E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAvrupa yeni yıla grevde giriyor---

Avrupa yeni yıla grevde giriyor

Avrupa yeni yıla grevde giriyor
29 Aralık 2010 - 08:33 borsagundem.com

Noel Baba bu kez hediyeler yerine krizdeki Avrupa'ya yeni grev dalgaları getirdi

Yunanistan, Portekiz, İngiltere ve İspanya, 2011'e genel grevlerin gölgesinde giriyor.
Bütçe açıkları yüzünden birbiri ardına kemer sıkma önlemleri almak zorunda kalan mali krizdeki Euro Bölgesi ülkeleri, yeni yıla grevlerin gölgesinde giriyor. Yunanistan'da ardı arkası kesilmeyen grev eylemlerine Portekiz, İngiltere ve İspanya'dan gelen grev dalgaları da ekleniyor. 110 milyar euroluk Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) yardımı sonrası acı reçetenin faturasını halka kesen Yunan hükümeti, yeni grev kararları ile yeniden sarsılıyor. Hükümetin bütçe açığının daraltılması için uygulamayı öngördüğü reformları protesto etmek amacıyla grev kararı alanların arasına Eski Yunan Havayolları'nın (Olympic Airlains) özelleştirilmesinin ardından bazı pilot ve teknisyenlerin başka yerlere atanmasını protesto eden Sivil Havacılık Kurumu Çalışanları Federasyonu da katıldı. Bugünden başlayarak iki günlük grev kararı alan federasyon üyelerine diğer sektörlerdeki ulaştırma çalışanları da katılıyor. Bugün başkent Atina'da banliyö trenleri ile metro ve belediye otobüsleri çalışanları da belirli aralıklarla iş bırakıyor. İşçi ve memurların yeni yılda da eylemlerini sürdüreceği açıklanırken, grevin özelleştirme kararları ve işçi maaşlarında yapılacak kesintileri protesto amacıyla düzenleneceği belirtildi.
PORTEKİZ'DE PAZARLIK SÜRÜYOR
Portekiz hava taşımacılık kurumu çalışanları da kriz yüzünden işten çıkarılacak 336 arkadaşı için alınan kararı protesto etmek için yarın greve gitmeye hazırlanıyor. Hükümet yetkilileri grevin ertelenmesi için pazarlıkları sürdürürken, görüşmelerden olumsuz bir sonuç çıkması durumunda grevlerin devam edeceği belirtiliyor.
'İngiltere isyan edebilir'
İngiltere'de devlete ait posta hizmetleri servisi Royal Mail Group'un özelleştirilme kararı da sendikaları harekete geçirdi. İngiliz Telekomünikasyon İşçileri Sendikası, özelleştirmenin gerçekleşmesi ve işten çıkarmaların yaşanması durumunda greve gidecekleri yönünde mesaj verdi. Sendika'nın genel sekreteri Billy Hayes, "Posta hizmetleri servisinin satılması ve çalışanların mağdur olması büyük bir isyanı da beraberinde getirecektir" uyarısında bulundu. Öte yandan İngiliz tren şirketi Northern Rail çalışanları, Noel Bayramı prim ödemeleri gerçekleştirilmediği için greve gitti.
İspanya genel greve hazırlanıyor
Euro Bölgesi'nin bir diğer sorunlu ülkesi İspanya'da da Zapatero hükümetinin kemer sıkma politikasına yönelik tartışmalı reformları, yeniden genel grevlerle protesto edilecek. Yarın biraraya gelecek olan İspanya'nın işçi ve memur sendikalarının liderleri, yeni genel grev dalgası için uygun tarihi belirleyecek. Genel grevin, Zapatero hükümetinin emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çıkarmayı öngören reform paketini parlamentoda görüşme tarihinden iki gün önce gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ocakta görüşülecek paket, Başbakan Jose Luis Zapatero'yu zor durumda bırakabilir.

İRFAN DONAT-SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)