E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa Merkez Bankası paketi ve beklentiler---

Avrupa Merkez Bankası paketi ve beklentiler

Avrupa Merkez Bankası paketi ve beklentiler
05 Haziran 2014 - 10:18 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası’nın uzun süredir beklenen toplantısından beklentiler ve olası senaryolar

''Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uzun süredir beklenen toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Karar, TSİ14:45’te kamuoyuna duyurulacak. ECB Başkanı Draghi ise TSİ 15:30’dan itibaren basın toplantısı düzenleyecek.
 
Toplantıdan beklentiler fazla

Öncelikle uzun süredir merak edilen toplantıda ne bekleniyor:
 
a) ECB’nin politika faizini 15 baz puanlık bir indirimle % 0.10’a  mevduat faizini 10 baz puanlık bir indirimle eksi % 0.10’a  borç verme faizini 15 baz puanlık bir indirimle % 0.60’a çekmesi bekleniyor. Bu kararlar içerisinde ECB’nin uzun zamandır dile getirdiği negatif mevduat faizi önemli bir yer tutuyor. Negatif mevduat faizi ile birlikte bankalara ellerindeki fazla likiditeyi ECB’ye park etmek yerine kredi vermeleri teşvik edilecek. Yakın zamanda bu tarz bir uygulamaya giden Danimarka’da sonuç başarılı olmuştu. Ancak, aynı uygulamanın birbirinden farklı birçok yapıya sahip bir para birliğinde işe yarayıp yaramayacağı hususunda endişeler var.
   
b) ECB’nin bankacılık sektörüne kredi verme koşulu ile 40 milyar Euro’luk bir likidite genişlemesi yapabileceği bekleniyor. Bu rakamın 100 milyar Euro’ya kadar ulaşabileceğini tahmin edenler de var. Daha önce İngiltere’nin uygulamış olduğu “funding for lending” tarzındaki bu uygulama ile bankaların kredi verme iştahının teşvik edilmesi amaçlanıyor.
   
c) ECB, tahvil alımları karşılığında finansal piyasalara verdiği likiditeyi sterilize etmek suretiyle piyasalardan geri çekiyor. Yaklaşık 170 milyar Euro büyüklüğünde olan bu tutarın sterilize edilmeyip piyasalarda bırakılabileceği öngörülüyor.
   
d) ECB’den daha önce gerçekleştirdiği LTRO (uzun vadeli refinansman operasyonu) tarzında bir adım bekleyen bir azınlık olsa da genelde bu tarz bir beklenti yok. Almanya’nın başını çektiği ülke grubunun bu tarz bir hamleye karşı çıktığı biliniyor. Ola ki, bu hususta bir adım atılırsa, piyasalar açısından sürpriz olur ve etkisi de pozitif olabilir.
   
e) ECB Başkanı Draghi’nin basın toplantısında geleceğe yönelik ipuçları vereceği ve doğrudan niceliksel genişleme de olsa ECB’nin her türlü adımı atmaktan imtina etmeyeceği mesajını vereceği öngörülüyor. Draghi’nin yukarıda sıraladığımız cinsten bir takım adım ile birlikte bu tarz bir kılavuzluk yapması şüphesiz olumlu karşılanacaktır. Ancak, piyasaları tatmin etmekten uzak adımlara eşlik eden bir sözlü yönlendirmenin bu sefer işe yarama ihtimali bulunmuyor.
   
Piyasalar için 3 senaryo

Bu beklentilerin özetinde ECB’nin olası açıklama paketini üç senaryo ile özetleyebiliriz:
   
i) Yukarıda sıraladığımız beş maddenin dolu dolu bir şekilde yer aldığı bir paket mali piyasalar açısından en olumlu senaryo olarak görülüyor. Bu durumda küresel risk iştahı canlanacak, hisse senetleri ve gelişmekte olan ülke paraları değer kazanacak. EURUSD paritesinde düşüş yönünde izleyeceğimiz bu adım Türk mali piyasaları için olumlu olacaktır. EURTRY kurunda sert bir düşüş izleyebiliriz.
   
ii) Yukarıdaki ilk üç maddenin yer aldığı ve sözlü ifadelerde de dengeli bir tavrın olduğu durum mali piyasalar tarafından baz senaryo olarak algılanacaktır. Piyasaların bu senaryoya sert dalgalanmanın ardından dengelenme yönünde tepki vereceğini düşünüyoruz. Bu durumda gözler ABD kaynaklı veri ve haberlere çevrilecektir. EURUSD paritesinde bir miktar yukarı yönlü hareket olabilir. Türk mali piyasalarında büyük bir hareketliliğe neden olmayacağını öngörüyoruz.
   
iii) Yukarıda sıraladığımız beş maddenin sadece sınırlı bir kısmında atılacak olan bir adım durumunda küresel risk iştahı olumsuza döner, EURUSD paritesi yukarı yönlü bir hareket kaydeder. Aralarında Türk mali piyasalarının da bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde satış baskısı izlenir ve Türkiye cephesinde EURTRY kurunda sert bir yukarı yönlü hareket yaşanır.
   
Piyasalarda dalgalanma olabilir

Kararın açıklanacağı TSİ14:45 ile basın toplantısının sona ereceği TSİ16:00 civarına kadar geçecek sürede piyasalarda ciddi bir dalgalanma olabilir. Baz senaryomuz paralelinde, sonrasında dengelenme olacağını ve küresel piyasaların genelinde önemli bir beklentinin kalmaması nedeniyle bir miktar satış baskısının etkili olacağını öngörüyoruz.
   
ECB kararına kadar piyasalarda sakin bir seyir izlenme ihtimali kuvvetli duruyor. Bu sabah Asya’daki durum da bunu yansıtıyor. G.Kore borsasındaki %0.9’lu satış bir kenara bırakılırsa genelde sakin bir eğilim kaydedildiğini görüyoruz (büyüme odaklı endişeler Kore borsasında satış baskısı yaratmış). Dün Amerikan borsaları, ABD genelinde ekonomik büyümenin güçlendiğini gösteren Beige Book ile tarihi zirve seviyesini bir adım daha geliştirdi. Bugün ECB kararının dışında ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Almanya’da fabrika siparişleri, Euro Bölgesi perakende satışları takip edilecek.
   
Türk mali piyasaları, uzun süredir olduğu üzere, küresel mali piyasalardaki gelişmelere paralel bir seyir izliyor. Bugünkü ECB kararı da Türk mali piyasaları üzerinde benzer ölçekte bir etkide bulunabilir. Ancak, Türk piyasalarının yakın gelecekte seyrine ilişkin temkinli duruşumuzu koruyor ve yatırımcılardan riskli pozisyonlardan kaçınmaları gerektiğini iletiyoruz.''

HSBC YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)