E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa resti çekti---

Avrupa resti çekti

Avrupa resti çekti
17 Şubat 2015 - 14:47 borsagundem.com

Avrupalı maliye bakanları, Yunanistan kurtarma programını uzatmayı istemezse, mali destek görüşmelerinin yapılmayacağını kaydetti

Yunanistan, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'ın mevcut kurtarma programının uzatılmasını talep etmemesi durumunda, mali desteğe ilişkin görüşmelerin yapılmayacağını kaydetmesinin ardından, eurodan çıkışa biraz daha yaklaştı. 

Başbakan Alexis Tsipras'ın seçim zaferinin ardından üç haftadır süren tartışmalardan sonra, maliye bakanları, dün Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmelerin Yunanistan maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in Avrupa'nın taleplerini reddetmesi sonrası başarısızlıkla sonuçlanması ile birlikte, tutumlarını daha da sertleştirdi. 

Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling, bugün yaptığı açıklamada, "Dünyanın nasıl işlemekte olduğunu işitmek zorunda kalacağımız bir toplantı yapılmayacak," dedi ve "Herşeyin açık olduğu; mektup burada, talep burada, koşullar teyit edildi şeklinde bir toplantı olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Yunanistan için zaman tükeniyor: Mevcut yardım programı Şubat ayının sonunda bitiyor. Bir anlaşmaya varılamaması durumunda, Yunanistan'ın elindeki nakit Mart ayı sonunda tükenecek ve bu durumda Tsipras, ya kemer sıkma tedbirlerinin kaldırılacağı şeklindeki seçim taahhütlerinden geri adım atmayı ya da ayrı bir Yunan para birimine geçmeyi düşünmek durumunda kalacak.

Yunanistan'ın üç yıl vadeli tahvillerinin faizi 88 baz puan yükselerek, Atina saati ile 12:50'de, yüzde 18.46'ya çıktı, ancak halen geçen hafta ulaştığı zirve olan yüzde 21.1'in altında. Pazartesi günü zemin kaybeden euro, dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.1409 seviyesine çıktı.

Eurodan Çıkış

Avusturya Şansölyesi Werner Faymann, Yunanistan'ın para birliğinden ayrılma riskini hafife aldıklarını ve bunun "önceden görülemeyen" sonuçlarının olabileceğini kaydetti. Smith & Williamson Investment Management'ın sabit getirili menkul kıymetler direktörü Robin Marshall, Yunanistan'ın eurodan çıkışının şimdi en muhtemel seçenek olduğunu söyledi ve Commerzbank AG ekonomistleri Joerg Kraemer ve Christoph Weil, Yunanistan'ın eurodan kopma şansının geçen haftaki seviyesi olan yüze 25'ten yüzde 50'ye çıktığını kaydetti. 

Mannheim, Almanya'da, ZEW enstitüsü ekonomistlerinden Michael Schroeder, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu tamamen yeni bir durum, ancak Yunanistan'ıın Euro Bölgesi'nden çıkışına ilişkin genel görüş az ya da çok gevşemiş durumda," dedi ve "Halen aslında ne olabileceğini bilmiyoruz" yorumunda bulundu.

Yunanistan ve Euro Bölgesi kreditörleri arasındaki görüşmeler dün, Atina'daki yetkililerin Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'i, geçen hafta Başbakan Alexis Tsipras ile vardığı anlaşmadan geri adım atmakla suçlamasının ardından başarısızlıkla sonuçlandı. Yunanistan hükümeti, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, ülkeyi seçmenlerin karşı çıktığı mevcut kurtarma programının koşullaarına bağlamaya çalışmanın "saçma" ve "kabul edilemez" olduğunu kaydetti. 

Dijsselbloem, bugün yaptığı açıklamada, "Programın uzatılmasını talep edeceklerini umuyorum," dedi ve "Bu gerçekten onlara bağlı. Onları zorlayamayız, anlardan isteyemeyiz. Onlarla birlikte çalışmak için hazır bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi. 

Varoufakis, Yunanistan'ın teklif konusundaki açıklamayı reddetmekten başka bir seçeneği olmadığını söyledi. Yunanistan Maliye Bakanı, toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği tarihinde, ultimatom yoluyla asla iyi bir şey ortaya çıkmamıştır" dedi.

"Endişeli Değilim"

Yunanistan'a şu ana dek, dış denetçiler tarafından baskısı yapılan ekonomik reformlar ve bütçe kısıntıları karşılığı, iki kurtarma programı dahilinde, 240 milyar euro (274 milyar dolar) vaad edildi. Bir anlaşmaya varılması durumunda, Avrupa Komisyonı, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından denetlemenin sürdürülmesine yol açacak yardım programının devamı için temel oluşturulmuş olacak. 

Anlaşmazılığa rağmen, İtalya maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, dün geç saatlerde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın eurodan ayrılmasının "söz konusu olmamaya" devam ettiğini söyledi. 

Padoan, "Endişeli değilim," dedi ve "Nihayetinde ortak bir zemin ve ortak bir karara varacağımıza ikna olmuş durumdayım" şeklinde konuştu. 

Dijsselbloem ise, Yunanistan'ın, mevcut programın zamanı dolmadan önce, mali destek alıp almama konusunda bir karara varması için, bu haftanın sonuna kadar zamanı olduğubnu kaydetti.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, bu sabah Brüksel'e vardığı sırada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yunanistan ve Euro Bölgesi için kritik bir döneme yaklaşıyoruz," dedi ve "Anlaşmaya varılamaması halinde çıkacak sonuç, ekonomik ve mali istikrar için çok sert olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)