E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa korkutuyor, dolar tırmanıyor---

Avrupa korkutuyor, dolar tırmanıyor

Avrupa korkutuyor, dolar tırmanıyor
20 Ocak 2014 - 07:04 borsagundem.com

Avrup ekonomisine yönelik kaygıların artması euroyu dolar karşısında 6 haftanın en düşük seviyesine çekti

Euro geçtiğimiz haftayı dolar karşısında son 6 haftanın en düşük seviyesinden tamamladı.Yatırımcıların Euro Bölgesi'nin sağlığı konusunda endişeli olması euroyu dolar karşısında son 6 haftanın en düşük seviyesine çekti. Ortak para birimi Cuma günü dolar karşısında yüzde 0.6 oranında geriledi. Bu durum para biriminin kaybını haftalık bazda yüzde 1 seviyesine ve yılbaşından bu yana yüzde 1.5 seviyesine çıkardı. Perşembe günü 1.3620 seviyesinde olan parite cuma günü 1.3542 seviyesine geriledi. 
Euro, dolar karşısında geçtiğimiz yılın son işlem gününde hızlı bir yükseliş yaşamış ve son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Para yöneticileri euro bölgesinde büyüme eğiliminin kısa süreli olacağına inanıyor. Euro bölgesinde ekonomi geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.3 oranında büyümüştü. Aralık ayınde ekonomik faaliyetler açısından önemli bir gösterge olan enflasyon yıllık bazda yüzde 0.8 seviyesine gerilemişti.
Bu rakam ECB'nin hedef seviyesinin oldukça altında bir noktayı işaret ediyor.  Bunun bir gün öncesinde IMF başkanı deflasyonu "Kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gereken bir canavar" olarak tanımlamıştı.
ECB halen euro bölgesinde deflasyonun önemli bir tehdit olmadığına inanıyor olsa da bazı yatırımcılar merkez bankasının para politikalarını gevşeterek düşük büyüme ve fiyatlardaki düşüşle mücadele etme yoluna gidebileceğine inanıyor.
Geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Mario Draghi yaptığı açıklmada düşük faizleri çok uzun bir süre muhafaza edeceklerini ve enflasyon görünümü daha da gevşerse "kararlı adımlar" atacaklarını söylemişti.
JCI Capital'in fon yöneticisi Luca Avelini, "Euro hakkında konuşurken aklımıza bir tek kelime geliyor o da stagflasyon. Euro bölgesi ekonomisinin yakın bir zamanda yükselişe geçmesini beklemiyoruz" dedi.
ECB'den yeni ek parasal gevşemeler gelmesi ihtimali ve ABD'de canlandırma önlemlerinden geri adım atılması parite üzerinde etkili oluyor. ABD'de tahvil alımlarının azaltılması tahvil faizlerinin artmasına neden oluyor ve yüksek getiri hedefleyen yatırımcılar açısından dolar daha cazip oluyor.
Doların önde gelen diğer para birimlerinden oluşan bir sepeti ifade eden WSJ dolar endeksi 18 Aralıktan yani Fed'in tahvil alımlarını düşürmeye başlamasından bu yana yüzde 1 değer kazandı.
TD Securities'in döviz piyasaları baş stratejisti Shaun Osborne'a göre euro henüz ABD ekonomisindeki güçlü büyüme sürecini ve Avrupa'daki zayıflığı yanıstmaktan uzak ve euro dolar karşısında bu yıl 1.22 seviyesine gerileyecek. Geçtiğimiz bir kaç yıl içinde euro karşısında satışta olan pek çok yatırımcı zarar etti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)