aracın bile 2009 yılı toplamının üstünde olduğunu belirtti.
Qashqai fenomen model oldu
Sancaktaroğlu, şöyle devam etti: “Nissan Avrupa’da 24’ten fazla model satarken, biz Türkiye’de 8-9 modelle faaliyet gösteriyoruz. Buna rağmen Nissan’ın Avrupa ortalaması olan 3-3.5’lik pazar payına ulaştık. Hedefimiz yıl sonunu yüzde 3’lük pazar payıyla kapatmak. Özellikle crossover modelimiz Qashqai Türkiye’de fenomen haline geldi. Bu yıl sadece bu modelden 11 bine yakın satmayı planlıyoruz. Diğer bir başarılı modelimiz ise Juke oldu. Juke talebi öyle arttı ki, Japonya’dan 1500 adet ek araç istedik. Yıl sonunda bu araçtan da 5 bin 500 adet satacağız. Yeni Micra’yla birlikte satışlarımızın yüzde 95’i bu 3 modelden oluşuyor.”
40 bin adetlik satışa ulaşırız
Son 3 yılda Türkiye’nin en hızlı büyüyen markası olduklarını kaydeden Sancaktaroğlu, yüzde 1.5’lik pazar paylarının ve yılda 6-7 bin adetlik satışlarının bugün 20 binlerin üstüne koştuğunu söyledi. Sancaktaroğlu, şöyle konuştu: “Yıl sonu itibariyle 2 yılda yüzde 170’in üzerinde büyüyeceğiz. Bu satışlara Türkiye için büyük önem arzeden hafif ticari ve sedan otomobil olmadan ulaşmak başarı. 2012’de 25 bin adedin üstünde bir satış planlıyoruz. Eğer Japonya’yla fiyatta orta yol bulup, bu iki segmentteki modelleri de getirirsek satışlarımız 40 bin adede çıkar.”
Avrupa 5’incisi olacak
2011 yılında Türkiye’nin en çok satan 10 otomobil markası arasına isimlerini yazdırdıklarını kaydeden Sancaktaroğlu, 13-14’üncü sıradan kısa sürede bir üst lige çıktıklarını ifade etti. Sancaktaroğlu, “Avrupa’da en çok Nissan satan 13’üncü ülkeyken 2010 yılında 7’inciliğe yükseldik. Bu yıl ya 5 ya 6’ncı büyük ülke konumuna yükseleriz” dedi. Sancaktaroğlu, büyüme hızında da ise Avrupa’da birinci tüm dünyada ise ilk 3 ülkeden biri olduklarını söyledi.
Üretim olacaksa bu hafif ticari olmalı
NİSSAN Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Japon markanın Türkiye’de yatırımına ilişkin detayları bilmediklerini, ama ortada bir fizibilite çalışmasının olduğunu kaydederek, “Nissan’ın Türkiye’de yatırıma geleceğine ilişkin açıklamalar ve haberlerin satışlara direkt bir etkisi yok. Ama marka bilinirliğini artıran bir etken. Eğer Nissan, Türkiye’de yatırım için düğmeye basarsa bu benim kişisel görüşüm hafif ticari üretim olmalı. Çünkü bu sınıfta hem Türkiye’de iç pazar var hem de Avrupa’ya ihraç etme şansı bulunuyor. Aksi durumda sedan bir araç üretildiğinde ihraç ülke sayısı çok fazla değil” diye konuştu.
Diğer oto yaşam haberleri:
Leaf, 2012 yılında da Türkiye’ye gelmeyecek
NİSSAN’ın geçtiğimiz yıl ilk olarak Japonya’da ardından da bu yıl başında Amerika’da satışa sunduğu yüzde 100 elektrikli model Leaf’i Türkiye’ye 2012 yılında da getirmeyeceklerini kaydeden İlkim Sancaktaroğlu şunları söyledi: “Elektrikli araçlar için altyapı ve sübvansiyon çok önemli. Hükümet ÖTV’yi yüzde 3’e çekti ama biz henüz bu araç için daha erken olduğunu düşünüyoruz. Bu kararda Renault’un etkisi yok. Bu konuda iki şirket bağımsız hareket ediyor.”
Otoda ÖTV’yi indirip hafif ticaride artırın, ithalat hızı kesilir
HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, otomotiv sektöründe ithalatın payını azaltmak ve cari açığı önlemek için otomobil üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de bugün pazar belirli bir noktaya oturdu. Ama sürekli gündemde ithalatın artması var. Bunu önlemek çok basit. Türkiye’de otomobil üretimi ne kadar artarsa, hem ihracatın oranı artar hem de ithalatın payı düşer” diye konuştu.
Otomobil yatırımı gelmiyor
Bunun için de hükümetin yapması gereken en önemli şeyin ÖTV indirimi olduğunu ifade eden Karaarslan, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araçlar arasında çok önemli bir vergi farkı var. Ticari araçların vergisi yüzde 4-10 arasında değişirken, otomobillerin ÖTV’si yüzde 37 ile 82 arası. Dolayısıyla kimse otomobil yatırımına gelmiyor, mevcut fabrikalarda ise kapasite artmıyor. Bu yüzden hükümetin hafif ticari araç ÖTV oranlarını biraz artırıp, otomobil vergilerini bu paralelde düşürmesi gerekiyor.”
Hükümet bas bas bağırıyor
Bu sayede Türkiye’ye yeni yatırımların geleceğini ve ithalat oranının düşeceğini savunan Karaarslan, şunları anlattı: “Ticari araç ÖTV oranlarıyla ilgili kimse konuşmuyor. Hükümetin bu yönde hızlı bir atılım yapması lazım. Aksi takdirde her geçen gün ithalatın payı artacaktır. Çünkü iç pazarın talebini karşılayacak yerli otomobil yok. Hafif ticari araçta Türkiye zaten bir üretim üssü oldu. Mevcut kapasiteler aynı şekilde ufak bir vergi artışı olsa da devam edecek noktada. Bugün hükümette bu durumun farkında. Hafif ticari araç üreticilerine otomobil de üretin diye bas bas bağırıyor. Aradaki haksız rekabetin kalkması lazım.”
100 bin araç satacak
ÜMİT Karaarslan, Türkiye’de 2013 yılında müşteri memnuniyetinde birinci marka olmak için çalıştıklarını vurguladı. Karaarslan, 2011 yılında 55 bin adetlik bir satış hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: “Liderlik hedefinde değiliz. Biz marka imajını artırıp kârlı bir şirket olmak istiyoruz. Bu doğrultuda 2012 yılında 60-65 bin adetlere ulaşıp, hedefimiz 2015 yılında 100 bin adetlik bir satışa ulaşmak. Yapılan global araştırmalarda Türkiye’de 2015 yılında 940 bin adetlik bir pazardan bahsediliyor. Biz bu pazarda 100 bin adet satmak istiyoruz.”
Türkiye’de üretilecek yeni model için Irak bile etken
HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Koreli markanın tüm dünyada hızla büyüdüğünü ve talebe şetişmek için Türkiye dahil bir çok ülkede yatırımlarını artırma kararı aldığını hatırlatarak, “Türkiye’deki kapasiteyi 100 bin adetten 200 bin adede çıkartıp yeni bir model üretimi için sona yaklaşıldı. Ama hâlâ hangi sınıfta hangi modelin üretileceği belli değil. Gerek Türkiye’nin iç pazarına, gerek Avrupa’ya gerekse Ortadoğu’daki yükselen potansiyele göre bir değerlendirme yapacaklar. Irak pazarı bile seçimde etken” diye konuştu.
hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)