E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa, Rusya ve Çin’i dezenformasyonla suçluyor---

Avrupa, Rusya ve Çin’i dezenformasyonla suçluyor

Avrupa, Rusya ve Çin’i dezenformasyonla suçluyor
11 Haziran 2020 - 12:01 borsagundem.com

Kovid-19 salgını devam ederken DPA’nın ‘eşi benzeri görülmemiş şekilde sahte haber yayınlandığı’ raporunun ardından Avrupa Komisyonu; Çin ve Rusya'yı Kovid-19 ile ilgili çevrimiçi ‘yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon kampanyaları yürütmekle’ suçladı.

Bloomberg’in haberine göre, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, dün yayınlanan raporda, iki devletin (Rusya ve Çin) AB’de korona virüs ile ilgili hedefli etki operasyonları ve dezenformasyon kampanyaları yoluyla ‘demokratik tartışmayı baltalamak’ ve imajlarını desteklemek istediğini belirtti.

AB Değerler ve Şeffaflık Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, söz konusu rapor öncesinde “Hareketsizlik çok tehlikeli olacak. Salgın, bilgi dezenformasyonun bize ciddi zararlar verebileceğini, hatta vatandaşların ölümüne neden olabileceğini, kamu otoritelerinin salgına verdiği yanıtı yıkabileceğini ve alınan önlemleri zayıflatabileceğini gösterdi” ifadelerinde bulundu.

AB'nin Çin ve Rusya ile ilgili raporu, komisyonun Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından yapılan ayrı bir çalışmaya dayanıyor. EEAS, elinde Çin kaynaklarının korona virüs salgını hakkındaki suçlamaları saptırmak ve salgına verdiği yanıtı ortaya sürmek için yürüttüğü ‘koordineli bir kampanya’ya dair kanıtların bulunduğunu söylüyor.

Avrupa Parlamentosu temsilcileri, Avrupa dış politikasının Rusya ve Çin'in ‘AB’yi sahte haberlerle sabote etme’ çabalarıyla yüzleşmesini istedi. Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük siyasi blok olan Avrupa Halk Partisi (EPP) temsilcileri, “Korona virüs salgını sırasında yapılan dezenformasyon kampanyaları, Avrupa ve haricinde karışıklık çıkarmak için sahte haberlerin nasıl ekilip nasıl yayıldığına dair bir başka örnek teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Milletvekilleri, Şarku’l Avsat’ın bir nüshasını edindiği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Rapor, Avrupa düzeyindeki dezenformasyon kampanyalarıyla mücadele etmek için daha fazla kaynağa ve kişiye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Nitekim sosyal ağların oynadığı rol, yetersiz kalıyor. Bu nedenle AB için bağlayıcı kurallar da dahil olmak üzere daha güçlü bir role ihtiyaç bulunuyor; aynı zamanda dış politikanın Çin ve Rusya’nın AB’yi sahte haberlerle sabote etme çabalarını hedef alması gerekiyor.”

Bu açıklama, hem Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell hem de Komisyon Başkan Yardımcısı Vera Jourova’nın Rusya, Çin ve ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘özellikle de Kovid-19 salgınıyla ilgili yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaymak’ ile suçlamasının ardından geldi.

Avrupa’da korona virüs

Öte yandan Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg Haber Ajansı tarafından derlenen verilere göre, Avrupa ülkelerinde yeni vakalar kaydedilmeye devam ediyor. İlk vakanın kaydedilmesinden bu yana yaklaşık 18 hafta geçen İspanya’daki vaka sayıları 289 bin 360’a, can kayıpları 27 bin 136’ya, iyileşen kişi sayısı ise 150 bin 376’ya yükseldi. Diğer yandan İtalya’daki korona virüs vakaları ise 235 bin 763’e, ölümler 34 bin 114’e, iyileşen kişi sayısı da 169 bin 939’a çıktı.

Vaka sayısının 48 bin 109’a, can kayıplarının ise 6 bin 50’ye yükseldiği Hollanda’da şuana kadar toplamda 181 kişinin iyileştiği biliniyor. İsviçre’de kaydedilen vakalar 31 bin 11’e varırken ölümler ise bin 936’ya, iyileşen kişi sayısı da 28 bin 700’e çıktı.

Fransa’da teyit edilen vakalar 155 bin 136’ya yükselirken ölümler ise 29 bin 299’a, korona virüsü atlatan kişisi sayısı da 71 bin 832’ye çıktı.

Rusya tarafından dün yapılan açıklamada, 8 bin 404 kişiye daha korona virüs tanısı konduğu, böylece ülkedeki toplam vakanın 493 bin 657’ye çıktığı bildirildi.

Rusya Korona virüs Kriz Müdahale Merkezi, son 24 saat içerisinde 216 kişinin daha korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, böylece toplam can kaybının 6 bin 358’e çıktığını bildirdi.

Rusya, kapsamlı ve geniş kontrol sistemi sayesinde çok sayıda doğrulanmış vakaya sahip olduğunu, şuana kadar 13,5 milyondan fazla test gerçekleştirdiğini bildirdi.

Salgının Rusya ve bölgedeki merkez üssü olan ve Nisan ayında ölüm oranını iki katına çıkaran Moskova, salgınla mücadelede alınan kısıtlamaları gevşetmeye devam ediyor. Şehrin sağlık idaresine göre, Mayıs ayında Moskova'daki ölüm oranının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 daha fazla olduğu görülüyor.

Ülkenin ikinci büyük şehri olan Saint Petersburg ise, Mayıs ayında yalnızca 171 kişinin korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak istatistikler, geçen ay ek olarak yaklaşık bin 500 can kaybının yaşandığını gösteriyor. Ölüm oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 daha fazla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)