E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa tehlikeye karşı duracak---

Avrupa tehlikeye karşı duracak

Avrupa tehlikeye karşı duracak
31 Aralık 2014 - 06:30 borsagundem.com

Analistler Avrupa Merkez Bankası'nın bölgenin kıyısında bulunduğu tehlikeden uzaklaşması için bir an önce harekete geçmesini bekliyor

Zor geçen bir yıldan ve yılın son günlerinde Yunanistan'da ortaya çıkan siyasi krizden sonra analistler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2015 yılında deflasyona karşı nihayet ağır silahlarını kuşanacağını söyledi.

Banka gözlemcileri, borca batık Yunanistan'da Ocak ayında gerçekleştirilecek yeni parlamento seçimlerinin birlikteki diğer üyeler için rahatsız edici olacağını ancak durumun Euro bölgesi için yönetilebilir olmaya devam edeceğini belirtti.

Bu da, yeni yılda, düşen fiyatların tehlikeli sarmalı içinde ECB'nin tek para birimi alanının deflasyona girmesini önlemek için mücadeleye devam edeceği anlamına geliyor. 

Avrupa Merkez Bankası Üyesi Benoit Coeure geçenlerde; "Yönetim konseyinde daha fazla hamle yapılması konusunda tam bir uzlaşma var” dedi.

Avrupa Merkez Bankası şimdiye kadar enflasyon seviyesini yüzde 2’ye çıkarmak amacıyla bir dizi tedbir aldı.

Faiz oranlarını tüm zamanların en düşük seviyesine indiren banka, LTRO ve TLTRO programları aracılığıyla bankalara kullanılabilir ucuz krediler sağladı ve finansal sisteme likidite pompalamak için varlık alım programları başlattı. Ancak yüzde 0,3 seviyesindeki enflasyon bölgede alarm zillerini susturmuyor. 

Bütün bunlar bir arada düşünüldüğünde ECB’nin şu anda sözde "parasal genişleme" olasılıklarını incelediği belirtildi. 

Büyük ölçekli devlet tahvili satın alma hareketi, şimdiye kadar dünyadaki diğer merkez bankaları tarafından takip edilen bir politika olsa da ECB bugüne kadar bundan uzak durmuştu. 

Avrupa'da parasal genişlemeyi eleştirenler bunu para basmak gibi bir şey olarak görüyor. Elbette ECB’nin statüsü uyarınca böyle bir yetkisi bulunmuyor.

Buna rağmen birçok analist doğru sorunun “eğer” değil “ne zaman” olduğunu söylüyor. Ne zaman başlanacak sorusuna ilişkin öngörüler ise en erken 22 Ocak’taki ilk toplantıda veya 5 Mart'ta yapılacak ikinci toplantıda olacak şeklinde.

EZELİ ŞAHİN DR. WEIDMANN

Bundesbank Başkanı Dr. Jens Weidmann, parasal genişlemenin en büyük muhalifi. Weidmann, hafta sonu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesinde yer alan röportajında parasal genişlemenin Euro bölgesi sorunları için çare olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Weidmann; "Hayal kırıklığı kaçınılmaz. Ve sorunların gerçek doğasının gözden kaybolma riski var" dedi. 

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da Alman Merkez Bankası Başkanı’na katılarak "Ucuz para yapısal reformların önüne geçmemelidir” dedi.

OY BİRLİĞİ GEREKLİ DEĞİL

Ama ECB başkanı Mario Draghi, Aralık ayında yaptığı açıklamada, parasal genişleme konusunda yönetim konseyinde oybirliği aranmadığının ısrarla altını çizdi.

Bazı analistler, büyük ölçekli tahvil alımlarınınAmerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkelerde işe yarayabileceğini ancak Euro bölgesindeki farklı ekonomik ve hukuki düzenlemeler nedeniyle tahvil alımının AB’de her derde deva olmasının mümkün olamayabileceğini söyledi.

Berenberg Bankası Ekonomisti Christian Schulz; devlet tahvili alım programının boyutlarının ABD, İngiltere ya da Japonya’daki gibi olmayacağını söyledi.

Bazı ekonomistler Yunanistan’da oluşacak yeni bir ekonomik felaketin bir bütün olarak Euro bölgesi için sistemik krize dönüşmesinin muhtemel olmadığını iddia ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)